Hlavní obsah

Dostálová vadí v čele Sněmovny. Za náhrady měla koupit manželovi auto

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalá ministryně, dnes poslankyně ANO Klára Dostálová.

Reklama

Poslanci hnutí ANO navrhují exministryni pro místní rozvoj na místopředsedkyni Sněmovny. Ve vládní koalici přibývá hlasů, kteří ji na tomto místě nechtějí.

Článek

Poslanci budou příští týden hlasovat o tom, kdo doplní vedení Poslanecké sněmovny. Uvolněné místopředsednické místo dle politické dohody náleží hnutí ANO.

To si vybralo jako svou kandidátku Kláru Dostálovou, postupně se ale přidávají vládní poslanci a i celé jejich kluby, že ji nechtějí podpořit. Již v pátek se k nominaci vyjádřil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob s tím, že poslanci z jeho strany pro ni ruku těžko zvednou.

V nedělních televizních diskuzních pořadech odmítavá stanoviska pokračovala. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v Partii na Primě uvedl, že se nad touto nominací ještě sejde lidovecký sněmovní klub.

„Jsou tu od některých poslanců určité výhrady a otazníky kolem kauzy s náhradami, které měly jít na financování karavanu jejího manžela,“ uvedl Jurečka. KDU-ČSL ale podle něj není tak striktní jako TOP 09 v tom, že by nepodpořila jakéhokoliv nominanta hnutí ANO, byť i za něj je míra obstrukcí způsobená Babišovým hnutím nepřiměřená.

Že potíže s hlasováním pro Kláru Dostálovou mají Starostové, a to včetně něj jako předsedy, připustil v Otázkách Václava Moravce i šéf STAN Vít Rakušan. I on argumentoval případem kempingového vozu pro manžela exministryně placeného z poslaneckých náhrad.

„Když se díváme na velký poslanecký klub hnutí ANO, tak je zde otázka, zda ze všech těch lidí, co v něm jsou, se nenajde nikdo, kdo by byl zvolen bez škraloupu,“ podotkl.

Bývalou ministryni pro místní rozvoj, současnou poslankyni a stínovou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO) totiž v minulých letech prošetřovala policie kvůli podezření, že svému manželovi opatřila ze státních peněz nové auto.

Podle vyšetřovatelů auto splácela z financí určených na odměnu její poslanecké asistentky.

Kriminalisté dokonce chtěli Dostálovou stíhat, ale političku mimo jiné zachránilo to, že odposlechy, které policisté pořídili, nebylo možné podle zákona použít jako oficiální důkaz. Policie kauzu definitivně odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal, a právě tímto rozhodnutím se Dostálová hájí, že je „čistá“.

Seznam Zprávy oslovily i zbylé předsedy koaličních poslaneckých klubů Jakuba Michálka za Piráty a Marka Bendu z ODS.

Jakub Michálek jmenoval stejné důvody jako jeho kolegové. „U paní kolegyně Dostálové je zatím problém, že její strana polovinu pracovního týdne obstruuje. Potřebujeme, aby se tohle zlepšilo, a vysvětlit si, jak to bylo s nedávnou aférou nakládání s penězi Sněmovny,“ uvedl. „Pokud se nám to podaří vyřešit, nominaci opozice jsme připraveni respektovat,“ dodal.

Marek Benda byl „diplomatičtější“. „Respektujeme právo hnutí ANO navrhnout si svého kandidáta, a my do toho nemluvíme. Výsledek tajné volby já ovšem dopředu neumím říci…“ napsal v SMS zprávě.

Politici ANO pak Kláru Dostálovou hájí. Podle Aleny Schillerové je její stranická kolegyně „zkušená politička“ jak z hlediska sněmovní, tak vládní úrovně. „Je to velmi konsenzuální, slušný a dobrý člověk, a jsem přesvědčena, že by byla posilou vedení Sněmovny,“ uvedla v neděli v pořadu Partie s tím, že Babišovo hnutí na jménu hodlá trvat.

Obdobně Dostálovou bránila i její předchůdkyně Jana Mračková Vildumetzová, která hájila stranické barvy v debatě v České televizi.

Poslanci se chystají dovolit pátého člena vedení Sněmovny právě po rezignaci této výrazné političky ANO. Mračková Vildumetzová odstoupila z vedení Sněmovny poté, co vyšlo najevo, že kmotrem jejího syna a svatebním hostem a svědkem jejího muže na svatbě byl obviněný Zakaría Nemrah z korupční kauzy Dozimetr.

Reklama

Doporučované