Hlavní obsah

Babiš zaklekl. „Nebyl důvod, ale my jsme museli,“ přiznal ředitel celníků

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zakleknut můžeš být i ty! U soudu kolem možných podvodů s daněmi se jako vedlejší produkt rozplétají i praktiky Andreje Babiše jako ministra financí.

Reklama

Seznam Zprávy mají další svědectví, že se Andrej Babiš silou ministra financí angažoval v případu, který pomohl zlikvidovat konkurenci překážející zájmům Agrofertu. Jde o firmu FAU s. r. o. vyšetřovanou kvůli daňovým únikům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U soudu v Olomouci běží hlavní líčení, v němž se poslanci Andreji Babišovi po letech vrací věta, kterou jako ministr financí pronesl na soukromé, ale tajně monitorované schůzce.

„Naši na ně zaklekli, na zmrdy,“ říká Babiš doslova na nahrávce zveřejněné v roce 2017 na twitteru profilem Skupina Šuman.

Právě kvůli ní byl bývalý ministr financí předvolán jako svědek. Pro podezření z daňových podvodů při obchodu s benzínem je zde totiž obžalována přerovská společnost FAU s. r. o. a její obhájci se snaží doložit, že za celým případem stojí banální obchodní zájem Babišových firem.

Jak totiž Babiš na nahrávce zveřejněné Šumanem také zmiňuje, FAU s. r. o. vlastní železniční vlečku v areálu chemičky Precheza, která je součástí jeho skupiny Agrofert. A železniční vlečka je hlavní způsob, jak dostávat do chemičky suroviny.

Že zahrnutí firmy FAU s. r. o. do případu byl účelový krok spuštěný tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem, se advokáti pokusili dokázat i výslechy dalších svědků.

A ti podle záznamů získaných Seznam Zprávami postup úřadů a Babišovu přímou účast rozkrývají.

Vy se potíte?!

Před soud jako svědci předstoupili dva celníci a jeden z nich – Dalibor Kubín – se v soudní síni evidentně necítil komfortně.

„Vy se hodně potíte. Vypadáte, že vám tu není dobře,“ všiml si i předseda senátu Eduard Ondrášek. „Vám tu není dobře, pane svědku? Máte z něčeho strach?“

„Ne, před pár dny jsem fyzicky pracoval a spálil jsem se.“

„Na mne to spíš dělá dojem, že máte z něčeho obavu. Že se vám nehovoří úplně volně, že jste znervóznělý.“

Kubínova nervozita byla pochopitelná.

Na začátku kauzy kolem FAU s. r. o. totiž celní správa vydala dva takzvané zajišťovací příkazy, které tento svědek podepsal. Dohromady – i s příkazy vydanými finančním ředitelstvím – byly za zhruba 400 milionů korun a s okamžitou vykonatelností. Rovnou tedy začala exekuce firmy a FAU s. r. o. fakticky přestala existovat. Soudy sice později všechny zajišťovací příkazy označily na nezákonné, ale to už bylo pozdě.

A jak se ukázalo před soudem, celní správa neměla fakticky důvod zajišťovací příkazy vydávat.

„Ten pokyn k vydání toho zajišťovacího příkazu jsem dostal telefonicky, předchozí den, od ředitele celního úřadu,“ vylíčil soudu Dalibor Kubín, dnes zástupce ředitele celní správy v Ostravě. „Bylo to v odpoledních hodinách, byl jsem v Kauflandu,“ vzpomněl si ještě, a to i na podrobnost, že už se stmívalo.

Příkaz shora – nadřízeného Petra Skudrzyka – zněl podle Kubínova svědectví jasně: zajišťovací příkazy musí vydat hned druhý den ráno. „Tak jsem obvolal podřízené, ať přijdou do práce dříve,“ dodal celník s tím, že podobné postupy nebyly v jeho praxi běžné.

„Proč se to děje, (ředitel – pozn. red.) neřekl, prý k tomu měl informace,“ uvedl Dalibor Kubín i s vysvětlením, proč se na důvody nezeptal. „V rámci subordinace jsem to neřešil,“ přiznal.

My jsme museli

Zatímco vystoupení celníka Dalibora Kubína líčí, jakým způsobem mohou úřady rozhodovat o osudech firem, další zjištění Seznam Zpráv už vedou k tomu, jak se do zničení konkurenta Agrofertu zapojil sám Andrej Babiš z moci ministra financí.

Jestliže totiž Daliboru Kubínovi vydal příkaz jeho nadřízený Petr Skudrzyk, tak ten zase jednal na příkaz svého nadřízeného – tehdejšího generálního ředitele Celní správy ČR Milana Poulíčka. Petra Skudrzyka, který dnes už u celní správy nepracuje, se redakci nepodařilo kontaktovat. Jeho nadřízeného, Milana Poulíčka, však ano.

To FAU Přerov, do p..e, zase shoda náhod. Já jsem zprivatizoval Prechezu v roce 1997 a oni před privatizací vyčlenili vlečku. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zm.dům.
Andrej Babiš na „Šumanově“ nahrávce

„Samozřejmě já jsem ten příkaz vydal,“ řekl nyní Seznam Zprávám Poulíček. „Ale my jsme museli,“ dodává.

„Neměli jsme důvod ho vydávat,“ pokračuje, „ale když ty zajišťovací příkazy vydala finanční správa, museli jsme my také, protože hrozilo, že přijdeme o peníze na spotřební daň,“ vysvětluje Poulíček.

Že se do případu kolem FAU s. r. o. zapojil přímo Babiš, pak prozradil zdroj, který v té době patřil do vedení celní správy. „Generální ředitel Poulíček nám na poradě vedení řekl, že se ho ministr financí Babiš při dvou příležitostech na firmu FAU s. r. o. ptal,“ uvedl zdroj. Bylo to podle jeho líčení ještě před tím, než celní a finanční správa na firmu FAU s. r. o. – jak říká Babiš - „zaklekla“.

Prostě se to řešilo

Milan Poulíček si ve čtrnáctiminutovém rozhovoru pro Seznam Zprávy na otázky ministra Babiše nejprve prý nepamatoval, ale na konci si vzpomněl. Dokonce popsal i okolnosti, za nichž se Babiš jako ministr na případ vyptával.

Podle Poulíčka chtěl totiž vědět, jestli má celní správa v případě FAU s. r. o. zajištěné své peníze na spotřební daň, protože běželo daňové řízení, které vedla finanční správa. „Prostě se řešilo na poradách, řešilo se, kdo vydá zajišťovací příkazy, jakým způsobem se vydají. Takže samozřejmě se to probíralo,“ vzpomněl si Milan Poulíček.

Na přímou otázku, zda se ministr Babiš ptal na daňové úniky FAU a zda měl informace od finanční správy, bývalý ředitel celní správy přitakal. „V tom smyslu spíš, no. Spíš jestli to máme zajištěné, jestli je to v pořádku.“

No a ti naši klekli na to FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavené účty.
Andrej Babiš na „Šumanově“ nahrávce

Zároveň potvrdil, že o dotazech ministra skutečně informoval své podřízené. „Nejsem s nimi ve sporu. Já říkám, že se to řešilo, a je možné, že jsem to i řekl,“ přiznal Milan Poulíček.

Pokud jeho vyjádření shrneme, plyne z něj, že Andrej Babiš skutečně svými dotazy vytvořil jakousi poptávku, aby se celní správa firmou FAU s. r. o. zabývala. A to v situaci, kdy v případu měl osobní a především obchodní zájem.

Dalším zjištěním je, že Babiš měl detailní informace z konkrétních kauz, které řešila finanční i celní správa. I když sám Babiš dosud tvrdil – a řekl to i před soudem –, že do konkrétních řízení nezasahoval a žádné informace neměl.

Nyní na zjištění Seznam Zpráv kolem svědectví u soudu s FAU s. r. o. reaguje se značnou dávkou hysterie. „Asi jsem Vás minule dostatečně neurazil, takže naposled. Prolhanému mafiánovi jako jste Vy nemám potřebu Vaše lži a výmysly komentovat,“ napsal místo odpovědi na otázky Babiš. 

A bývalý ředitel finanční správy Martin Janeček, který byl v úřadu v době, kdy se kauza FAU s. r. o. rozjela, se odmítl vyjádřit. „S ohledem na běžící soud to nebudu komentovat,“ řekl.

Reklama

Doporučované