Hlavní obsah

Armáda chce v Líních postavit logistické centrum. Využít by jej mohlo i NATO

Foto: Armáda ČR/ kapitánka Jana Samcová

Výcvik vojáků české armády, ilustrační fotografie

Reklama

Centrum u Plzně by mělo zahrnovat sklady, administrativní budovy či dočasné ubytování pro vojáky. Areál bude primárně pro české složky, v případě ohrožení Česka by ale posloužil i NATO, uvedli zástupci armády.

Článek

Armáda ČR (AČR) chce na svém záložním letišti Líně u Plzně postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství ve velikosti jednoho praporu kolem 600 lidí. Po jednání zástupců AČR a Ministerstva obrany (MO) se starosty obcí a vedení Plzeňského kraje to novinářům řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.

Podle něj by šlo o sklady, administrativní budovy a případně objekty pro dočasné několikadenní ubytování. Trvale by zde působilo 100 až 200 vojáků. „Chceme využívat původní areál tak, jak ho armáda historicky využívala, tedy něco kolem 390 hektarů,“ řekl. Logistická základna bude podle Hlaváče primárně pro AČR. „V případě vojenských krizí, které se budou dotýkat bezpečnosti České republiky, bude využívána i jednotkami aliančních zemí (NATO),“ uvedl.

Z 390 hektarů, které chce armáda využívat, patří zhruba desetina okolním obcím. „Dnes jsme si vyjasňovali naše pozice a to, jak dál budeme spolupracovat,“ uvedl s tím, že zásadní je rozhodnutí soudu ve sporu mezi Ministerstvem obrany a současným nájemcem, firmou PlaneStation. Soud se uskuteční u Krajského soudu v Plzni 27. března.

AČR bude podle Hlaváče po převzetí majetku jednat se zástupci leteckých škol a se soukromými piloty, kteří jsou ve smluvním vztahu s firmou PlaneStation. „Určitě jim navrhneme nějakou spolupráci dál. Nikoho vyhánět nebudeme, jako armáda se chceme chovat jako dobří sousedé a takto chceme přistupovat ke všem jednáním,“ uvedl. Podle Hlaváče se obce nemusí obávat výrazného zvýšení pozemního nebo leteckého provozu.

Podle něj obce přivítaly, že armáda chce využít jen prostor původního letiště, tedy 390 hektarů. „Chtěli jsme vědět, co tam stát zamýšlí, a zajistit si, že ať tam bude cokoliv, tak to nebude rušit lidi a odříznou se průmyslové zóny pod a nad letištěm,“ řekl po jednání starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Dobrou zprávou podle něj je, že se armáda vejde do historicky daného areálu letiště a nerozšíří se do okolí.

Reklama

Doporučované