Hlavní obsah

Poslanci nastavili strop, aby z Česka nebylo smetiště ztrát

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Sněmovna (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna zrychleně projednala vládní soubor daňových změn související s koronavirovou krizí a tříměsíční odpuštění sociálních odvodů menším firmám i další návrhy.

Článek

Daň z přidané hodnoty na ubytovací služby nebo u vstupenek na kulturní a sportovní akce se sníží z 15 na deset procent. Podnikatelům se sníží silniční daň na nákladní vozidla a budou si moci zpětně uplatnit daňovou ztrátu. Obcím se rozšíří možnosti osvobodit vybrané nemovitosti od daně. Počítá s tím vládní daňový protikrizový balíček, který ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna.

Poslanci omezili navrhovanou možnost zpětného uplatnění daňové ztráty u podnikatelů a firem celkovou částkou 30 milionů korun. Vláda původně navrhla možnost uplatnit ztrátu bez omezení její výše, před tím ale varovali ekonomové při vládním krizovém štábu.

Návrhů na zastropování ztráty, kterou lze uplatnit, se objevilo víc. Kromě vládních poslanců Jana Volného (ANO), Romana Onderky (ČSSD) a předsedkyně rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) navrhl limit 30 milionů korun také Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Poslanci SPD Lubomír Španěl a Jan Hrnčíř navrhli strop 25 milionů korun. Lidovec Jan Bartošek chtěle pasáž upravující uplatnění ztráty z vládního návrhu zcela vypustit, případně možnost uplatnění ztráty omezit na osm milionů pro jedno zdaňovací období.

Ekonomický poradní tým při Ústředním krizovém štábu vydal tento týden varování před zavedením zpětného uplatnění daňové ztráty bez omezení. Podle týmu by to znamenalo výrazný zásah do rozpočtu státu i obecních a krajských rozpočtů. Navíc je to podle něj ekonomicky neefektivní, selektivně podpoří velké firmy, oddálí potřebné firemní restrukturalizace a bude motivovat nadnárodní korporace k přenosu daňových ztrát ze zahraničí do ČR. Tým proto vládě doporučil toto opatření vůbec nezavádět.

Stát také zřejmě odpustí firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody za červen až srpen. Podmínkou ale bude to, že nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Poslanci odmítli všechny návrhy zejména opozičních poslanců, kteří chtěli okruh firem s nárokem na odpuštění pojistného rozšířit především na středně velké podniky. Sněmovna v novele pouze obnovila osmidenní lhůtu, v níž mají zaměstnavatelé posílat sociální správě oznámení o nástupu do zaměstnání a skončení zaměstnání. Původní lhůtu ohlašovat tyto změny nejpozději následující pracovní den považovali zaměstnavatelé za nesplnitelnou.

Sněmovna také schválila zákonné zakotvení sdílených pracovních míst, nová pravidla pro stanovení dovolené i podmínky vysílání pracovníků do zemí Evropské unie, a to 179 hlasy ze 183 přítomných poslanců. Do vládní novely přidala pozměňovací návrhy o zavedení placeného volna navíc pro zaměstnance, kteří působí na dětských táborech, a o změně výpočtu renty ze ztráty na výdělku po pracovním úrazu.

Sdílené pracovní místo spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů.

Dovolená by se podle vládního návrhu neměla poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou a odrazily by se v ní snížené úvazky. Část novely o vysílání pracovníků reaguje na evropský předpis, který má mimo jiné omezit takzvaný sociální dumping s konkurováním nižší mzdou.

Reklama

Doporučované