Hlavní obsah

Prezident Pavel: Je čas začít dělat kroky k přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel se vrátil k tradici novoročních projevů. Jeho předchůdce Miloš Zeman promlouval 26. prosince.Video: Česká televize , ČTK

 

Reklama

Prezident Petr Pavel ve svém prvním novoročním projevu ocenil snahy vlády zlepšit veřejné finance, kritizoval komunikaci ministrů, ale vyzval i k tomu, aby Česko začalo dělat kroky k přijetí eura.

Článek

Necelý rok po svém zvolení pronesl prezident Petr Pavel svůj premiérový novoroční projev. Na začátku se vrátil k předvánoční tragédii, při níž vrah v lese na okraji Prahy zabil muže a jeho dvouměsíční dceru. A po několika dnech zavraždil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dalších 14 lidí.

„Nesmyslná ztráta tolika, ve většině případů mladých životů, v nás vyvolala obrovský smutek, lítost, ale i niterný vztek,“ poznamenal prezident. „Přestože v nás tyto pocity zůstanou dlouho, jako společnost musíme především překonat strach. Nemůžeme si nechat vzít radost ze života a naději v lepší časy,“ dodal.

Viník tragédie je podle hlavy státu jeden, ač se jistě najdou okolnosti, které jí mohly napomoci. Vyzval k tomu, aby se nehledali další viníci, na které by bylo možné ukázat prstem. „Není možné zajistit přítomnost policistů na všech veřejných místech. Stejně tak nebude nikdy dost kontrol a regulací k eliminaci všech nebezpečí,“ uvedl Pavel.

Je podle něj nutné analyzovat, co a proč se stalo. „Můžeme zlepšit zákony, kontroly a opatření, ale nemůžeme se kvůli strachu vzdávat svobody,“ dodal v pondělním novoročním projevu natočeném na třetím nádvoří Pražského hradu.

Vláda dělá nutné kroky, ale špatně komunikuje

Pavel mluvil také o vládě Petra Fialy. Vyzdvihl, že i když je složena z pěti stran, neměla výraznější rozepře. „Oceňuji nepopulární snahu vlády řešit zadlužení země. A to i přesto, že zvolené cesty jsou občas křivolaké, poznamenané vyvažováním požadavků v pětikoalici, a nemusí se nám líbit,“ uvedl prezident.

Zároveň ale kritizoval komunikaci vlády. „Nedaří se jí vysvětlovat svá opatření a reformní kroky. Nedaří se jí přesvědčovat občany a tím je získat na svou stranu,“ dodal prezident.

Pavel zdůraznil důležitost členství Česka v Evropské unii a NATO. A vyzval ke konkrétním krokům, které povedou k přijetí společné měny euro.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ uvedl prezident.

Pavel se ve svém novoročním projevu také obrátil k mladým lidem. Je dle něj důležité, aby se zajímali o své okolí a snažili se měnit věci k lepšímu.

Zároveň Čechy vyzval k účasti v letošních volbách do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a do Senátu. A varoval před populisty a extremisty, kteří lákají na líbivé sliby a nestraní se zneužití nebo rozdmýchávání obav. „V realitě pak ale problémy pouze prohlubují a své země i jejich lidi vyčerpávají,“ uvedl Pavel.

Už promluvili premiér a předseda Senátu

Projev má už za sebou premiér Petr Fiala (ODS). Fiala své poselství přesunul na svatého Štěpána poté, co prezident Petr Pavel avizoval, že se vrátí k tradici novoročních projevů, kterou přerušil jeho předchůdce Miloš Zeman.

Premiér se ve svém projevu snažil být optimistický. Vyzdvihl například vládní konsolidační balíček, když pravil, že se podařilo dostat pod kontrolu zadlužování země.

„Česká republika začne mít po mnoha letech zdravé veřejné finance. To nejhorší máme za sebou. Přichází rok naděje,“ prohlásil. „Přejme si, abychom žili v bezpečnějším světě. Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám všem dodává sílu a naději,“ uzavřel.

Ještě předtím ke smířlivosti a respektu k druhým vyzval ve svém adventním projevu předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS.

„Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování jsou při debatách politiků čím dál častější,“ uvedl předseda Senátu. Podle něj je to velmi nebezpečný trend eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti na úkor hledání kompromisů a rozumných dlouhodobě funkčních řešení.

Reklama

Doporučované