Hlavní obsah

Fiala odmítá změny ve vládě. Jurečka mi vše vysvětlil, řekl premiér

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Fiala nevidí „únavu“ nikoho ze stávajících členů vlády.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala odmítl personální změny ve vládě. Jeho kabinet dlouhodobě čelí nízké popularitě.

Článek

Vláda podle premiéra bude v novém roce pokračovat ve stejném složení.

„Nemyslím, že pořád máme dělat změny. Vláda má fungovat jako tým. Pokud bych měl pocit, že mám udělat nějakou změnu, nebudu s tím váhat. Ale jsem pro kontinuitu,“ uvedl v pořadu Partie na TV Prima.

Podle svých slov nevidí ani „únavu“ někoho ze svých ministrů či ministryň. Pod tlakem je například kvůli vánočnímu večírku na Ministerstvu práce a sociálních věcí šéf úřadu a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Akce neskončila ani poté, co vyšlo najevo, že na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy došlo ve stejný čas ke smrtící střelbě.

„Nedostatek empatie“

Fiala v pořadu uvedl, že s Jurečkou o situaci i o způsobu jeho prvotního vysvětlení, v němž byly zjevné rozpory, mluvil. „Řekl jsem mu, že je potřeba vysvětlit všechny nejasné věci, on musí získat zpátky ztracenou důvěru. Ta událost byla pro nás pro všechny obrovským šokem, všichni jsme řešili, jak ji vyhodnotit, a někdo nevyhodnotil dobře, co je potřeba udělat,“ uvedl.

Z jeho slov nicméně plyne, že za Jurečkou v tuto chvíli stojí. „Nebyla tam dostatečná empatie a on si je toho vědom. Věřím, že dokáže vysvětlit všechny věci, které se objevily v médiích,“ dodal.

„Podívejte se na bývalou vládu Andreje Babiše, ke kolika změnám v ní docházelo, například na postu ministra zdravotnictví, ale nic dobrého to nepřineslo,“ argumentoval Fiala.

O euru „neideologicky“

Fiala se znovu vyjádřil k otázce přijetí eura, kterou odstartoval ve svém novoročním projevu prezident Petr Pavel. A zároveň probudil zastánce co nejrychlejšího přijetí společné unijní měny ve vládě. Fialova ODS se k tomuto kroku z celé vládní koalice staví nejskeptičtěji.

V diskuzi na Primě premiér setrval na svém postoji, že je potřeba nejprve českou ekonomiku připravit na takový krok. A priori jej však poprvé neodmítl. Má se tím podle něj zabývat příští vláda.

„Stavím se k euru neidologicky. Pokud se ukáže, že je to pro Česko republiku výhodné, bavme se o tom. Otázka není o tom, jestli jsme lepší, nebo horší Evropané. Není to jen politické, ale i ekonomické rozhodnutí,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované