Hlavní obsah

Muži od Krejčíře svěřili lidé stamiliony. Peníze jsou nedobytné

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Aleš Kohoutek slibuje lidem, že jim peníze pohádkově zhodnotí. Sám je v insolvenci, dluží 25 milionů a nepřiznává žádný majetek.

Reklama

Těžba zlata v hlubinných dolech či provozování muničního skladu ve Venezuele. Investiční společnost Glocin ohlásila novou strategii. Od loňského podzimu se však 11 tisíc jejích klientů nemůže dostat ke svým penězům.

Článek

Zatímco uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř si stále odpykává pětatřicet let v přísně střeženém žaláři v Jihoafrické republice, bývalý člen jeho gangu Aleš Kohoutek už si svoje tresty odseděl.

Na lavici obžalovaných usedl mimo jiné za to, že zmanipuloval úřednici státní firmy Čepro, aby před vedením tajila obsílky k soudním jednáním, kde se firma měla bránit fiktivním miliardovým pohledávkám Krejčířových firem. Čepro pak od exekuce zachránil až zásah policie.

Dnes Aleš Kohoutek tvrdí, že se polepšil. V posledních letech rozjel byznys s investiční společností Glocin a tituluje se jako její výkonný ředitel. Tisíce obchodníků i influencerů na sociálních sítích v jeho projektu slibovaly, že prakticky bez rizika může kdokoliv investicí do těžby kryptoměn zhodnotit svoje peníze o stabilních 20 procent ročně.

Později pak stejné zhodnocení měly přinášet další blíže nespecifikované „projekty“ - třeba těžba zlata v mimořádně nestabilní Venezuele.

Našlo se více než jedenáct tisíc klientů, kteří tomu uvěřili, avšak ke svým penězům se dle pátrání Seznam Zpráv už od loňského podzimu nemohou dostat. Reportéři například shromáždili příběhy matek na mateřské dovolené, které si na investice do Kohoutkova projektu braly i půjčky.

Glocin peníze odmítá vyplatit. Přesně není objem peněz jasný, Aleš Kohoutek ho nechce komentovat. Podle odhadu zdrojů blízkých projektu se však jeho společnosti podařilo od lidí nashromáždit minimálně vyšší stamiliony korun.

Nad tím, co se s úsporami lidí v Glocinu stalo, visí otazník. Zhruba 15 milionů ale například Glocin investoval do dalšího kryptoměnového projektu – společnosti Xixoio.

V té už loni zasahovala NCOZ, která v dokumentech k případu ze svých zjištění dovozuje, že zakladatel projektu Richard Watzke provozoval takzvané Ponziho schéma, kdy původní klienty vyplácel z peněz nově přilákaných. A že stovky milionů od investorů nezhodnocoval, ale místo toho je utrácel za luxusní život sebe a své ženy.

Watzkeho ani jeho spolupracovníky ale policie dosud neobvinila a oni podvodné jednání a konstrukci policie odmítají.

Aleš Kohoutek zase odmítá, že Glocin by měl fungoval na základě stejného mechanismu, jaký policie popsala u jeho obchodního partnera.

Tvrdí, že problém Glocinu s výplatou investic není na jeho straně, ale na straně dalšího obchodního partnera – společnosti BIT.NXT, která je registrována v jednom z daňových rájů - v americkém státě Delaware.

I v komunikaci s klienty společnost Glocin uvádí, že firmě BIT.NXT peníze od investorů posílala ke zhodnocení a ona je zpronevěřila. Podle starších smluv s klienty americká firma provozuje datová centra na Slovensku, reportérům ale v minulosti odmítl Glocin upřesnit, kde přesně se nacházejí.

Není také jasné, jak by se vysoce energeticky náročná těžba kryptoměn mohla vyplatit a přinášet investorům zhodnocení o pětinu ročně. A to obzvláště v době, kdy cena energií kvůli ruské invazi na Ukrajinu prudce vzrostla.

Princip Glocinu

  • Podle vzorových smluv zájemci uzavírali dohodu o půjčce s firmou Glocin Limited sídlící v anglickém Manchesteru. V domě na okraji města, který nabízí pronájem adres. Jejím ředitelem je podle anglického obchodního rejstříku Aleš Kohoutek.
  • Britská firma má měsíc po limitu, do kterého měla tamnímu rejstříku doložit svoje hospodaření za poslední rok, a hrozí jí tak pokuta a zrušení. Anglickou firmu ale vlastní další společnost americká.
  • Kdyby Kohoutek nabízel pravidelné úročení vložených peněz, vystavoval by se riziku postihu za provozování nelegální banky. Přišel ale s jinou konstrukcí.
  • Dle smluv mu zákazníci nepůjčovali peníze, ale kryptoměnu Teuron, kterou předtím nakoupili za eura. Údajná zhodnocení pak na elektronických účtech klientů naskakují právě v teuronech.
  • Prakticky neznámou kryptoměnu vytvořila estonská firma založená Polákem. A na rozdíl například od bitcoinu není běžně směnitelná zpět na peníze.
  • Později Glocin přesedlal už jen na jakési vouchery na teurony. Klienti tak nyní zůstali s bezcennými jedničkami a nulami.

Majitel skrytý v daňovém ráji

Vlastník společnosti BIT.NXT není v USA dohledatelný. Až na to, že firmu spravuje další společnost, která založila tisíce dalších firem.

Za BIT.NXT pak vystupuje dlouhodobý spolupracovník Aleše Kohoutka, Slovák Maroš Mikláš, který opakovaně vystupoval na prezentacích projektu Glocin a přesvědčoval účastníky, jak je výhodný.

„Nečekal jsem, že Glocin bude takto dobře fungovat, ale teď už vím, že je se svým přístupem odsouzen k úspěchu!“ cituje firma Maroše Mikláše v oficiální zprávě z konference v hotelu Jizerka v roce 2019.

Foto: Seznam Zprávy

V původních smlouvách se Glocin zavazoval, že peníze investuje do těžby kryptoměn. O tom, že by peníze šly do Karibiku, mnohým klientům, s nimiž reportéři mluvili, nikdo nic neřekl.

Dnes však Maroš Mikláš už ukazuje na Aleše Kohoutka jako na toho, kdo z projektu vyvedl peníze. A proto prý loni v říjnu BIT.NXT smlouvu o spolupráci vypověděla.

„Předtím BIT.NXT požadovala několikrát provedení finančního a právního auditu. A to zejména kvůli informacím o nepřezkoumatelných investicích Glocinu do realit v Dominikánské republice, České republice a jiných dalších rozporovaných investicích,“ uvedl Mikláš s tím, že zakoupené nemovitosti nejsou v katastrech vůbec napsané na Glocin.

Maroš Mikláš je zároveň spoluzakladatel firmy Elis Technologies, jejíž tokeny Glocin rovněž nabízel ke koupi. Elis Technologies ve vyjádření pro investory tvrdí, že jí Glocin dluží více než 100 milionů korun, které od lidí pro ni takto vybrala, a označuje se za největšího věřitele.

Aleš Kohoutek však popírá, že by Glocin firmě cokoliv dlužil.

Foto: FB - Aleš Kohoutek, Seznam Zprávy

Aleš Kohoutek v roce 2021 trávil dovolenou v luxusním resortu v Dominikánské republice. Už v té době dlužil bance desítky milionů odškodnění za někdejší úvěrový podvod. Peníze dodnes nesplatil.

Přilákáš investory? Dáme ti deset procent

Aleš Kohoutek pořádal s Glocinem prezentační akce po celé republice. Využívá finanční poradce i kluby investorů – za získání nových klientů totiž Glocin slibuje velké provize v klasické pyramidové struktuře - až desítky procent z částky, kterou od klientů přinesou.

Glocin tedy kromě astronomických zhodnocení investorům musel platit i vysoké provize zprostředkovatelům.

Nábor nových investorů se přitom nezastavil, ani když se bývalý Krejčířův společník musel v roce 2018 ještě na čtyři měsíce vrátit do vězení, aby si odseděl trest za nelegální obchodování s alkoholem.

Foto: Glocin, Seznam Zprávy

Jak vypadaly provize dle jedné z prezentací Glocinu.

Pro investory, z nichž mnozí stále ještě věří, že se zhodnocení dočkají a finance si budou moci vybrat, uspořádal Aleš Kohoutek v únoru konferenci pojmenovanou New Generation. Oznámil zde nový kurz firmy - místo těžby kryptoměn prý nakupuje za peníze klientů zajištěné investice.

„Zavedené investiční trhy v západní Evropě nebo v rozvinuté Asii nutí investora k obrovským nákladům při vstupu do investičních příležitostí,“ zdůvodnil to ve zprávě investorům s tím, že Glocin se jako „štika v rybníce“ zaměřuje na Latinskou Ameriku nebo na západní Balkán.

Jedním dechem ale ujišťoval, že vše je bezpečné a transparentní.

Reportéři získali snímky z jeho prezentace. Mluví na nich nejenom o masivním developerském projektu v Dominikánské republice s údajným ziskem více než 2,5 miliardy korun. Ale také o těžbě zlata v hlubinných dolech a provozování muničního skladu ve Venezuele, jedné z nejméně stabilních zemí světa, odkud i kvůli kolapsu ekonomiky už prchly miliony lidí.

Foto: Seznam Zprávy

Jak chce Kohoutek lidem splatit jejich úspory? Třeba provozováním muničáku ve Venezuele

Kam konkrétně peníze klientů poslal, Kohoutek odmítl Seznam Zprávám prozradit.

„Nemovitostní investice v oblasti Latinské Ameriky je jen jednou z mnoha. Nicméně, necítíme nutnost obecně a veřejně prezentovat šířeji, než jsme tak učinili našim partnerům a obchodníkům v únoru, naše investiční aktivity. Jednak proto, že některé chceme monetizovat, některé naopak i zde v Česku rozvíjet, tak tedy nehodláme spekulovat jakkoliv v projektech, kde nám jde o výhodu příznivé ceny tím, že náš zájem s rozvojem již získané investice budeme prezentovat způsobem, který by nenavýšil zbytečně i finančně naše záměry,“ uvedl Kohoutek.

Kohoutek je v insolvenci a nesplácí dluh 24 milionů

I když se Aleš Kohoutek nechává titulovat jako výkonný ředitel investiční společnosti, před úřady vystupuje jinak - jako zaměstnanec Glocinu, který dostává výplatu zhruba 15 tisíc měsíčně.

Podle pátrání reportérů je totiž v insolvenci s dluhy více než 24 milionů korun. Největší část dluhu přitom tvoří náhrada škody bance ČSOB, které Aleš Kohoutek peníze dle soudu zpronevěřil. Peníze ale prostřednictvím exekutorů banka vymáhá neúspěšně už od roku 2008. Dluhy má Kohoutek i u státu za své vlastní soudní procesy či za obhajobu v nich.

Výměnou za ochranu před exekutory musel Aleš Kohoutek soudu slíbit, že v insolvenčním řízení přizná veškerý svůj majetek, aby ho insolvenční správce mohl využít ke splácení dluhů. Vzhledem k deklarovanému postavení zaměstnance nepřiznal však prakticky nic, a milionové dluhy tak splácí jen po tisícovkách.

A když se insolvenční správce pokusil do jeho majetku zahrnout akcie Glocinu, tvrdě se proti tomu ohradila americká firma Global commodity investments, která se přihlásila jako jejich skutečný vlastník. Pohled do britského obchodního rejstříku odhaluje, že jako konečný majitel firmy je zapsaný syn Kohoutka Jan.

Foto: Companies House, Seznam Zprávy

Z britského obchodního rejstříku plyne, že Glocin ovládá Kohoutkův syn. Pokud by to byl Kohoutek, stát by ho prodal a využil ke splácení jeho dluhů.

Policie se Glocinem opakovaně odmítla zabývat

Česká národní banka dříve zájemce o investice do kryptoměn varovala, že za své peníze nakupují jedničky a nuly a zhodnocení budou dostávat také tak - nemají garanci, že jim někdo smění virtuální platidlo zpět na peníze.

Policie začala Glocin prověřovat v roce 2020, a dokonce původně na účtech společnosti zajistila desítky milionů korun kvůli podezření, že pocházejí z trestné činnosti. Nakonec věc uzavřela s tím, že se nic trestného neděje a Glocin je běžný investiční projekt. Kohoutek pak rozhodnutí využil při náboru dalších investorů jako údajný důkaz, že Glocin není podvod.

S jakým přesně zdůvodněním tehdy policie kauzu odložila, ale nelze zjistit.

Policisté Seznam Zprávám dokument odmítli poskytnout s tím, že si spis vyžádalo vrchní státní zastupitelství Lenky Bradáčové. To může případně odložení případu zvrátit.

„Spisový materiál se v současnosti nachází na VSZ v Praze k provedení dohledu nad postupem MSZ Praha ve věci společnosti Glocin Limited. Blíže se není možné k věci vyjádřit,“ konstatoval ředitel odboru trestního řízení vrchních žalobců Tomáš Turek.

Reklama

Doporučované