Hlavní obsah

Bral úplatky, hrozil ženě kladivem, píše policie. Teď mu přijde zlatý padák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK / Říhová Michaela, ČTK

Bývalý ekonomický šéf pražského dopravního podniku Matej Augustín. Patří k hlavním obviněným z kauzy Dozimetr.

Reklama

Exmanažer dopravního podniku Matej Augustín je obviněn jako člen zločinecké skupiny z uplácení. Policie píše, že i vyhrožoval na dálku násilím člence dozorčí rady. Přesto mu nyní bude vyplacena horentní odměna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalému ekonomickému řediteli pražského dopravního podniku (DPP) Mateji Augustínovi přijde v těchto dnech na bankovní účet 1 579 613 korun.

Jde o peníze, které mu odmítala městská firma vyplatit kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Dozimetr. V rozsáhlé korupční kauze kolem Michala Redla patří Augustín mezi hlavní obviněné a stíhán je jako člen zločinecké skupiny.

Ačkoli je Augustín podezřelý, že trestnou činností poškozoval právě dopravní podnik, před několika týdny uspěl u Obvodního soudu pro Prahu 5 s žádostí o vyplacení roční odměny a odchodného, na které měl po odvolání nárok.

Mluvčí soudu Markéta Michnová uvedla, že proti tomuto rozhodnutí nikdo odvolání nepodal. „Z toho důvodu dostane žadatel (Matej Augustín) nyní peníze na svůj účet,“ řekla mluvčí. Peníze byly složeny v soudní úschově a mluvčí doplnila, že se čeká jen na to, až je pracovnice účtárny soudu Augustínovi vyplatí.

Vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík potvrdil, že odvolání nepodali. Zdůvodnil to tím, že podle jejich právních stanovisek hrozilo, že výsledek dalšího sporu s Augustínem by byl nejistý, a hrozilo tak, že městská firma jen zaplatí další náklady řízení navíc.

Pokud by však soud uznal Augustína pravomocně vinným v kauze Dozimetr, bude podle Šabíka dopravní podnik chtít, aby bývalý manažer zaplatil škodu způsobenou případně jeho trestnou činností. „Pokud v dalším průběhu trestního řízení vyjde najevo, že DPP byla způsobena škoda, využije DPP všech právních prostředků, aby po vinících vymohl její náhradu,“ uvedl mluvčí Šabík.

Matej Augustín ani jeho advokát se k případu na žádost redakce nevyjádřili. Ani při opakovaných pokusech nebral telefon a nereagoval ani na zaslané SMS zprávy.

Spis: Výhrůžky Redlova koně

Policisté v textu obvinění tvrdí, že Augustína do vedení dopravního podniku cíleně dosadil jeho dlouholetý přítel Michal Redl, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.

K jednotlivostem ilustrujícím Augustína a jeho roli v obviněné skupině patří podle vyšetřovatelů historka, podle níž je Augustín autorem nápadu s papírovými vizitkami s číslem 508. Ty podle policie rozdali obvinění ze skupiny mezi vybrané lidi, od nichž by mohla skupina korupcí získat peníze.

Foto: Seznam Zprávy

Augustinův nápad: Vizitka prokazující, že patříte k vyvoleným.

Navíc je v policejním spisu s odvoláním na očité svědky popsán také incident, k němuž došlo na podzim 2021 během jednání dozorčí rady pražského dopravního podniku. Její tehdejší členka Petra Kolínská se při něm intenzivně zajímala o zakázku, kterou se podle policie snažila Redlova skupina ovlivnit.

Vše vygradovalo natolik, že Augustín vulgárně Kolínskou urazil. Poté naštvaný odešel. „Řekl, že je kráva, a za dveřmi se vyjádřil, že je p**a,“ řekl policistům další bývalý člen dozorčí rady Michal Zděnek. Jeho slova potvrzovali i další.

Odposlechy navíc zaznamenaly rozhovor, ve kterém Augustín jiné zaměstnankyni dopravního podnik podle policistů řekl, že je Kolínské „třeba vymlátit z huby velkým kladivem ten její předkus“.

Manažerův finanční deník

Po tomto incidentu byla situace natolik vážná, že i Redlovi komplicové zvažovali, že se Augustína zbaví.

„Nesmí nás ohrozit,“ řekl podle odposlechu při jedné schůzce Michal Redl tehdejšímu náměstkovi primátora Petru Hlubučkovi. Augustín odvolán nakonec nebyl, extempore vyřešil tím, že poslal Petře Kolínské omluvnou zprávu. Skončil až poté, co ho zatkla policie.

Podle policejního spisu se policisté zajímali také o majetkové poměry Augustína. V bytě, ve kterém žil, se našel jeho osobní zápisník. Do něj si sepisoval své finanční náklady. Jen za cestování podle těchto zápisků utratil v roce 2011 35 379 eur (asi 885 tisíc).

Při výslechu na policii se Augustin ke svým majetkovým poměrům odmítl vyjádřit. K tomu, co je mu kladeno za vinu, využil práva nevypovídat.

V kauze Dozimetr byl už sepsán návrh na obžalobu. Policie v červnu 2022 nejprve začala stíhat 13 lidí, včetně Michala Redla nebo tehdejšího náměstka primátora za STAN Petra Hlubučka. Krátce poté jeden z obviněných spáchal sebevraždu.

Další čtyři lidi obvinila v jiné části případu policie loni v dubnu. Na seznam přibyl třeba exposlanec ODS Marek Šnajdr nebo bývalý náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek. A následně začali policisté stíhat také tři firmy.

Operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Hlavní aktéři případu Dozimetr.

Ve středu 15. června 2022 ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství, šéf civilní rozvědky a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované