Hlavní obsah

Vildumetzová: Obviněný v Dozimetru je manželův známý, nic pracovního jsme neřešili

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se stýkala s podnikatelem, který sedí ve vazbě kvůli obvinění z úplatků.

Reklama

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová popírá, že by se zapletla s byznysem podnikatele Zakaríi Nemraha, stíhaného pro úplatky v kauze pražského dopravního podniku.

Článek

Server Neovlivní.cz tento týden napsal, že mezi manžely Mračkovými a Nemrahem je blízký vztah.

„Toho člověka znám, ale je to známý mého manžela. Pokud jsem se s ní viděla, tak jen v přítomnosti mého manžela. Vždycky jen na společenské bázi, nikdy nic obchodního,“ prohlásila Mračková Vildumetzová v pořadu Partie na televizi Prima.

Nemrah, který nyní sedí ve vazbě, měl za Mračkovými například jezdit i na Karlovarsko, odkud Mračkovi pocházejí. Nemrah podle policie zajišťoval pro skupinu kolem náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) vybírání úplatků z různých zakázek.

Někteří koaliční politici hned Vildumetzovou vyzvali, ať kvůli kontaktům s Nemrahem odstoupí z postu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Vildumetzová to odmítla. „Já mám absolutně čisté svědomí,“ řekla.

Její manžel Jan Mraček byl donedávna členem Výkonné rady ODS. A jak letos v lednu informovaly Seznam Zprávy, tento karlovarský funkcionář a člen vedení Hospodářské komory, ve které vede sekci životního prostředí, se stal poradcem ministryně pro životní prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL).

Mraček ve druhé polovině srpna na funkci poradce pro energetiku rezignoval.

Na otázku, jestli by měl její manžel vysvětlit styky s obviněným mužem, Mračková Vildumetzová reagovala: „To je věc Občanské demokratické strany.“

Martin Kuba, jihočeský hejtman a člen vedení ODS, v neděli řekl, že o Mračkových kontaktech s obviněným mužem nemá informace. Ale chce o nich s Mračkem mluvit. „Tak aby byla jistota, že ODS do téhle kauzy není zatažena,“ řekl Kuba.

Mraček Deníku N tento týden potvrdil, že kvůli korupční kauze Dozimetr vypovídal na policii. „Byl jsem v kontaktu s jedním z obviněných. Nešlo o žádnou mediálně známou figuru. Nemyslím si, že by moje informace vyšetřovatelům nějak zásadně pomohly,“ uvedl.

Reklama

Doporučované