Hlavní obsah

„Obkladač“ ze Slaného, který byl u velkých kauz Putinova režimu

Foto: MIPT.ru, Seznam Zprávy

Grigorij Bubnov na archivním snímku, který publikoval Moskevský fyzikálně-technický institut – známá ruská vysoká škola, z níž podnikatel vzešel.

Reklama

V rodném Rusku se dostal do blízkosti lidí, kteří hráli klíčovou roli v kauzách kolem umučeného právníka Magnitského a otráveného exagenta Litviněnka. Seznam Zprávy zmapovaly příběh podnikatele Grigorije Bubnova.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na samém okraji Slaného, s výhledem do polí, stojí nenápadný areál. Prodejnu a kanceláře v něm našla firma Wild Stone International. Jak napovídá sortiment vystavený kolem objektu, zabývá se výrobou a prodejem kamenných obkladů a dlažeb.

Zajímavější je však spíš její většinový majitel ruského původu Grigorij Bubnov.

Jak zjistily Seznam Zprávy, v rodném Rusku se Bubnov pohyboval v okruhu lidí, kteří hráli zásadní roli ve dvou velkých a smutně známých případech novodobé ruské historie – v kauze právníka a auditora Sergeje Magnitského, který se známkami mučení zemřel v roce 2009 v ruské vyšetřovací vazbě, nebo v případu zběhlého a v roce 2006 v Londýně otráveného agenta Alexandra Litviněnka.

Jde například o to, že Bubnov byl spolužákem a posléze dlouholetým byznysovým partnerem klíčového a posléze za podivných okolností zesnulého svědka případu Magnitskij Alexandra Perepiličného.

S případem Alexandra Litviněnka pak Bubnova podle ruské investigativní novinářky Anastasie Kirilenkové spojuje spolupráce s ruským agentem Dmitrijem Kovtunem, který se podle vyšetřování podílel na Litviněnkově otravě.

Obkladač ze Slaného

V Česku Grigorij Bubnov žije životem stejně nenápadným, jako je sídlo jeho firmy u Slaného. Z obchodního rejstříku a evidence skutečných majitelů firem lze vyčíst, že má už i české občanství a že se neživí jen prodejem kamenných obkladů, ale podniká i v developmentu.

Dozvědět se o něm více z přímého rozhovoru není možné. Moskevský rodák Bubnov odmítl s redakcí Seznam Zpráv komunikovat, i když reportéři se ho pokoušejí oslovit už od letošního června.

Dohledat lze však jeho podnikatelské stopy. V Česku začal rozjíždět byznys už před čtvrt stoletím. Některé firmy zde měl už v době, kdy ještě oficiálně žil v Rusku. První podnikatelská zmínka je o něm z poloviny 90. let, kdy šlo o firmy SinEx a BILKIS-Trade, jež byly už z českého rejstříku vymazány.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Prodejna firmy Wild Stone International na okraji Slaného. Bubnov má v této společnosti 70procentní podíl.

Už dvě dekády pak Grigorij Bubnov většinově ovládá v úvodu zmíněnou firmu Wild Stone International sídlící u Slaného. Právě přes ni se Seznam Zprávy pokusily s ruským podnikatelem navázat spojení. Jenže český menšinový spolumajitel a jednatel firmy Jiří Holomek nejdříve vzkázal, že Grigorij Bubnov si nepřeje, aby předal kontakt. Redakce tedy zaslala sérii dotazů přes Holomka Bubnovovi, ale nikdo na ně ani po urgencích nereagoval.

Důvody ozřejmil Jiří Holomek na konci minulého týdne: „Omlouvám se, ale na takové nesmysly reagovat nelze.“

Rektor z Moskvy

Grigorij Bubnov v Česku oficiálně rozvíjel i vzdělávací aktivity. Svého času totiž vystupoval i jako rektor ruské vysoké školy Moskevský technologický institut (Moscow Technological Institute). Česká filiálka této školy pak uváděla jako své sídlo dům v Dolních Chabrech, který je psán na Bubnovovu manželku Olgu.

Nicméně od roku 2017 hlavní Bubnovův český byznys představuje oblast developmentu. Jde o firmy VLK development a G2 group, které spoluvlastní další ruský podnikatel Alexandr Ruchev.

V Česku není tento muž  známou figurou, nicméně v Rusku patří ke klíčovým hráčům. Do roku 2016 řídil a spoluvlastnil největší ruskou firmu zaměřenou na rezidenční development Morton, kterou poté s dalšími akcionáři prodal a rozjel nový realitní byznys pod skupinou Osnova Group. Kromě jiného i v Česku, a to právě s Bubnovem.

Zatím jde dle dostupných informací o dva bytové projekty v Praze. Jeden byl už loni dokončen na pražském Smíchově, další se chystá v Libni.

Grigorij Bubnov (52)

  • Narozen v Moskvě, nyní s bydlištěm v Praze, občan České republiky.
  • Je absolventem Moskevského fyzikálně-technického institutu, kde se věnoval oboru aplikovaná fyzika a matematika.
  • Jeho spolužákem a posléze dlouholetým obchodním partnerem byl již zemřelý ruský podnikatel Alexandr Perepiličnyj.
  • Založil a v letech 1999 až 2010 byl hlavním akcionářem ruské Pushkino Bank. Působil i v East Bridge Bank, Ruské obchodní bance a ve finanční společnosti Financial Bridge.
  • V minulosti byl uváděn i jako rektor Moskevského technologického institutu, což je mladá ruská vysoká škola (založena v roce 1997) se zaměřením na technologické vzdělávání a také distanční výuku (v letech 2011 až 2020 měla pobočku i v Praze).
  • Od poloviny 90. let podniká i v ČR.
  • Je mimo jiné většinovým vlastníkem firmy Wild Stone International podnikající ve výrobě a prodeji kamenných obkladů.
  • V posledních pěti letech se v Praze po boku podnikatele Alexandra Rucheva věnuje rezidenčnímu developmentu (firmy VLK development a G2 group).

Mrtvý běžec

V případě Grigorije Bubnova je však třeba poukázat zejména na jeho předchozí podnikatelské vazby v Rusku.

Jak už bylo řečeno, jeho dlouholetým obchodním partnerem byl Alexandr Perepiličnyj, klíčový svědek v případu rozsáhlé defraudace v ruské státní správě, kterou rozplétal právník a auditor Sergej Magnitskij.

Perepiličnyj v roce 2010 z Ruska i s rodinou zmizel a usadil se v Londýně. Domů se však už nikdy nevrátil, téměř přesně před 10 lety – v listopadu 2012 – náhle zemřel. Ve věku 44 let byl po ranním běhání nalezen mrtvý poblíž svého domu ve Weybridge nedaleko Londýna.

Nejen kvůli nečekanému úmrtí v mladém věku se několik let spekulovalo o možnosti, že byl otráven přírodním jedem (avšak nikdy se to neprokázalo). Perepiličnyj totiž pomohl předchozím osobním svědectvím rozkrýt případ obřích daňových podvodů, které jako první popsal ve vazbě umučený Magnitskij.

Spolužáci ze školy

Nejsou k dispozici bližší informace o tom, že by právě v Česku usazený Grigorij Bubnov byl do trestné činnosti, kterou Sergej Magnitskij zkoumal, osobně zapleten.

Nicméně ruská média ve své době informovala o konfliktu, který se mezi Bubnovem a Perepiličným rozhořel ještě předtím, než Perepiličnyj emigroval a začal mluvit o podvodech. Média psala dokonce o vydírání, do něhož se podle nich zapojil i další bývalý kolega Alexandr Semenov. Všichni tři - Perepiličnyj, Bubnov i Semenov - se znali už od vysoké školy. Vystudovali všichni Moskevský fyzikálně-technický institut.

Bubnov – činný i v akademické sféře – v Rusku mimo jiné založil Pushkino Bank, jejímž byl dlouho hlavním akcionářem. Byl také v East Bridge Bank a ve společnosti Financial Bridge. A ve všech těchto firmách dle dostupných informací kdysi spolupracoval právě s Perepiličným a Semenovem, přičemž i tyto podnikatelské subjekty měly být v Rusku zapleteny do daňových podvodů s vratkami DPH.

Pohrůžka s pistolí v ruce

Podle protikorupčního serveru The Transborder Corruption Archive (TBCA) a The Insider pak v roce 2009 Bubnov se Semenovem donutili Perepiličného, který se v době finanční krize dostal do potíží, aby jim podepsal dlužní úpis.

Server to popisuje i s detaily, jak byl Perepiličnyj po návratu ze služební cesty přímo na letišti pod pohrůžkou pistolí natlačen do přistaveného auta.

„Grigorij Bubnov byl partnerem Alexandra Perepiličného, ​​který byl svědkem v Magnitského případu. Bubnov zažaloval Perepiličného kvůli dluhu. Podle právníka zastupujícího Sergeje Magnitského vyhrožovali Perepiličnému zbraní lidé jednající jménem pana Bubnova,“ popsala to Seznam Zprávám ruská investigativní novinářka Anastasia Kirilenko, která se Bubnovovi věnovala v investigativních článcích před třemi lety.

Perepiličnyj byl podle ní nucen podepsat dokumenty, že Bubnovovi dluží peníze. „Poté společnosti spojené s Bubnovem oficiálně zažalovaly Perepiličného u moskevských soudů. Perepiličnyj nakonec utekl do Londýna a předal důkazy o Magnitského případu americkému finančníkovi Billu Browderovi,“ uvedla novinářka Kirilenková, která kromě jiného natočila dokument o ruském prezidentovi Putinovi a jeho vazbách na podsvětí.

České občanství pro příslušníka FSB

Seznam Zprávy v minulých měsících v sérii článků popsaly případ bývalého důstojníka ruské tajné služby FSB Alexandra Jegorkina, který získal české občanství v roce 2020. Jde přitom o člověka, jenž v minulosti pomohl dostat do vězení ruského investigativního novináře Grigorije Paska. Jak se ukázalo, v žádosti o české občanství Jegorkin svou kariéru u FSB vůbec nezmínil, což mu cestu k českému pasu mohlo usnadnit. Nicméně české Ministerstvo vnitra uvedlo, že na případnou pokutu za přestupek je už pozdě, promlčecí lhůta už uplynula.

Stíny kolem Litviněnka

Podle novinářky Kirilenkové, která Rusko už opustila a nyní žije v Paříži, měl podnikatel Bubnov blízko také ke kontroverzním figurám spojovaným s vraždou zběhlého agenta Alexandra Litviněnka.

Britští vyšetřovatelé a Evropský soud pro lidská práva svého času dospěli k názoru, že za otravou Litviněnka v roce 2006 stáli ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj.

A právě s Kovtunem, který letos v červnu zemřel, podle Kirilenkové Bubnov svého času při vymáhání pohledávky po svém někdejším bankovním partnerovi Perepiličném spolupracoval.

„Grigorij Bubnov spolupracoval s Dmitrijem Kovtunem z OOO Jirsa (pozn. red.: zkratka OOO značí obdobu české společnosti s ručením omezeným). Právě tato firma žalovala pana Perepiličného. Kovtun je obchodním partnerem Andreje Lugovoje, respektive je formálně partnerem členů Lugovojovy rodiny,“ popisuje pro Seznam Zprávy Kirilenková.

Podle ní Kovtun s Lugovojem vybírali peníze prostřednictvím neprůhledných firem. „Někdo se možná ptá, jak mohou pánové Kovtun a Lugovoj podezřelí z vraždy Litviněnka zároveň stát za takovými finančními toky. Ve skutečnosti to jsou ale důstojníci FSB, kteří dostávají příkazy shora. Mimochodem, pan Lugovoj je nyní zodpovědný za bankovnictví na poloostrově Krym,“ dodává investigativní novinářka Kirilenková.

Reklama

Doporučované