Hlavní obsah

České dráhy zdraží jízdné o 15 %

Foto: Robson90, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

S novým jízdním řádem si budou muset připlatit cestující Českých drah – v průměru o 15 %. Oznámila to dnes společnost s tím, že důvodem je inflace. Jde o největší zdražení na železnici za poslední roky.

Článek

Zdražení začne platit spolu s novým jízdním řádem v neděli 11. prosince. Úprava cen se promítne do všech jízdenek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu. K úpravám dojde také u dalších služeb a poplatků.

„Úprava cen v tomto rozsahu se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu, například Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek, Traťových jízdenek region,“ doplnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Ministerstvo dopravy totéž plánuje pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Ty lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce.

„Cestující v tomto tarifu zaplatí od 11. prosince v průměru o 15 procent více, přestože inflace je aktuálně 18 procent,“ sdělil mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Ceny jízdenek se budou zvyšovat od 10 do 200 korun podle toho, jestli jde o regionální tratě nebo celostátní. Rozsah zdražování tak je od 12 až do 29 %. Cena předplatních karet pak poroste od 60 korun za tříměsíční až do 2 000 korun za tu celoroční kartu IN 100. Podrobně to popsal web Zdopravy.cz

K úpravě ceny dojde také u sedmi- a čtrnáctidenní Jízdenky na léto. Tam dokonce o víc než polovinu. Zvýší se také některé dílčí poplatky jako třeba přirážka za zakoupení jízdenky ve vlaku.

Naopak s novým tarifem se má zjednodušit cestování se psy a jízdními koly. Ceny budou už jen dvojí – za přepravu psa 30 a 50 korun a v případě jízdního kola 40 a 60 korun.

České dráhy budou prodávat jízdenky v současných cenách až do půlnoci 10. prosince. Až do té doby bude také možné využívat dvouměsíční předprodej, nebo kupovat čtvrtletní jízdenky.

Reklama

Doporučované