Hlavní obsah

Dodávky roušek za nemorální ceny. Čeho je v lékárnách (ne)dostatek

Foto: Profimedia.cz

Lékárny bojují s nedostatkem zdravotnických potřeb.

Reklama

Některým lékárnám v Česku v posledních dnech docházejí léčiva proti horečce, jež je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19. Seznam Zprávy zjišťovaly, jaká je aktuální situace s dostupností dalších zdravotnických potřeb.

Článek

„V současné době máme dostatek dezinfekčních gelů na ruce, roušky dnes docházejí, ale v pondělí máme další dodávku a pak jich bude pro naše zákazníky zase dost,“ komentovala aktuální situaci pro Seznam Zprávy Petra Nováková z lékárny v Těšnově. V současné chvíli lékárna nemá respirátory ani ochranné rukavice, během příštího týdne však čekají další dodávku.

Nedostatek pomůcek potřebných v době pandemie zaznamenal také lékárenský řetězec Dr. Max. „Zejména roušky a respirátory obtížně sháníme i pro svůj vlastní personál, tedy pro lidi, kteří dennodenně čelí zvýšenému riziku nákazy. Právě kritický nedostatek roušek a respirátorů nás vedl k tomu, že jsme nad výdejní pulty začali instalovat ochranná plexiskla, abychom lékárníka a pacienta separovali,“ popisuje tiskový mluvčí řetězce Michal Petrov.

Ceny rostou

Razantně zvýšená poptávka po ochranných prostředcích, která opravdu zahrnuje celou planetu, se odrazila v růstu cen. „Zejména u roušek a respirátorů tu mluvíme o násobcích ceny, která byla ještě nedávno obvyklá. Leckdy jsme se setkali i s nabídkami, které nelze označit jinak než jako nemorální,“ říká Petrov.

Petra Nováková růst cen potvrzuje. „V souvislosti s aktuální situací a nedostatkem určitého zboží se ceny mírně zvyšují. Jde zejména o dezinfekční gely na ruce a roušky.“

Nechybí ale jen stále připomínané ochranné pomůcky. Stejně jako v mnoha jiných lékárnách, i v Těšnově řeší nedostatek léků proti chřipce a horečce. „Paralen v tabletách není,“ říká Nováková. Lékárna léky objednala, zatím však neví, kdy se k pacientům dostanou.

Trojnásobné prodeje

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) už lidi na svém webu vyzval, aby zbytečně nehromadili léky s obsahem paracetamolu, kterých je aktuálně na českém trhu nedostatek. Jde mimo jiné o výše zmíněný paralen.

Česká lékárnická komora připomíná, že alternativou mohou být kombinované přípravky s paracetamolem, například Coldrex. „U nejprodávanějšího léčivého přípravku z této skupiny (s obsahem paracetamolu) došlo v posledních týdnech k navýšení prodeje více než trojnásobně. Pro představu to znamená, že se během jednoho týdne prodala jindy měsíční poptávka, tj. přes 300 000 balení,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Obdobný nárůst prodeje je však patrný i u jiných produktů, které obsahují žádaný paracetamol. „Takto enormní předzásobování ze strany pacientů vede ke krátkodobé nedostupnosti léčivých přípravků s obsahem paracetamolu. Ve vztahu k této léčivé látce připomínáme, aby se pacienti řídili příbalovou informací a nepřekračovali maximální doporučené denní dávky. V případě předávkování hrozí závažné poškození jater,“ varuje Peterová.

Michal Petrov z lékáren Dr. Max potvrzuje, že v jejich řetězci jsou přípravky na bázi paracetamolu dostupné jen lokálně a velmi nárazově. „Souvisí to i s tím, že Indie, kde se účinná látka vyrábí, omezuje její export. S tím, jak nejsou dostupná tato antipyretika, roste role lékárníků jako zdravotnických profesionálů. Klienti lékáren s nimi mohou konzultovat případné alternativy. Horečku lze srazit i jinými preparáty,“ upozorňuje mluvčí.

Společnost Zentiva, která paralen vyrábí, podle zveřejněných informací během minulého týdne zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu o milion balení. Nyní oznámila, že výrobu paracetamolu dále navyšuje a na český trh uvádí nový lék s názvem Paraceta..

Reklama

Doporučované