Hlavní obsah

Do vnitrobloků v Brně vjedou jen místní obyvatelé a podnikatelé

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Městská část Brno-střed plánuje omezení parkování ve vnitroblocích u modrých zón. Dopravní značky zakážou vjezd těm, kteří v oblasti nebydlí ani nepodnikají. Řidiči, kteří značení nebudou respektovat, dostanou pokutu.

Článek

Stanovení dopravního značení má být hotové na přelomu letošního a příštího roku, systém začne pravděpodobně platit od února, řekl ČTK radní Brna-středu pro dopravu Jan Mandát (ODS).

Městská část usiluje o nastavení pravidel ve vnitroblocích od loňského dubna. Do systému rezidentního parkování totiž vnitrobloky zařadit nelze, a tak tam parkují řidiči, kteří v oblasti nebydlí ani nepodnikají a zabírají stání místním obyvatelům.

Od příštího roku tam proto vjedou jen rezidenti, podnikatelé s provozovnou v zóně a zásobování, které bude povoleno pouze od 6:00 do 12:00. „Na dodržování pravidel dohlédne kromě strážníků i zaměstnanec našeho úřadu, takzvaný kontrolor, který na místě na tabletu u parkujících aut zkontroluje, zda mají oprávnění. Nemůže rozdávat pokuty, ale při zjištění nepovoleného parkování zavolá městskou policii,“ uvedl Mandát.

Od začátku roku si mohou lidé žádat o povolení v systému rezidentního parkování. Bude spjato s konkrétní registrační značkou a platné na jeden rok. „Kontrolor bude na začátku dělat informační kampaň a působit preventivně. Uvažujeme o vyškolení více pracovníků na tuto pozici, kvůli zastupitelnosti a časové náročnosti. Na začátku se to ale bude týkat deseti lokalit a tam to v pilotní fázi zvládne jeden člověk,“ řekl Mandát.

Mezi první místa, kde se omezení zavede, patří například vnitroblok Čápkova - Grohova, Křídlovická - Nové sady, Rybářská - Poříčí nebo Nádvorní - Náplavka.

Rezidentní parkování se letos rozšířilo už třikrát. Brno čeká ještě poslední letošní fáze rozšiřování modrých zón. Od 16. listopadu budou platit v dalších třech oblastech, a to Žižkova, Chodská a Rybářská.

Příští rok by se mělo rezidentní parkování rozšířit do osmi oblastí. Systém rezidentního parkování funguje od září 2018 a jeho účelem je vytvořit více místa pro obyvatele na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a jinými povinnostmi a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované