Hlavní obsah

Babiš zaklekl. Ať to prověří ministr financí, zní z koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Roli Andreje Babiše v kauze zajišťovacích příkazů na firmu FAU by měl prověřit ministr financí, domnívají se koaliční politici.

Reklama

Andrej Babiš nechce odpovídat, jaký tlak vyvinul jako ministr financí na případ společnosti, která překážela jeho přerovské chemičce Precheza. Po zjištěních Seznam Zpráv však o hledání odpovědí projevili zájem i členové vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předsedové dvou koaličních stran žádají, aby se prověřila role Andreje Babiše (ANO) coby ministra financí v kauze zajišťovacích příkazů na firmu FAU s. r. o. Ta vadila Babišovu Agrofertu v chemičce Precheza.

Že se Andrej Babiš, který v té době řídil resort financí, na případ společnosti FAU osobně ptal, potvrdil Seznam Zprávám ředitel Celní správy Milan Poulíček a další zdroj z vedení celní správy.

„Generální ředitel Poulíček nám na poradě vedení řekl, že se ho ministr financí Babiš při dvou příležitostech na firmu FAU s. r. o. ptal,“ uvedl tento zdroj a ředitel Poulíček nepřímo potvrdil, že postup vůči FAU s. r. o. standardní nebyl.

„Samozřejmě já jsem ten příkaz vydal,“ řekl nyní Seznam Zprávám Poulíček. „Ale my jsme museli,“ dodává.

Kvůli novým informacím, které redakce přinesla v posledních dvou týdnech, zpozorněli i koaliční politici. Předsedové TOP 09 a Pirátů chtějí, aby se do věci vložil současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Neumím si představit, že by se závažnými zjištěními ministr financí nezabýval,“ uvedla pro Seznam Zprávy předsedkyně TOP 09 a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s tím, že jde o další důkaz, že „podnikatelský úspěch Andreje Babiše je postaven na obcházení pravidel“.

Místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš má stejný názor. Podle něj to není jediné podezření na zneužití střetu zájmů u Andreje Babiše.

„Obrátím se na ministra financí pana Stanjuru a požádám ho, aby prověřil rozsah a relevantnost těchto podezření,“ napsal v SMS Ivan Bartoš.

Ministr financí na otázku Seznam Zpráv, zda chystá prověrku, zda Babiš v minulosti nevstupoval do daňových a celních řízení, od pondělka neodpověděl.

Podle advokáta Jiřího Kučery by se o případ ale měla začít zajímat i policie.

„Policie už nepotřebuje víc k prošetření podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ napsal na twitter Kučera.

„Naši zaklekli“

To, jaká byla role Andreje Babiše v kauze zajišťovacích příkazů na přerovskou společnost FAU s. r. o., otevřeli advokáti firmy u soudu v Olomouci.

Společnost teď čelí obžalobě z daňových úniků a snaží se dokázat, že za případem stojí obchodní zájem Babišových firem. Zásah celní správy a finančního ředitelství firmu zničil. Když později soudy všechny zajišťovací příkazy označily za nezákonné, bylo už pozdě.

Přitom o případu firmy FAU mluví na tajně pořízené nahrávce, kterou v roce 2017 zveřejnila na twitteru Skupina Šuman, právě tehdejší ministr financí Andrej Babiš.

„Ti naši klekli na to FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavené účty,“ říká Babiš doslova. Hovoří i o tom, že FAU vlastní železniční vlečku v areálu chemičky Precheza, která je součástí jeho skupiny Agrofert.

Proto byl Babiš k olomouckému soudu předvolán jako svědek. Nejprve tvrdil, že společnost FAU nezná. Vzpomněl si až později. A dostal se kvůli tomu do problémů. Státní zástupce Karel Studený, který byl výslechu přítomen, potvrdil Seznam Zprávám, že se bude svědectvím Babiše zabývat.

Samotný Babiš opakovaně odmítl na novinářské dotazy svou roli vysvětlit. „Prolhanému mafiánovi jako jste vy nemám potřebu vaše lži a výmysly komentovat,“ napsal místo odpovědi na otázky Babiš.

Reklama

Doporučované