Hlavní obsah

Do voleb dva dny, ČSSD prosadila propuštěným horníkům rentu 5300 korun

 

Reklama

Nápad by mohl sociální demokracii pomoci k volebnímu úspěchu v Ústeckém kraji.

Článek

Propuštění horníci na Ústecku dostanou od státu finanční kompenzaci 5300 korun.

Návrh dva dny před krajskými volbami přinesl na vládu ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a uspěl. Zaměstnanci propuštění z povrchových dolů na Ústecku tak budou mít podobné výhody, jaké vláda letos přiznala jejich kolegům z ostravského OKD.

„Navrhujeme do seznamu zařadit i společnost Severní energetická, a. s., jejíž zaměstnanci přijdou o zaměstnání kvůli vládnímu rozhodnutí neprolomit limity těžby na lomu ČSA," píše ministr v důvodové zprávě pro své vládní kolegy.

Podpora se podle Mládkova návrhu vztahuje i na několik dalších firem, jejichž zaměstnanci v lomu ČSA pracují. Stát by v příštích dvou letech vyšla na 200 milionů korun.

Rozhodnutí vlády už pochvalně komentoval hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Vítám, že se vláda konečně shodla na příspěvku pro propouštěné horníky z povrchových dolů na Mostecku. V květnu byly schváleny kompenzace pouze pro horníky v Moravskoslezském kraji. Vláda tedy nyní vyslyšela naše výzvy, aby příspěvek při propouštění dostali i horníci z těžařských firem v Ústeckém kraji, kde ostatně o ukončení těžby rozhodla vláda. Je jen škoda, že rozhodnutí nepadlo daleko dříve než těsně před krajskými volbami,“ komentoval výsledek člen KSČM.

Návrh prošel velmi těsně a navíc poněkud kuriózním způsobem. Ministři o opatření hlasovali ve chvíli, kdy jeho velký kritik, ministr financí Andrej Babiš, opustil jednací sál. Domníval se prý, že tento bod přijde na jednání až jako poslední. Po jednání se zlobil, že ho ostatní strany obešly a kompenzace pro horníky označil za kšeft ze státních peněz pro uhlobarona Tykače.

O osudu severočeských horníků tak nakonec rozhodli lidovci. Ti byli na jaře proti, nyní ale změnili názor. Podpory pro horníky, které Mládek navrhuje nyní, jsou totiž o něco nižší než ty, se kterými přišel na jaře.https://twitter.com/AndrejBabis/status/783619373487493120

Pomoc? Pro Foldynu

Jak Seznamu potvrdilo několik zdrojů z ČSSD, načasování návrhu není náhodné, ale má v Ústeckém kraji v posledních dnech předvolební kampaně pomoci kandidátovi na hejtmana Jaroslavu Foldynovi.

„Když to projde, budeme se moci pochlubit, že jsme horníkům pomohli. A když ne, alespoň budeme moci ukázat na ostatní, že to nepodpořili,” popsal Seznamu plán ještě před schválením vládou nejmenovaný člen sociální demokracie.

Další straníci pak vysvětlili, proč se tímto způsobem rozhodli podpořit právě Foldynu.

V Ústeckém kraji jsou totiž největším konkurentem sociálních demokratů komunisté, jejichž lídr Oldřich Bubeníček obhajuje hejtmanský post. „V souboji s komunisty tam potřebujeme silné sociální téma,” uvedl další sociální demokrat.

Foto: ČSSD

Kandidát na hejtmana Foldyna: Kvůli volbám to není. Ale pomoct to může.

Proč zrovna teď?

ČSSD se peníze pro severočeské horníky pokoušela prosadit už na jaře, kdy se jednalo o OKD, ale neuspěla. Proč s nápadem přichází znovu právě nyní, těsně před volbami, je obtížné zjistit.

„Svůj dotaz směřujte na Úřad vlády. Ministerstvo průmyslu zaslalo materiál k projednání už v srpnu a o termínu zařazení na program vlády nerozhoduje," tvrdí mluvčí ministerstva František Kotrba.

„Tohle je otázka na Ministerstvo průmyslu, které je předkladatelem tohoto bodu," přichází obratem odpověď od mluvčího vlády Martina Ayrera.

K načasování se vyjádřil pouze lídr ústecké kandidátky Jaroslav Foldyna. Popírá, že by jeho strana téma znovu oživila těsně před volbami účelově. Zároveň však připouští, že mu to plusové body u lidí v kraji přihrát může.

„Nejde ani tak o kampaň, ale o to, že je to velká spravedlnost. Já vůbec nemám chuť lézt do televize a říkat: Lidi, teď jsme vám přidali a pojďte nás volit. Je to nedůstojné a nebudu to dělat. Ale myslím, že veřejnost sama dobře ví, kdo jí vytváří podmínky pro život. Takže jestliže se to objeví ve zprávách, ano, může to mít pozitivní výsledek pro občany při rozhodování,” řekl Foldyna.

Takhle se ministr Mládek radoval v květnu, když prosadil podporu pro horníky OKD. Severočeští horníci tehdy z návrhu vypadli.

Podle Mládkova současného plánu by měli severočeští horníci z povrchových dolů dostávat měsíční rentu ve výši 5 300 korun, tedy o necelé tři tisíce méně než horníci z hlubinných dolů.

Jak dlouho budou peníze pobírat, se odvíjí od toho, kolik jim je let a jak dlouho pro firmu před výpovědí pracovali. Celkově by však částka měla být maximálně 318 tisíc korun na hlavu.

Reklama

Doporučované