Hlavní obsah

Česko vydá na Ukrajinu muže odsouzeného za vraždu řidiče Sazky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vscr.cz

Ukrajinský vrah opustí českou věznici.

Reklama

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vydání zločince potvrdil televizi Nova mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Dodal, že ukrajinská strana požádala o předání odsouzeného k výkonu zbytku trestu uloženého českým soudem na Ukrajině.

Nova dále uvedla, že by Treťjakov mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Odsouzený totiž - při svém zatím posledním svém pokusu o předčasné propuštění - uvedl jako důvod pro odpuštění trestu touhu zapojit se do bojů za svou vlast, napsal před časem server Aktuálně.cz.

Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze Bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Podle závěrů české justice si vraždu objednal arménský „vor v zakoně“, tedy vysoká kriminální autorita zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Chtěl tak získat vliv nad čečenskou komunitou žijící v Praze a zastrašit komunitu arménskou. Podnikatel se údajně provinil proti nepsaným zákonům tím, že z částky jednoho milionu dolarů (nyní zhruba 23,7 milionu Kč), kterou získal, neodevzdal polovinu do společné zločinecké kasy.

Pražský Městský soud v roce 2009 původně Treťjakova poslal za mříže na doživotí, vrchní soud ale trest následně zmírnil s tím, že zákonné podmínky pro uložení doživotí nebyly splněné. Treťjakov u soudů nejprve odmítal vypovídat a stylizoval se do role psychicky narušeného náboženského mučedníka. Před odvolacím senátem pak prohlašoval, že je zahraniční novinář a vystudovaný psycholog. Svou vinu odmítal a tvrdil, že do vězení ho dostal falešný svědek, protože měl zálusk na odměnu 500 000 korun, kterou společnost Sazka vypsala na dopadení vraha jejího řidiče. Treťjakovovu žádost o znovuotevření procesu loni v lednu zamítl pražský Městský soud.

Pozn. red.: Upravili jsme nepřesný titulek článku a rozšířili pasáž o snaze odsouzeného dostat se na svobodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované