Hlavní obsah

Do vesmíru a do podzemí. Elon Musk hloubí tunely pod Las Vegas

Foto: https://www.boringcompany.com/

Tunely se budou prohánět jen vozy společnosti Tesla.

Reklama

Doprava podzemními tunely má být rychlejší, pohodlnější, bez hluku a bez vlivu počasí na provoz. Z malého projektu pod kongresovým centrem má vyrůst spojka mezi Las Vegas a Los Angeles.

Článek

Na konto amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska spadá celá řada společností a jejich projektů. Patří k nim The Boring Company (TBC), která je navzdory názvu všechno, jenom ne nudná. Vizí společnosti, jež byla založena v roce 2016 a spadala pod křídla SpaceX, od které se o dva roky později odpojila, je odbourání únavných a všemi nenáviděných dopravních kolon.

Sci-fi filmy často představují cestování ve městech budoucnosti, kde se dopravní prostředky přesouvají ze silnic do vzduchu. To ale neplatí u TBC, jež zvolila opačný směr: přesun vozidel do podzemí, kde slibuje zdolání cíle za rekordní čas v porovnání s pozemskou dopravou.

Koronavirus projekt nezastavil

Minulý týden dokončila firma kopání už druhého tunelu pod městem hazardu Las Vegas. První tunel pod tamním Las Vegas Convention Center (LVCC) byl dokončen v únoru. Jak společnost uvedla, konec první fáze projektu za zhruba padesát milionů dolarů znamená pouhý začátek v budování podzemní sítě budoucnosti.

Teď už chybí pouze nadzemní stanice na obou koncích tunelů a třetí podzemní stanice uprostřed systému. Pokud půjde vše podle plánu, veřejnost přestřihne slavnostní pásku už v lednu příštího roku při příležitosti obchodní výstavy.

Foto: https://www.lvloop.com

Projekt pod LVCC má zajistit pohodlný transport pro účastníky veletrhů po celém areálu.

TBC už se může pochlubit zkušebním tunelem vedle ředitelství SpaceX v Kalifornii a právě smyčka pod LVCC je prvním komerčním dopravním projektem, který pojme více než čtyři tisíce lidí za hodinu, ovšem v různých vozech podniku Tesla. Přejet kampus trvá minimálně čtvrt hodiny, což má být minulostí – tubus čas zkrátí na méně než dvě minuty.

Podle Steva Hilla, generálního ředitele LVCC and Visitors Authority, jehož organizace řídí kongresové centrum, má smyčka spojit několik objektů. Jak uvedl v technologickém magazínu The Verge, projekt dosud nebyl ovlivněn pandemií, ale pokud se veletrh zruší či opozdí, bude se muset ještě chvíli počkat. Navzdory tomu by „mezitím mohlo být k dispozici auto nebo dvě“, aby se mohli zaměstnanci přesouvat z jednoho konce kampusu na druhý.

Projekt ve skutečnosti nemá sloužit jako veřejná doprava, ale jako bonus pro návštěvníky kongresu a potenciální zákazníky, jenž bude poskytován bezplatně. Hill si od podzemního spojení slibuje větší atraktivitu obchodních výstav.

Než se projekt dokončí a otevře se pro veřejnost, budou se testovat technologie: „Účastníci přehlídky by určitě neměli být součástí zkušebního procesu,“ řekl Hill pro The Verge. Jak však dodal, v ideálním případě společnost nakonec najde způsob, jak využít technologii společnosti TBC k podpoře dalších možností dopravy v Las Vegas.

Tím to ale nekončí

Šéf Elon Musk plánuje, že nedávno dokončené tunely nakonec povedou k městským hotelům a letištím. Hlava futuristické společnosti Tesla na webu Teslarati naznačila, že tunely budou rozšířeny z městského kongresového centra na většinu území Las Vegas. Zdá se tedy, že po dokončení smyčky se společnost TBC přesune na budování rozsáhlé tunelové sítě v celém městě.

Systém by se nakonec mohl natáhnout až do Los Angeles, což by poskytovalo rychlou, alternativní a udržitelnou formu dopravy pro dojíždějící v této oblasti.

Foto: https://www.lvloop.com

Během dopravní špičky může cesta z kongresového centra do Mandalay Bay trvat až půl hodiny. Podzemním uzlem to budou pouhé tři minuty.

Společnost budující tunelový uzel nazývá tento projekt „Vegas Loop“. Na svých webových stránkách uvádí, že tunel „bude zahrnovat smyčku LVCC a jakákoli budoucí rozšíření služeb, včetně těch, které se týkají kasin podél Stripu, mezinárodního letiště, Allegiant Stadium, centra Las Vegas a nakonec Los Angeles“.

Reklama

Doporučované