Hlavní obsah

73 běženců zajistili policisté ve Zlínském kraji za 24 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Kontrola na hranicích se Slovenskem.

Reklama

Vedle migrantů zadrželi také jednoho převaděče. Uvedla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Kvůli zvýšené migraci zavedla Česká republika minulý týden ve čtvrtek kontroly na hranicích se Slovenskem.

Článek

Ze 73 migrantů zajištěných v regionu od pondělního do úterního rána bylo podle mluvčí šest vráceno na území Slovenska, 15 odepřeli policisté vstup na území ČR.

Od zavedení kontrol bylo zadržených migrantů během 24 hodin vždy okolo stovky. Navíc od sobotních 07:00 do nedělních 07:00, kdy to bylo 124 migrantů.

Hranice se Slovenskem kontrolují stovky policistů od půlnocí na čtvrtek 29. září. Pracují na 27 bývalých hraničních přechodech, jinde nelze státní hranice překračovat. Policisté hlídají i takzvanou zelenou hranici. Ve Zlínském kraji kontrolují sedm silničních hraničních přechodů a dva železniční.

Migranti, zejména Syřané, začali do Zlínského kraje proudit ve zvýšené míře od května. Do středy 28. září jich policie evidovala přes 3150. Převáženi jsou do migračního centra v Holešově na Kroměřížsku. V areálu tamní policejní školy policisté zjišťují, zda nejsou běženci ozbrojeni, kontrolují jejich totožnost, fotografují je a berou jim otisky prstů. Poté je převážejí na vlakové nádraží do Hulína, odkud běženci z tuzemska odjíždějí nebo pokračují k vyřízení svého pobytu na území České republiky. Pro migranty je ČR vesměs tranzitní zemí, směřují zejména do Německa.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) má za téměř jisté, že ČR prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, a to v první fázi na deset dnů, tedy do 8. října. Rakušan to řekl po pondělní schůzce s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Rakouska v Bratislavě. Ministři se shodli na potřebě posílit ochranu vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob, a to i s pomocí unijní agentury Frontex.

Reklama

Doporučované