Hlavní obsah

Exporadce Pospíšila po výslechu: Vysvětlil jsem lži, které o mně šíří Guči

Bývalý poradce europoslance Jiřího Pospíšila Jiří Fremr ve středu vypovídal na policii kvůli kauze Dozimetr.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jiří Fremr, bývalý poradce europoslance Jiřího Pospíšila a donedávna člen TOP 09, ve středu vypovídal na policii kvůli kauze Dozimetr. Na otázky Seznam Zpráv, proč se scházel s Jiřím Redlem a co spolu řešili, odmítl odpovědět.

Článek

Není obviněný, přesto Jiřího Fremra kauza Dozimetr stála už hodně. Musel ukončit po více než třech letech členství v TOP 09, rezignovat na post v dozorčí radě Musea Kampa a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, kterému dělal poradce, se od něj distancoval.

To všechno kvůli nahrávce, kterou pořídila před dvěma lety policie v jednom z konspiračních bytů Michala Redla - údajného šéfa organizované skupiny, kterou policie viní z machinací v pražském dopravním podniku, manipulací s veřejnými zakázkami, ovlivňování výběrových řízení a z uplácení. V uvolněné atmosféře při jednom z večírků, jež pořádal Redl za přítomnosti Fremra, zazněl upravený text písně Colorado od skupiny Kabát: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást.“

Dnes musel jít Jiří Fremr vypovídat na policii. Na otázky, proč chodil do bytu Michala Redla a co s ním probíral, reportérce Seznam Zpráv při příchodu neodpověděl. Bez pozdravu jen prošel kolem kamery.

Policejní výslech trval tři hodiny. Po něm někdejší člen vládní TOP 09 poskytl Seznam Zprávám jen krátké vyjádření: „Já vám můžu pouze říci, že jsem byl podat svědeckou výpověď, ve které jsem, myslím, velmi podrobně vysvětlil veškeré lži, které o mně šíří jeden z obviněných a zároveň vaše média,“ uvedl Fremr, rozloučil se a odešel. Na opětovně položenou otázku, proč se scházel s Michalem Redlem, nereagoval.

Svědectví

Nejde ale jen o jeden večírek v bytě Michala Redla. O tom, že role Jiřího Fremra mohla být ve skutečnosti v celém příběhu větší, promluvil jeden z obviněných Pavel Dovhomilja, řečený Guči. Ten se rozhodl přiznat a domluvil si s vyšetřovateli Dozimetru postavení spolupracujícího obviněného.

Reportérovi Seznam Zpráv poskytl mnohahodinový rozhovor, ve kterém popisuje, jak skupina kolem lobbisty Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) fungovala. O Jiřím Fremrovi, tvrdí, že do ní patřil. Podle něj to vypadalo tak, že Michal Redl zastupoval hnutí STAN, Jiří Fremr TOP 09 a společně po volbách v roce 2018 uzavřeli dohodu, jak si rozdělit vliv v městských firmách.

„Ta dohoda vznikla po volbách, rozdělili si vliv. V dopravním podniku byli všichni, ale třeba Pražská plynárenská připadla TOP 09 a Michal Redl to respektoval,“ popsal obviněný Dovhomilja.

Klíčové svědectví si poslechněte v podcastu Gučiho archiv

Fremr nebyl členem pražského zastupitelstva, byl ale blízkým spolupracovníkem předsedy zastupitelského klubu T0P 09 Jiřího Pospíšila. A to mu podle Dovhomilji dávalo vliv, neboli „výtlak“, jak to nazývají lidé od Redla s Hlubučkem. S Redlem se podle obviněného podnikatele potkával v jeho konspiračním bytě.

„Fremr do toho bytu v nějakém čase chodil úplně pravidelně,“ vypověděl Pavel Dovhomilja.

Jiří Fremr na dotazy Seznam Zpráv nikdy nereagoval. Teď tvrdí, že o něm Pavel Dovhomilja šíří lži. Vysvětlit veřejnosti svou roli v celém příběhu ale sám nechce. Nevyjádřil se ani k tomu, zda o jeho kontaktech s Redlem věděl europoslanec Jiří Pospíšil, nebo ne.

Pospíšilovo mlžení

Také Jiří Pospíšil na policii vypovídal. Šéf pražské organizace TOP 09 zůstává i nadále dvojkou na společné kandidátce uskupení Spolu. Nevyslyšel nepřímou výzvu předsedkyně jeho strany Markéty Pekarové Adamové, která prohlásila, že ona by na jeho místě v nadcházejících pražských volbách nekandidovala.

Na policejním výslechu byl Pospíšil minulý týden zhruba o hodinu déle než Fremr. Tvrdí, že se k detektivům protimafiánské jednotky objednal sám, protože chtěl „vyvrátit tvrzení prezentovaná v některých médiích“. Kameře Seznam Zpráv se po výslechu vyhnul a odešel bočním východem, který se obvykle nepoužívá.

Později se ukázalo se, že exministr spravedlnosti Pospíšil dosud neříkal veřejnosti vše. Policistům při výslechu přiznal, že se s bývalým blízkým spolupracovníkem zločince Radovana Krejčíře Michalem Redlem setkal vícekrát. Do té doby přitom v médiích po několik týdnů tvrdil, že ho viděl jen jednou v životě. „Já jsem ho viděl před několika lety jednou na jednání se STAN,“ tvrdil Pospíšil 21. června ve vysílání CNN Prima News.

A toto pondělí počet setkání s mužem stíhaným v korupční kauze Dozimetr upravil i veřejně v rozhovoru pro CNN Prima News. Uvedl, že se s Redlem viděli asi třikrát.

„Byly desítky schůzek za celý rok, tak cca asi třikrát jsem v tom týmu STANařů viděl i pana Redla,“ uvedl Pospíšil. A uznal i to, o čem mluvil obviněný Pavel Dovhomilja. Tedy, že se Jiří Pospíšil, podle Dovhomilji společně s Fremrem, potkali s Michalem Redlem i v zahraničí.

Pražský volební lídr TOP 09 to vysvětluje tak, že za ním na jaře 2018 přijeli zástupci hnutí STAN na dovolenou do Itálie a přivezli s sebou i Michala Redla.

Aktualizace: Po publikaci článku se Jiří Fremr prostřednictvím svého právního zástupce vyjádřil, že není nijak potvrzeno ani prokázáno, že by pan Fremr „…na večírku pořádaném panem Redlem zpíval píseň Colorado od skupiny Kabát s citovaným textem společně s dalšími osobami“.

Reklama

Doporučované