Hlavní obsah

Babiš vábí zpět Stropnického. Nabízí se Senát či eurovolby

Foto: Hnutí ANO

Martin Stropnický coby tvář hnutí ANO na předvolebním plakátu.

Reklama

Ve vzduchu visí politický comeback léta. Koncem července skončil v diplomacii Martin Stropnický. Jeho stranický šéf Andrej Babiš nyní klíčové tváři svého politického vzestupu otevírá náruč ANO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pokud se bude chtít angažovat v hnutí, je vítán a bude pozitivní tváří,“ řekl Seznam Zprávám předseda ANO Andrej Babiš.

Martin Stropnický po boku Babiše kandidoval už v roce 2013, kdy hnutí zažilo raketový nástup. Posléze byl za ANO ministrem obrany i ministrem zahraničí. V posledních pěti letech zastával funkci českého velvyslance v Izraeli.

Stropnický dříve vedl pražské ANO, jehož současný šéf Ondřej Prokop Seznam Zprávám řekl, že Stropnický by mohl kandidovat na senátora či europoslance.

Senát nebo Brusel

Už dříve se mluvilo o možnosti, že by Stropnický kandidoval za ANO do Evropského parlamentu. Babiš nyní tuto možnost nekomentoval. „O jeho (Stropnického - pozn. redakce) angažmá v hnutí musí rozhodovat pražská krajská organizace hnutí,“ dodal dále šéf ANO.

A pražská organizace ANO chce Stropnického také rozhodně zpět. „My v Praze jsme se s ním nerozešli vůbec ve zlém, byl velmi dobrým předsedou pražské organizace. Určitě s ním chceme navázat spolupráci, pokud bude mít zájem,“ řekl Seznam Zprávám Ondřej Prokop. Podle jeho slov se pro případnou kandidaturu Stropnického nabízejí senátní volby, ty nejbližší jsou příští rok na podzim.

Uzavřené nemá pražské ANO ani své nominace do Evropského parlamentu. „Vedení hnutí jsme zatím dávali předběžné nominace. Ještě nejsou posvěcené pražským sněmem, takže i tato možnost je otevřená,“ uvedl Prokop. Dodal ale, že zatím se Stropnickým osobně nemluvil. Předpokládá, že se s ním spojí, jakmile se vrátí do Česka.

Stropnickému vypršela smlouva na Ministerstvu zahraničních věcí 31. července. V Izraeli ho koncem léta vystřídá současná vrchní ředitelka úřadu Veronika Kuchyňová Šmigolová. Bude vůbec první ženou na tomto silovém diplomatickém postu.

Více o střídání v Izraeli

Kuchyňová Šmigolová je kariérní diplomatka a bezpečnostní expertka. V minulosti působila například jako velvyslankyně v Egyptě či byla vyjednavačkou o umístění amerického radaru v Brdech.

Rozhodnutí v létě

Stropnický na dotazy Seznam Zpráv zaslané SMS zprávou nereagoval, ani nezvedal telefon. V dřívější komunikaci s redakcí připustil zájem o post generálního konzula v Istanbulu, to ale nevyšlo. Ministerstvo o jeho další služby zájem nemělo. Poté avizoval, že „budoucností se bude zabývat v létě“.

Stropnický byl v počátcích hnutí ANO jednou z jeho nejvýraznějších posil. Videospot z voleb v roce 2013, v němž si na dětském hřišti Babiš se Stropnickým povídají o tom, jak lidem mají kvůli ANO zářit oči, patří už dnes ke klasikám českého politického marketingu. Později byl za ANO dvojnásobným ministrem –⁠ obrany (2014–⁠2017) a krátkodobě i zahraničí (2017–⁠2018).

Před svým odjezdem do Izraele opustil funkci místopředsedy ANO a šéfa pražského organizace ANO, stranickou knížku si ale i v diplomacii ponechal.

O zkušeném českém diplomatovi a populárním herci bylo v poslední době slyšet hlavně v souvislosti s jeho osobním životem, bulvární tisk popisoval jeho partnerský vztah s kolegyní z ambasády v Tel Avivu. Stropnický tedy může prozatím v zemi zůstávat v roli partnera diplomata.

V ANO se momentálně zjevně vše chystá na evropské volby, které proběhnou příští rok na jaře. Pro Babiše a spol. budou důležité nejen kvůli samotnému obsazení pozic v europarlamentu, ale i jako předehra k parlamentním volbám v Česku v roce 2025, kdy se ANO pokusí vrátit do vládních lavic.

Eurovolby v centru politického dění

Vláda může nakonec vsadit na kompromisního kandidáta na eurokomisaře. „Pokud by se na mé kandidatuře shodla vládní koalice, jsem připraven,“ připustil poprvé pro Seznam Zprávy vlivný bruselský diplomat Jiří Šedivý.

Kandidátka do eurovoleb stále vzniká. „Osobně si myslím, že výbor (celorepublikový výboru ANO - pozn. redakce) rozhodne na podzim. Máme návrh programu, který bude hnutí připomínkovat, a kandidáti budou prezentovat svoji nominaci,“ řekl Seznam Zprávám Babiš. Svou vlastní kandidaturu zároveň vyloučil.

Na sociálních sítích už se ale kampaň hnutí ANO pomalu rozjíždí, Babiš například ve videu na instagramu řešil víčka od plastových lahví, která jsou s lahví pevně propojená. Tato novinka vychází z ekologické unijní směrnice, jejichž cílem je minimalizovat odhazování plastového odpadu mimo tříděné popelnice. Je zjevné, že ANO povede konfrontační kampaň vůči unijním institucím. Stropnický naopak vždy patřil k proevropským tvářím ANO.

Reklama

Doporučované