Hlavní obsah

Šéf Senátu vyzval ke smířlivosti, varoval před oslabováním demokracie

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Miloš Vystrčil na snímku ze září 2022.

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pronesl svůj první „adventní“ projev. V minulých třech letech své poselství přednášel na Nový rok.

Článek

Ke smířlivosti a respektu k druhým vyzval ve svém prvním adventním projevu předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS.

„Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování jsou při debatách politiků čím dál častější,“ uvedl předseda Senátu. Podle něj je to velmi nebezpečný trend eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti na úkor hledání kompromisů a rozumných dlouhodobě funkčních řešení.

„Podobně nekonečné a nesmiřitelné debaty se bohužel odehrávají stále častěji i na srazech bývalých spolužáků nebo rodáků nebo se dokonce stávají součástí debaty u rodinného oběda,“ pronesl Vystrčil.

Šéf Senátu také varoval před oslabováním demokracie a odkázal na populismus. „Lhaní a populistických slibů jsme si užili a bohužel stále ještě užíváme dost a dost,“ řekl Vystrčil.

V projevu také připomněl odkaz prvního prezidenta České republiky Václava Havla, který zemřel přesně před 12 lety. „Jako země, jako národ, disponujeme výjimečnou, totalitní, ale také demokratickou, historickou zkušeností, která je pro současnou EU nesmírně důležitá. Postupně získáváme nazpět větší mezinárodní autoritu a v ochraně lidských práv už zase navazujeme na Václava Havla,“ prohlásil šéf Senátu.

„V demokracii by nikdo neměl na úkor slabšího bezohledně využívat svoji převahu. Stejně tak by v demokracii nikdo neměl za každou cenu bezohledně blokovat řešení, které má podporu většiny,“ řekl Vystrčil. Pokud toto chování zvláště politiků bude pokračovat, rozvoj země se podle předsedy Senátu zastaví a vzroste nedůvěra v parlamentní systém.

„Že na tom nejvíce vydělávají a vydělají populisté a extremisté, je již dnes jasné a naprosto zřejmé,“ podotkl. Jejich sliby, že všechno se dá vyřešit rychle a jednoduše, jsou podle Vystrčila lživé a nereálné.

Podle předsedy Senátu by všichni měli být kritičtí nejen k ostatním, ale i k sobě. Lidé by si měli například přiznat, že souhlasili s prohlubováním závislosti na levných energiích a surovinách z Ruska nebo na výrobcích a lécích Číny kvůli naivní a nezodpovědné hospodářské politice za několik minulých vlád a minulých prezidentů, uvedl.

Vystrčil v minulých třech letech vystupoval s projevem na Nový rok. Nyní změnil termín proto, že se současný prezident Petr Pavel rozhodl obnovit tradici novoročních projevů hlavy státu, kterou přerušil jeho předchůdce na Hradě Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované