Hlavní obsah

Do dodávky nacpali čtyři děti a 18 dospělých. Podívejte se na zadržení pašeráků lidí na Pražském okruhu

V dodávkovém automobilu nalezli policisté 22 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se takto chtěli dostat do Spolkové republiky Německo.Video: Policie ČR

 

Reklama

Dvaadvacet běženců ze Sýrie, Iráku a Turecka se snažila skupina tří převaděčů dostat přes Českou republiku ilegálně do Německa. Proti převaděčům však zasáhli policisté. Podívejte se na video.

Článek

Policisté zadrželi tři převaděče běženců. Zároveň v dodávkovém automobilu nalezli 22 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se takto chtěli dostat do Německa.

Zásah byl rychlý, aby nebylo ohroženo zdraví převážených migrantů. Na případu s krycím názvem Torax spolupracovali kriminalisté s kolegy z Německa a ze Slovenska.

„Již dnes disponujeme informacemi, že trojice Turků měla stejným způsobem v minulosti převézt přes naše území zhruba 100 osob,” uvedl mluvčí policistů Jaroslav Ibehej. „Máme zadokumentováno, že obviněné osoby převezly běžence v kamionu ze Slovenska na severní Moravu. Ti měli být přes Maďarsko a Slovensko přepravováni z Turecka a především z Rumunska. Poblíž města Jablunkov po osmnáctihodinové cestě běženci přestoupili do již připraveného dodávkového vozidla, které je mělo převézt po dálnicích D1 a D5 do Spolkové republiky Německo. Dodávku doprovázelo ještě jedno osobní vozidlo, které mělo upozorňovat na případné policejní kontroly. K zastavení vozidel a zadržení jejich řidičů došlo v brzkých ranních hodinách na Pražském okruhu mezi Cholupickým a Lochkovským tunelem,” dodal Ibehej.

Na rozhovor s policejním mluvčím se podívejte v následujícím videu:

Rozhovor s mluvčím Národního centra proti organizovanému zločinu Jaroslavem Ibehejem.Video: Policie ČR, Youtube.com

Jedna z žen byla ve vysokém stupni těhotenství

V dodávce se tísnilo 18 dospělých osob a čtyři děti. Jedna z žen byla ve vysokém stupni těhotenství a policisty jí byla okamžitě přivolána rychlá záchranná služba. „Je třeba podotknout, že v době zastavení dodávky byla venkovní teplota dva stupně pod bodem mrazu,” upozornil Ibehej.

Běžence si na místě převzali policisté z odboru cizinecké policie. V několika případech bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění do domovského státu, u dalších cizinců bude postupováno v rámci tzv. dublinského řízení, na jehož konci je předání osob orgánům státu, ve kterém mají požádáno o azyl. Všechny zajištěné osoby jsou nyní umístěny v detenčních zařízeních pro cizince.

Trojice zadržených pašeráků byla obviněna z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Skutku se měli dopustit jako členové mezinárodní organizované skupiny a za úplatu. Soudce následně všechny tři muže vzal do vazby. „Za jednu převezenou osobu měli obvinění inkasovat částku v rozmezí od dvou do osmi tisíc euro,” dodal Ibehej.

Reklama

Doporučované