Hlavní obsah

Může být ohrožením pro bezpečnost Česka, říká novinářka o ruském oligarchovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MIPT.ru, Seznam Zprávy

Vlivný ruský finančník Grigorij Bubnov spoluvlastní v Česku několik firem a získal i české občanství.

Reklama

„Má blízko k agentům FSB podezřelých z vraždy, byl součástí korupčních struktur a praní špinavých peněz,“ říká investigativní novinářka Anastasia Kirilenko, která už několik let sleduje Grigorije Bubnova.

Článek

Vlivný ruský finančník Grigorij Bubnov se před několika lety usadil v České republice, kde spoluvlastní několik firem a získal i české občanství. Jde o muže, který byl podle zjištění Seznam Zpráv spojen s lidmi blízkými známým případům Alexandra Litviněnka či Sergeje Magnitského.

O Bubnovovy vazby se už několik let zajímá ruská investigativní novinářka Anastasia Kirilenko, která mezi lety 2009 a 2015 působila v ruské redakci Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a nyní píše pro investigativní server The Insider. Je také koproducentkou dokumentu Putin a mafie a od roku 2014 raději žije v Paříži.

Foto: Anastasia Kirilenko, Seznam Zprávy

Novinářka Anastasia Kirilenko žije od roku 2014 v Paříži, píše pro investigativní server The Insider.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy se podivuje nad přístupem českých úřadů, které udělily Bubnovovi občanství. Grigorij Bubnov s redakcí Seznam Zpráv odmítl komunikovat, na žádnou ze zaslaných otázek neodpověděl.

Jak jste poznala podnikatele Grigorije Bubnova?

Dva mé zdroje, právník a bankéř, mi jej představili jako bankéře specializujícího se na daňové podvody.

Potkala jste jej osobně?

Ne. Ale v roce 2013 jsem připravovala podklady pro pořad BBC Panorama, který se věnoval smrti ruského podnikatele Alexandra Perepiličného, s nímž Bubnov spolupracoval. Britským kolegům z BBC jsem pomohla domluvit setkání s Bubnovem v Moskvě. Bylo to zvláštní setkání, neboť Bubnov hned začal rozvíjet různé konspirace.

Můžete uvést jaké?

Hned na začátku novináře nařkl, že pracují pro rozvědku MI-6. Rozvíjel i teorii, že Perepiličnij ve skutečnosti není mrtvý. Nijak ale nepopíral, že se s Perepiličným znal a spolupracoval. Nepřipustil, aby byl televizním štábem natočený.

Měl Bubnov blízko ke Kremlu a Putinovi?

To neumím přesně říct. Ale! Celé schéma praní špinavých peněz a daňových podvodů, na které upozornil právník Sergej Magnitskij, je spojené s osobou miliardáře Sergeje Roldugina (kmotr Putinovy starší dcery, pozn. red.). Šlo o machinace s penězi ve výši 230 milionů dolarů, což by neprošlo bez vědomí tehdejšího ministra financí Alexeje Kudrina, taktéž blízkého Putinovi.

Mohl se Bubnov dostat do kontaktu s tajnou službou FSB?

Korupční schéma, které jsem vám popsala v případě odhaleného panem Magnitským, by nefungovalo bez jisté ochrany či přimhouření očí ze strany FSB. Některá ruská regionální média v minulosti reportovala o situacích, kdy se Bubnov a jeho partneři chlubili svými mocenskými kontakty. Navíc Bubnov byl spojený se dvěma menšími bankami, které byly provázané s ruskými úřady.

Dejte si pozor

Jakým způsobem se Bubnov dostal do blízkosti případu Magnitskij?

Grigorij Bubnov byl obchodním partnerem Alexandra Perepiličného, ​​který byl svědkem v Magnitského případu. Bubnov zažaloval Perepiličného kvůli dluhu. Podle právníka zastupujícího Sergeje Magnitského vyhrožovali Perepiličnému zbraní lidé jednající jménem pana Bubnova. Perepiličnij byl nucen podepsat dokumenty, že Bubnovovi dluží peníze.

Poté společnosti spojené s Bubnovem oficiálně zažalovaly Peripiličného u moskevských soudů. Perepiličnij nakonec utekl do Londýna a předal důkazy o Magnitského případu americkému finančníkovi Billu Browderovi. Těch lidí, kteří se motají kolem případů Magnitskij a Perepiličnij, je však celá řada.

Jaké bylo propojení Bubnova s lidmi kolem případu vraždy bývalého agenta FSB Alexandra Litviněnka v Londýně?

Grigorij Bubnov spolupracoval s Dmitrijem Kovtunem z firmy OOO Jirsa. Právě tato firma žalovala pane Peripiličného, jak jsem vám před chvilkou řekla. Kovtun je zase obchodním partnerem Andreje Lugovoje, respektive je formálně společníkem členů Lugovojovy rodiny, jak ukazuje ruský obchodní rejstřík. Vypadá to, že Kovtun a Lugovoj vybírali peníze prostřednictvím neprůhledných firem.

Někdo se možná ptá, jak mohou pánové Kovtun a Lugovoj, dva muži podezřelí z vraždy Litviněnka, zároveň stát za takovými finančními toky. Ve skutečnosti to jsou ale důstojníci FSB, kteří dostávají příkazy shora. Pan Lugovoj je nyní sledován kvůli bankovnictví na Krymském poloostrově, spolu se dvěma dalšími ruskými obchodníky, kteří mají zápis v mezinárodním trestním rejstříku.

Proč se podle vás pan Bubnov usadil právě v České republice?

Popravdě mě na to upozornil jeden polský novinář, že Bubnov v Česku začal podnikat. Česká republika je právním státem, což znamená, že dokud ruský vyšetřovatel neřekne, že Bubnov ke svému podniká využívá špinavé či kriminální peníze, Bubnov si jako každý jiný investor může v Česku pořizovat majetek.

Možná je pan Bubnov nostalgický a chybí mu sovětská éra, možná má konexe na osoby, které sloužily vašemu někdejšímu prosovětskému politickému režimu a nyní fungují jako prostředníci pro ruské zájmy. Narazila jsem na případy, ve kterých figurovali čeští proruští zprostředkovatelé a ruští korupčníci.

Nakolik je Česko podle vás oblíbené u ruských oligarchů?

Velice populární. Klasickou destinací jsou Karlovy Vary, kde vlastní nemovitosti a současně si domlouvají byznys. Podnikatel a Putinův kritik Vitalij Ginzburg, jehož příběh jste podrobně sledovali, popsal, jak v Karlových Varech viděl Alexeje Krapivina z případu známého jako Russian Laundromat (Ruská pračka). Krapivin vlastní vily i ve španělské Marbelle, dalším oblíbeném „ruském“ místě. Bezpečnými majetkovými přístavy ruských finančníků jsou Francouzská Riviéra, Itálie, Španělsko, Německo a též Česká republika.

České občanství pro příslušníka FSB

Seznam Zprávy v minulých měsících v sérii článků popsaly případ bývalého důstojníka ruské tajné služby FSB Alexandra Jegorkina, který získal české občanství v roce 2020. Jde přitom o člověka, jenž v minulosti pomohl dostat do vězení ruského investigativního novináře Grigorije Paska. Jak se ukázalo, v žádosti o české občanství Jegorkin svou kariéru u FSB vůbec nezmínil, což mu cestu k českému pasu mohlo usnadnit. Nicméně české Ministerstvo vnitra uvedlo, že na případnou pokutu za přestupek je už pozdě, promlčecí lhůta už uplynula.

Vás překvapilo, že Grigorij Bubnov získal české občanství?

Přijde mi to naprosto absurdní, podle mého názoru může být ohrožením pro vaši bezpečnost. Má blízko k agentům FSB podezřelým z vraždy, byl součástí korupčních struktur a praní špinavých peněz. Co kdyby dostával pokyny z Kremlu? Představte si situaci: Putin zavře oči nad tím, co ukradnete v Rusku. Výměnou za to dostanete za úkol v zahraničí zorganizovat proputinovskou diasporu, ovlivnit české úředníky a politiky…

Příkladem, který jsem popsala, je bývalý šéf ruských železnic Vladimir Jakunin, který se před 20 lety dostal do kontaktu s Milošem Zemanem a jeho okolím. Příkladem je i podnikatel Konstantin Malofejev, který byl v roce 2014 v Rusku vyšetřovaný kvůli zpronevěře. Následně však byla obvinění stažena, neboť Malofejev byl aktivní při ruské invazi na Ukrajinu a při oslovování politiků evropské krajní pravice.

Reklama

Doporučované