Hlavní obsah

Fiala ocenil Pavlův projev. Politology překvapil apel na euro

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Vládní politici se shodují na tom, že novoroční projev prezidenta Petra Pavla byl vyvážený a povzbuzující, i když prezident vládu také kritizoval.

Článek

Premiér Petr Fiala ocenil podle něj vyvážený, realistický a povzbuzující novoroční projev prezidenta republiky. „Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled,“ řekl Fiala.

Nekomentoval Pavlovu výtku směřující ke komunikaci vlády, která dle prezidenta nedokáže své kroky vysvětlovat občanům. Ani to, že Petr Pavel vyzval ke krokům, které povedou k přijetí eura, se Fiala nevyjádřil.

„Těší mě, že pan prezident neopomenul zmínit závazky, které naše země má, jako je přijetí eura. Už jsme čekali příliš dlouho. Souhlasím, že společná měna je logickou budoucností,“ kvitoval to ale ministr pro evropské záležitosti ze STAN Martin Dvořák, který za přijetí společné evropské měny lobbuje.

Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v otázce nemá jasno. Vládu každoroční průběžné jednání o euru čeká v lednu a rýsuje se koaliční rozmíška.

Ve svém programovém prohlášení ministři neuvádí, že by chtěli do konce svého funkčního období v roce 2025 stanovit termín pro přijetí eura. V dokumentu se ale kabinet zavazuje k co nejrychlejšímu splnění takzvaných maastrichtských kritérií, která jsou podmínkou.

Vystrčil: Vyvážený projev

I Fialův spolustraník a předseda Senátu Miloš Vystrčil prezidentovi poděkoval za vyvážený a jasný projev.

„Nemůžeme se kvůli strachu vzdávat svobody. Mladá a nejmladší generace zaslouží podporu a není fér odkládat do budoucnosti současné problémy. Možnost opřít se o podporu rodiny a blízkých je velké štěstí,“ vypíchl některé pasáže Vystrčil.

„V projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti. Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná,“ narážela šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve svém komentáři na Pavlova předchůdce Miloše Zemana.

Projev ocenil i předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Představuje příjemnou změnu, kterou si naše země a lidé zaslouží. Dívá se v něm do budoucnosti, kdy dodává lidem tolik potřebné povzbuzení a odvahu. Oslovuje všechny vrstvy obyvatel, včetně mladých, které někteří politici opomíjejí. Cením kromě důrazu na pospolitost, také zmínku o našem pevném ukotvení v EU a NATO jakožto záruce bezpečí,“ upřesnil Bartoš.

Pavla ale kritizuje šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Vadí mu, že prezident varoval před populisty a extremisty, kteří lákají na líbivé sliby a nestraní se zneužití nebo rozdmýchávání obav.

Okamura tvrdí, že prezident svým projevem, místo aby spojoval, tak rozdělil společnost, kdy kritiky vlády označil za populisty a extremisty. „Projev pana prezidenta byl projev na podporu Fialovy vlády a snahou vyvinit vládu, s jejíž podporou pan prezident kandidoval, za její chyby a lhaní,“ řekl Okamura.

Stínový premiér ANO Karel Havlíček zase uvedl, že šlo o projev provládního politika, který psal příznivec vlády.

Politolog: Projev nebyl zahleděn do sebe

Spíše pochvaly se ale prezident dočkal od některých politologů. Stanislav Balík, jinak také děkan Fakulty sociálních studií MU, zdůraznil, že asi nelze najít dvě odlišnější polohy novoročních či vánočních projevů než při srovnání Pavlova dnešního proslovu a poselství jeho předchůdce Miloše Zemana v prosinci 2022.

„Dynamikou, obsahem, tématy, která zmiňoval, tím, že nebyl zahleděn do sebe a do nějakých svých bojů a bolestí, ale mířil jinam,“ řekl. V projevu podle Balíka nebylo nic vyloženě nečekaného, překvapila jej ale dynamika a energie, s níž jej pronášel.

Podle Miroslava Mareše byl projev věcný a v zásadě obsahoval očekávaná témata, překvapení byl ale důraz na téma zavedení společné evropské měny a nastínění cesty k dosažení tohoto cíle.

„Prezident byl v zásadě vstřícný k vládě, i přes kritiku její komunikace s veřejností. Zřetelně se vyslovil proti vedení Hradu předchozím prezidentem,“ uvedl Mareš.

Vzhledem ke svým horším rétorickým schopnostem předvedl Pavel nadstandardní výkon, míní Josef Mlejnek. A komentoval i to, že Petr Pavel mluvil z třetího nádvoří Pražského hradu.

„Projev v exteriéru je novinka, působila dobře. Projev byl pozitivně laděný, bez jedovatých výpadů, jako tomu bylo u Miloše Zemana. Byť možná příliš obecný. Jedinou konkrétní a pozoruhodnou věcí byla jasná podpora přijetí eura,“ konstatoval.

„Je dobré ocenit nepoužívání konfrontační rétoriky, která byla u jeho předchůdce typická - a Zeman býval v tom někdy hodně osobní. Je dobře, že skončilo vyřizování osobních účtů v prezidentských projevech kolem přelomu roku,“ souhlasí Lubomír Kopeček.

Prezident tentokrát v projevu téměř vynechal zahraniční politiku a konflikty na Ukrajině či na Blízkém východě, k nimž se v minulosti vyjádřil mnohokrát. Podle Balíka tomu evidentně předcházelo rozhodnutí, že na Nový rok do proslovu patří spíše vnitrospolečenské a vnitropolitické věci.

Reklama

Doporučované