Hlavní obsah

Do hor v Královéhradeckém kraji zamířily stovky lidí, parkoviště se plní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK/PR/Policie ČR, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V Královéhradeckém kraji dnes do lyžařských středisek zamířily stovky lidí. Návštěvníků bylo podstatně více než v sobotu.

Článek

Dopoledne se rychle zaplnila například parkoviště v horském sedle mezi Šelichem a Velkou Deštnou v Orlických horách, kde musela dopravu řídit policie. V koloně najížděla auta také do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna v Krkonoších.

„Parkovací plochy ještě naplněné nejsou, zcela plné je zatím jedno parkoviště, ostatní z 85 procent. Městská a státní policie reguluje dopravu. Co se týká pohybu lidí po městě, tak je jich více než v sobotu,“ řekl starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Podle něj je provoz zatím plynulý. „Předpokládáme, že do oběda budou parkoviště plná a doprava bude regulovaná po celý den,“ řekl Staruch.

Lidé dorazili do hor i přesto, že platí zpřísněná koronavirová opatření, která zastavila lanovky v areálech i pro pěší a běžkaře. Delší dobu nejsou v provozu lyžařské areály, restaurace, hotely a další služby. Dnes je sice mrazivo, ale slunečno, sněhové podmínky dobré.

V oblasti Šerlichu se zaplnila parkovací místa už před nedělní desátou hodinou. „Upozorňujeme návštěvníky Orlických hor, že parkoviště na Šerlichu je již obsazené. Policisté na místě regulují dopravu, dbejte jejich pokynů,“ uvedla dopoledne na Twitteru Policie ČR.

Na horách panují ideální sněhové podmínky. Na hřebenech Krkonoš je 80 až 110 centimetrů sněhu, více ho je na některých návětrných svazích. V Krkonoších v lavinových katastrech platí druhý stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice. V Orlických horách je na hřebenech přes půl metru sněhu, vyplynulo z dnešního hlášení horské služby. Na horách mají běžkaři k dispozici desítky kilometrů upravených tras.

Dnes má být v Královéhradeckém kraji oblačno až polojasno, během dne od severu polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi stupni Celsia až nulou, na horách mezi minus sedmi až minus třemi stupni Celsia. Vítr bude vát slabý.

Reklama

Doporučované