Hlavní obsah

„Vybrala jsem spoření.“ Ženy na mateřské podlehly slibům manželů z instagramu

Foto: Instagram - kerolajnaa

Na Instagramu Kostroňovi vystupují jako pár, který pomůže svým sledujícím ke spokojenosti. Spolupracoval s bývalým členem Krejčířova gangu.

Reklama

Desítky žen uvěřily influencerce z Instagramu, že jim s manželem poradí, jak investovat. Nasměrovali je s úsporami do projektu firmy bývalého člena Krejčířova gangu. Teď však společnost odmítá peníze vyplatit.

Článek

Karolína Kostroňová na Instagramu vystupuje pod přezdívkou Kerolajnaa. Dává rady na zdravý život a shromáždila na sociální síti komunitu 32 tisíc sledujících - žen na mateřské nebo matek s malými dětmi.

Kdo chce vědět více než útržkovité poučky, může si u Karolíny Kostroňové zaplatit placené internetové kurzy. Některé stojí i pět tisíc korun, tematicky zahrnují vše od kojení přes ekzémy až po výživu, stres nebo opalování.

Kerolajnaa však své klientky „přihrávala“ také svému manželovi Davidu Kostroňovi, který radil, jak investovat. Řadu klientek tak nasměroval k projektu Glocin, za nímž stojí někdejší člen Krejčířova gangu Aleš Kohoutek, muž opakovaně odsouzený za podvody.

David Kostroň sliboval, že peníze půjdou na těžbu kryptoměn a že budou zhodnoceny o 20 procent ročně. Prakticky bez rizika a vklad se po dvou letech vrátí investorům zpět.

Teď nastal konec. Aleš Kohoutek totiž investorům včetně žen od Kostroňových odmítá jejich peníze vyplatit. Problém svádí na spor s obchodním partnerem a bez dalších podrobností tvrdí, že peníze investoval - například v Karibiku.

Kolik žen sledujících profil Kerolajnaa svoje peníze do Glocinu vložilo, není jasné. Už před více než dvěma roky se ale David Kostroň na instagramu chlubil, že s ním 630 lidí investovalo téměř 58 milionů korun.

Radil, ať si půjčíme

Reportéři shromáždili svědectví desítky žen, často právě matek na mateřské dovolené, které se v řadě případů dokonce zadlužily, aby mohly s Glocinem investovat a zajistily si pasivní příjem.

„Kostroňovi v lidech vyvolávají obavy, že peníze a bankovní systém ztratí hodnotu a že brzy nastane jejich konec,“ vypráví jedna z nich – Kristyna. Stejně jako další hovoří s reportéry pod podmínkou, že nebude zveřejněno její celé jméno.

„Vybízeli nás, abychom si šly půjčit do banky a peníze investovaly právě do kryptoměny. Říkali, že riziko je nízké a získáme dvacet procent ročně,“ líčí, je se páru podařilo ji k investování přimět.

Glocinu svěřila téměř sto tisíc korun. „Je to pro mě nájem na půl roku. Půl roku bych za to žila,“ říká žena s malým dítětem.

Její slova se reportérům podařilo ověřit - s pomocí zachovalých příspěvků Davida Kostroně na sociálních sítích.

+15

Podobný příběh jako Kristyna vypráví další investorka Daniela.

„Přesně na své osmnáctiny jsem šla do banky vypovědět stavební spoření, abych měla na první investici,“ říká s tím, že byla přesvědčená, že Glocin je dobrá volba, na základě dlouhodobého kontaktu s Karolínou Kostroňovou.

Další z investorek pak poslala do Glocinu zhruba 1,5 milionu. Dnes však ani jedna z žen příliš nevěří, že investované peníze ještě někdy uvidí.

Muž, který je k investicím přesvědčil, na dotazy Seznam Zpráv odpovídat nechtěl. Co redakci napsal, vměstnal do jediné věty: „Již delší dobu nespolupracuji s Glocinem, tak se k tomu nebudu vyjadřovat.“

A podobně zareagovala jeho žena. Uvedla, že nemá čas, a položila telefon. Na následující zprávy už nereagovala.

Foto: premlife.eu, Seznam Zprávy

Co David Kostroň slibuje svým klientům?

Kostroňova provize

Hlava Glocinu Aleš Kohoutek označila v komunikaci s reportéry Davida Kostroně za „jednoho z předních bývalých spolupracovníků“ projektu.

Pojítek je však více. Poradenský byznys rodiny Kostroňů pojmenovaný Premium Life System lze vystopovat až na virtuální adresu v domě na okraji anglického Manchesteru. Na stejném místě dodnes podle rejstříku sídlí i Glocin.

S čím se však klientkám David Kostroň nepochlubil, byla výše provize, kterou mu od Glocinu peníze nových investorů zajistí - jde až o desítky procent z „dodané“ částky. Kolik na ženách Kostroň vydělal, není jasné.

Poté co Glocin stopl výplaty peněz, rozeslal David Kostroň letos v lednu klientům e-mail, v němž se je pokouší přesměrovat na nový projekt EVA. Stojí za ním ostravská firma ovládaná takzvanými kmenovými listy, takže její vlastník se může měnit jedním podpisem a z veřejných zdrojů ho není možné spolehlivě určit.

Nemožnost dostat se v Glocinu k úsporám v e-mailu Davidu Kostroň označuje za „účetní nesrovnalosti“, kterými prý však netrpí nový systém ostravské společnosti.

„Začaly chodit e-maily od systému EVA, že mi zachrání peníze z Glocinu, ale musím jim podepsat smlouvy, které je tím opravňují převést závazky Glocinu do projektu EVA. Jsem pod nátlakem, že když neudělám, co říkají, přijdu o vše. Kostroň mi napsal, že buď udělám, co říká, a budu mít 200procentní zhodnocení, nebo budu mít nulu,“ uvedla jedna z žen, s nimiž reportéři mluvili. Znamenalo by to ale, že se výběru peněz vzdá i další roky.

Foto: evo22.tech, Seznam Zprávy

Jak chce nový projekt Kostroně zhodnotit úspory jeho klientů? To není jasné

Z webu navíc není jasné, jak chce EVA pohádkového zhodnocení úspor dosáhnout. Mluví se tam tom, že vytváří „moderní digitální tržiště založené na principu přímého propojení zákazníka s dodavatelem produktu, a to pouze za podmínky, že produkt nebo služba je pro naše uživatele výjimečná“.

Aleš Kohoutek naopak za Glocin rozesílá zprávy, že EVA je podvod jeho bývalých spolupracovníků a lidé mají počkat, až jim peníze z blíže neurčených investic vyplatí on.

„Vůbec nevíme, komu máme v této situaci věřit. O peníze přijít nechceme,“ shodují se ženy a plánují podat na Glocin hromadnou žalobu.

Uloženo, věříme Kohoutkovi

Odrazuje je však to, že policie se už na začátku března trestním oznámením jedné z investorek - Daniely - odmítla zabývat. Takzvaně ho uložila, nelze se tedy proti takovému závěru bránit stížností.

Z vyjádření policie plyne, že se při tomto šetření spolehla na informace od Aleše Kohoutka.

„Projekt Glocin je dle informací poskytnutých jejich zástupcem fungujícím projektem,“ napsala Daniele letos v březnu komisařka Lenka Zahradníčková z hospodářské kriminálky Brno-venkov.

Foto: Seznam Zprávy

Jak policie vyřešila trestní oznámení na Glocin?

Že projekt v rozporu se sliby nevrací lidem úspory, je podle policistky důsledek obchodního sporu Glocinu s partnerskou společností, který firma řeší. I to je verze Aleše Kohoutka.

Policejní vyšetřovatelka navíc argumentuje, že si Daniela za celou dobu jednou vyžádala převedení úroků na účet a necelou tisícovku dostala, což má být podle policistky další důkaz, že nejde o podvod.

Policie tak podle dokumentu nezjistila skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu. Z textu ale neplyne, že by jakkoliv zjišťovala, kam z účtů Glocinu peníze Daniely či dalších investorů odtekly.

Ani to, zda Aleš Kohoutek peníze investorů skutečně zhodnotil a jak se mu to povedlo.

Reklama

Doporučované