Hlavní obsah

Do Krkonoš a Orlických hor turisté v době koronaviru nejezdí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Turistů v Krkonoších a v Orlických horách bylo dnes opět minimálně. Lidé v době koronavirového nouzového stavu do hor nejezdí.

Článek

Policie dnes dopoledne v hlavních střediscích hor žádné problémy s dodržováním koronavirových opatření nezaznamenala. ČTK to řekla mluvčí policie Alena Kacálková. Obdobná situace byla na horách již o prodlouženém velikonočním víkendu. Na hřebenech Krkonoš je až 80 centimetrů sněhu.

Například v Peci pod Sněžkou byla podle zjištění ČTK parkoviště dnes dopoledne poloprázdná a po středisku se pohybovali jednotlivci. Minimální byl i provoz na silnici do Pece pod Sněžkou.

„Žádná invaze turistů se nekonala ani ve Špindlerově Mlýně. Minimum lidí bylo i v Orlických horách,“ řekla mluvčí policie. Dodala, že na jindy velmi vytíženém parkovišti na Šerlichu v Orlických horách dnes dopoledne stálo asi pět aut a v okolí se pohybovalo několik cyklistů.

Z turistických atrakcí v Krkonoších jsou otevřené jen bobové dráhy ve Špindlerově Mlýně a Harrachově. „Povolení máme od hygieniků. Dodržují se dvoumetrové rozestupy, lidé nosí roušky a zařízení se dezinfikuje,“ řekl ČTK předseda představenstva První bobové Vít Moudrý. Lidé podle něj ale do hor nejezdí a bobové dráhy zatím vozí jen jednotlivce. Klienty jsou hlavně lidé, kteří do hor odjeli bydlet do svých apartmánů. „Lidé jsou moc přestrašení. Při dodržení hygienických opatření je jízda na bobovce bezpečná,“ řekl.

Zimní sezona na horách kvůli vládním restrikcím skončila předčasně v polovině března. Od té doby jsou všechna střediska mimo provoz a zavřené jsou i hotely, restaurace a jiné služby. Například lanovka na Sněžku je do odvolání mimo provoz. Kvůli uzavření státní hranice není možné chodit po hřebenové Cestě česko-polského přátelství a ani výstup na Sněžku z tradičních směrů, od Slezského domu a Jelenky, není možný.

Na hřebenech Krkonoš stále leží až 80 centimetrů sněhu a v lavinových katastrech nadále platí nejnižší první lavinový stupeň. Na jižních a slunných svazích je však sněhu méně a někde je nesouvislá sněhová pokrývka. „Jižní svahy Sněžky a Kozích hřbetů jsou bez sněhu. Sněhová pokrývka je mokrá, u země až podmáčená. Na strmých svazích s hladkou podložkou se vyskytly trhliny v sněhové pokrývce,“ uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Reklama

Doporučované