Hlavní obsah

Bývalý ministr Dusík dosáhl na vysoký post v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jan Dusík na snímku z roku 2022, kdy byl náměstkem ministryně životního prostředí.

Reklama

Někdejší ministr životního prostředí Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý český ministr životního prostředí Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi. Dnes to potvrdila unijní exekutiva. Je tak nyní jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích.

Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států. Na závěr v březnu absolvoval pohovor s eurokomisařem pro klima Wopke Hoekstrou a eurokomisařem pro rozpočet Johannesem Hahnem.

„V tomto zkušeném profesionálovi, který se podílel intenzivně i na úspěchu českého předsednictví v Radě EU, bude mít Evropská komise silnou oporu a Česko dalšího vysoce postaveného úředníka,“ reagovalo na Dusíkovo jmenování na sociální síti X stálé zastoupení ČR při EU.

Osmačtyřicetiletý Dusík byl vedle své ministerské role v minulosti také náměstkem resortu životního prostředí. Působil také v Programu OSN pro životní prostředí nebo v Arktickém programu Světového fondu pro ochranu přírody, kde zastával post dočasného ředitele. V mládí absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, poté studoval na Oxfordské univerzitě, kde se věnoval oboru změn a řízení v životním prostředí. Mezi listopadem 2009 a březnem 2010 byl ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera.

Dvě vysoká místa v Evropské komisi získaly od podzimu loňského roku i Češky Irena Moozová a Lenka Filípková. Moozová se stala zástupkyní generálního ředitele na Generálním ředitelství pro spravedlnost a spotřebitele (DG JUST). Filípková je ředitelkou v Generálním ředitelství pro rozpočet (DG BUDG). Nejvýše postavenou Češkou v Evropské unii je pak Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost.

Reklama

Doporučované