Hlavní obsah

Jurečka má nové vysvětlení, proč ministerský večírek pokračoval i po střelbě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

V úterý zasedne předsednictvo KDU-ČSL, kde se bude řešit vládní budoucnost lidoveckého vicepremiéra. Podporu má podle zjištění Seznam Zpráv u ministra životního prostředí Petra Hladíka, jiné partajní špičky vyčkávají.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zvažuje rezignaci kvůli tomu, že neukončil vánoční večírek na svém úřadu po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a také kvůli způsobu vysvětlení svého jednání. Za svou reakci v této věci se v neděli veřejně znovu omluvil.

Fiala prozatím Jurečku podpořil v setrvání ve funkci ministra.

„Omlouvám se znovu. Vyhodnocení neukončit akci i otázka komunikace byla chybou,“ řekl v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce Jurečka.

Připustil možnost rezignace. „I tyto myšlenky se mi honí hlavou,“ uvedl.

Zároveň nabídl nové vysvětlení okolností svého rozhodování ve čtvrtek 21. prosince loňského roku. Uvedl, že nebývalé zpoždění v informovanosti ohledně vážnosti situace způsobilo to, že se k SMS zprávě od vládních kolegů dostal až v 18:26. Střelba samotná se odehrála kolem 15 hodiny. V pozdním odpoledni byly detailní informace o střelbě veřejně dostupné na všech relevantních zpravodajských serverech.

Zároveň Jurečka popsal, proč večírek pokračoval dokonce do pozdních nočních hodin, jak v týdnu uvedla Mf Dnes. Podle ministra občerstvení a hudba skončily ve 21 hodin s jeho odchodem na mimořádné jednání vlády.

Zároveň ale potvrdil, že se do sídla úřadu vrátil, prý kvůli práci, v atriu se však potkal ještě se svými nejbližšími kolegy a setrval tam. Doslova řekl: „Po jednání vlády, někdy kolem půl jedenácté, jsem se na resort vrátil. Vracel bych se tam tak či tak. Došel jsem do kanceláře, něco tam vyřídil a pak jsem došel dolů do atria, kde zůstalo zhruba 30 lidí, spíše okruh bližších spolupracovníků.“

Ministerský večírek a střelba na fakultě

  • 15:00 - Začíná vánoční večírek ministerstva.
  • 15:17 - Policie poprvé o střelbě informovala na sociální síti X.
  • 15:59 - Policie tamtéž zveřejnila, že vrah je mrtvý.
  • 17:03 - Úřad vlády posílá ministrům zprávu o mimořádném jednání.
  • 18:26 - Jurečka tvrdí, že až v tuto dobu si zprávu přečetl.
  • 18:36 - Ministr vydává veřejné prohlášení ke střelbě.
  • Cca 21:00 - Ministr před odchodem na vládu údajně oficiálně vánoční sešlost ukončil.
  • 22:30 - Jurečka se vrací na ministerstvo, poté se připojil ke spolupracovníkům, kteří ve večírku pokračovali v atriu.

Kdy a jak reagovala policie, jsme zmapovali zde:

Fialova podpora

Situaci bude primárně řešit se svou mateřskou stranou. Celostátní výbor lidovců má zasednout 25. ledna, Jurečka ale nevyloučil, že jej kvůli naléhavosti situace svolá dříve. Už v úterý ale bude v Praze v paláci Charitas, sídle strany, jednat předsednictvo lidovců.

Na jednoznačnou podporu se může Jurečka spolehnout u vládního kolegy, ministra životního prostředí Petra Hladíka, který je zároveň členem celorepublikového výboru strany. „Za předsedou Jurečkou jednoznačně stojím. Za celou záležitost se omluvil a toho si cením,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Jurečka obdobně pevně stál za Hladíkem, když jeho jmenování do funkce ministra předloni brzdilo vyšetřování kauzy korupce kolem přidělování bytů v Brně, během kterého policie udělala razii i v Hladíkově kanceláři. Ten byl před vládním angažmá náměstkem brněnské primátorky.

Jurečka také uvedl, že premiéru Fialovi řekl, že je svou rezignaci připravený nabídnout. Fiala ale dnes uvedl, že mu Jurečka svůj postup a to, jak došlo k špatnému vyhodnocení situace po smrtící střelbě, vysvětlil dostatečně.

Aktuální slova premiéra k aféře:

„Tato událost byla pro nás pro všechny obrovským šokem, všichni jsme řešili, jak ji vyhodnotit, a někdo nevyhodnotil dobře, co je potřeba udělat. Nebyla tam dostatečná empatie a pan Jurečka si je toho vědom. Věřím, že dokáže vysvětlil všechny věci, které se objevily v médiích,“ uvedl Fiala v neděli v diskuzi na TV Prima. Zároveň odmítl personální změny ve vládě.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Seznam Zprávám řekl, že s Jurečkou detaily kauzy nerozebíral. „Na zasedaní vlády po tragické události vypadal, stejně jako každý z nás, událostmi šokován. Udělat chybu, špatně zhodnotit situaci, není neodpustitelné,“ napsal v sms zprávě. Problémem podle něj byla spíš následná nejasná komunikace o průběhu událostí. „Tady je potřeba vše vysvětlit,“ dodal.

Pro předsedu poslaneckého klubu lidovců a člena republikového výboru Aleše Dufka bylo podle jeho slov vyjádření Jurečky o možné rezignace překvapením. „Nemluvil o tom se mnou, přečetl jsem si to na serverech. V úterý máme řádné jednání předsednictva, tam se o tom budeme radit,“ řekl Seznam Zprávám. Nechtěl komentovat ani to, jak Jurečka v neděli vysvětlil své jednání ohledně ministerského večírku, nejdříve chce s ministrem mluvit. „Osobní hovor je osobní hovor,“ dodal jen.

Na osobní vysvětlení čeká i poslanec Jan Bartošek. „Pro mne je důležité vysvětlení Mariana Jurečky na předsednictví a případné jednání celorepublikového výboru,“ napsal v sms zprávě.

Reklama

Související témata:

Doporučované