Hlavní obsah

Češi Ukrajincům pomáhají, mají ale problém se zkoordinovat

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Češi posílají pomoc uprchlíkům na hranicích, ale aktivně se zapojují i v Česku. Ilustrační foto.

Reklama

Češi ukrajinským uprchlíkům pomáhají, nabízejí bydlení, oblečení, jídlo i peníze. Co stále pokulhává, je koordinovanější práce úřadů a neziskových organizací.

Článek

„Střídáme se tady po dvou hodinách. Lidé jezdí všemi možnými vlaky, nikdy moc nevíme, kolik jich přijede,“ říká dobrovolník Ondřej, který stojí u cedule odjezdů vlaků na pražském Hlavním nádraží. V ruce má zalaminovanou cedulku „refugee help“ („pomoc uprchlíkům“) v modro-žlutých ukrajinských barvách.

Iniciativa Hlavák pomáhá při odbavování uprchlíků už od roku 2015, má zkušenosti, ví, jak co chodí a co člověk, který utíká z války, potřebuje jako první. „Radíme jim, jak se kam dostat, kde sehnat třeba českou SIM kartu, že mají zadarmo MHD a taky je upozorňujeme na lidi, kteří si od nich budou chtít brát peníze za odvoz,“ dodává Ondřej.

Dobrovolníci jsou tu nonstop, většinou po trojicích. Je to iniciativa, jak sami říkají „odzdola“, neposlal je tam magistrát, ani Ministerstvo vnitra. Pomáhají, protože jsou zvyklí pomáhat. Upozorňují ale na to, že koordinace mezi institucemi a neziskovými organizacemi, které se o víkendu zmobilizovaly kvůli válce na Ukrajině, zatím není ideální.

Konkrétní problémy byly v prvních dnech hlavně s nočními příjezdy a následným ubytováním, protože další organizace i magistrát fungovaly jen ve dne. Nádražní hala také nijak nenaváděla přijíždějící lidi, kam mají jít, nikde nevisela žádná cedule v angličtině ani ukrajinštině. Pokud přijel někdo, kdo už od svých známých nevěděl, kam má jít, nastal problém. „Každým dnem se to ale zlepšuje a zlepšuje,“ vítá dobrou vůli se domluvit a pomoct mluvčí Iniciativy Hlavák Mlada Hošková.

Dobrá pomoc je koordinovaná

Uprchlickou problematiku má na vládní úrovni na starosti Ministerstvo vnitra, každý kraj a vedení krajských měst koordinují dění v regionech. Logistiku, ubytování, sbírky, humanitární pomoc obecně ale řeší také několik velkých neziskových organizací, jako je Člověk v tísni, Charita ČR, OPU (Organizace pro pomoc uprchlíkům) nebo UEP (Ukrajinsko-evropská perspektiva).

Navíc ale vznikají stovky „živelných“ skupin, které také organizují sbírky, shánějí řidiče pro lidi na hranicích i ubytovací místa. Na sociálních sítích se objevují tisíce výzev a informací, které většinou nemají možnost ověření. Všechny neziskové organizace tak upozorňují, aby lidé svoji pomoc rozmysleli, zvážili a spojili se s těmi, kteří mají s pomocí zkušenosti. Pro běžného občana ale situace není příliš přehledná.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Humanitární pomoc na slovensko-ukrajinských hranicích.

„Dobrá pomoc je ta koordinovaná,“ přiznává pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle svých slov se snaží být v kontaktu se všemi organizacemi i Ministerstvem vnitra. Na Hlavním nádraží je magistrátem zřízený stánek, který už po několika dnech a nocích, kdy přicházely stížnosti od dobrovolníků, funguje nonstop.

„No, komunikace s ministerstvem ani s magistrátem zatím moc nefunguje,“ říká ve středu odpoledne Seznam Zprávám Veronika Gabrielová z Člověka v tísni. Podle ní stále existuje příliš míst, kam se člověk může obrátit pro pomoc, i pro vyhledání informací, jak sám může pomoct. Není jedno koordinované místo nebo webové stránky.

Pokusy o sjednocení pomoci sice jsou, ale stále velmi roztříštěné. Konsorcium nevládních organizací pracující s migranty provozuje stránky pomahejukrajine.cz, Ministerstvo vnitra má zase stránky nasiukrajinci.cz. Další web, který má sdružovat veškerou pomoc, je stojimezaukrajinou.cz. Na Drive for refugees se ale zase mohou registrovat řidiči k odvozům, na facebookové skupině Iniciativa Hlavák se zase mohou hlásit dobrovolníci k odbavování uprchlíků.

Nemůžeme říkat, co mají neziskovky dělat

„Máme vlastní programy na pomoc uprchlíkům, nemůžeme říkat soukromým neziskovkám, co mají dělat, na to nemáme právo,“ reaguje na dotaz Seznam Zpráv Adam Rözler z tiskového oddělení Ministerstva vnitra. Podle něj ministerstvo zřídilo krajská centra pomoci, ale koordinace s neziskovými organizacemi se neplánuje.

Fungující krajskou koordinaci ale potvrzuje Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí. „Ministerstvo zřídilo COPIS, což je informační systém, kde se to dává dohromady,“ říká Seznam Zprávám.

„Situace je takové povahy, že některé věci jsou nové. Improvizujeme. Nevím o tom, že bychom někdy pracovali v podobné situaci nebo se snažili reagovat na podobnou situaci,“ vysvětluje chaos Evžen Diviš z Charity ČR.

Diviš říká, že v kontaktu s ministerstvy zahraničí i vnitra Charita je. Lidé z vlády ale podle něj z povahy situace nemohou disponovat takovými znalostmi a zkušenostmi, jako mají právě pracovníci neziskových organizací.

V dalších dnech čeká Českou republiku další nápor ukrajinských utečenců. Ještě do zhruba poloviny tohoto týdne přicházeli zejména ti, kteří v Česku měli známé nebo rodinu. Nyní se už ale čeká na tisíce lidí bez jakýchkoliv kontaktů.

„Chceme posílit kapacity asistenčního centra a chceme mít připravený relokační mechanismus, až se už v Praze nebudou mít lidé kam ubytovat,“ připomíná Hřib pro Seznam Zprávy. Vítá vládní krok vyhlásit od pátku nouzový stav, podle Hřiba to v této situaci „dává smysl“, například v rychlejším zisku prostorů pro ubytování. „Je třeba si uvědomit, že je to běh na dlouhou trať,“ uzavírá primátor.

Reklama

Doporučované