Hlavní obsah

Dohoda s Británií má zelenou od států EU, na tahu je Londýn

Foto: Profimedia.cz

Evropské vlajky před sídlem Evropské komise v Bruselu (ilustrační foto).

Reklama

Prozatímní pobrexitová obchodní dohoda dostala zelenou od zástupců členských zemí Evropské unie, a může tak začít platit od 1. ledna. Evropský parlament o ní bude jednat dodatečně až v lednu.

Článek

Velvyslanci EU podpořili v pondělí dohodu s Velkou Británií jednomyslně a v úterý je ještě čeká přijetí písemné podoby. Na Twitteru to uvedl mluvčí německého předsednictví EU Sebastian Fischer.

Kromě souhlasu na straně všech 27 členských států je nutný pro přijetí nového uspořádání vztahů s Velkou Británií i souhlas Evropského parlamentu. Pro něj přitom už nejzazší termín pro schválení do konce roku uplynul a dohodou se bude zabývat až dodatečně v lednu. Do té doby se má uplatňovat „provizorní aplikace“ smlouvy.

Poslanci britského parlamentu budou dohodu s Unií schvalovat ve středu. Očekává se, že smlouva projde hladce a nové nastavení pravidel začne platit 1. ledna 2021.

Jak budou od ledna vypadat vztahy mezi EU a Spojeným královstvím?

Na nastudování dohody s Velkou Británií měly členské země necelé čtyři dny. Dokument o 1246 stranách reguluje mimo jiné rybolov, tržní podmínky, řešení vzájemných sporů a cestování a další oblasti.

Dohoda na poslední chvíli

Vyjednávání o podobě konečné obchodní dohody mezi Británií a EU trvala měsíce, kýžený výsledek nakonec přinesl Štědrý den. Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier označil 24. prosinec za den úlevy, který je ale poskvrněn i smutkem nad odchodem Británie z EU.

Dohoda přišla čtyři a půl roku poté, co si Spojené království odhlasovalo odchod z EU, nová pravidla pak začnou platit rok poté, co Británie formálně opustila Evropskou unii. Se zbožím se bude i nadále obchodovat bez cel a kvót a pro řešení budoucích sporů budou probíhat nezávislé arbitráže.

Velké změny tak čekají podniky na obou stranách, Spojené království a EU totiž vytvoří dva oddělené trhy a skončí volný pohyb. Dohoda je ale jistým způsobem i úlevou pro mnoho britských podniků, které se obávaly uvalení cel nebo daně na dovoz.

Reklama

Doporučované