Hlavní obsah

Developer skočil na fintu. Místo milionů mu v obálce zůstal nastříhaný papír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V tuzemské vazbě skončila žena z Rumunska, která se spolupodílela na podvodu. Když simulovala těhotenské nevolnosti, tak se jí podařilo dostat k obálce s bankovkami ve výši 500 tisíc eur.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražští policisté dopadli a obvinili ženu z Rumunska, která je podezřelá, že podvedla majitele developerské společnosti o 500 tisíc eur. O více než 12,2 milionu korun připravila podnikatele, který asi dvacet kilometrů od Prahy vybudoval devět dvojdomků, když simulovala, že má těhotenské nevolnosti.

Tento případ se odehrál na jaře 2022. Policie po cizince však řadu měsíců pátrala. Žena byla před několika týdny zadržena a nyní je v Česku podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly ve vazbě.

„K zadržení obviněné osoby došlo na základě evropského zatýkacího rozkazu. Usnesením policejního orgánu o zahájení trestního stíhání je obviněné osobě kladeno za vinu jednání, které bylo kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin podvodu, při kterém mělo dojít k vzniku škody přesahující 12 milionů korun českých,“ napsal Seznam Zprávám Cimbala.

Podle dokumentu, na základě kterého byla žena zadržena, nejprve neznámý muž předstíral zájem o koupi sedmi domů, které developer u Prahy nabízel. Setkali se kvůli tomu dokonce v Itálii v Římě, kde muž tvrdil, že zastupuje bohatého investora a správce fondu.

Při tomto jednání nabídl českému podnikateli, že od něj tento investor koupí sedm nemovitostí za 75 milionů. Což bylo o 25 milionů více, než byla skutečně cena domů nedaleko Prahy. Měl ale podmínku. Polovinu z 25 milionů, tedy 500 tisíc eur, chtěl, aby mu vyplatil bez vědomí skutečného kupce.

Český developer s tím souhlasil. A tak neznámý muž poslal do Prahy dvě ženy, které měly zkontrolovat, že skutečně má 500 tisíc eur.

Jenže nakonec ho o peníze připravily. Během jednání, při kterém mělo dojít k podpisu smlouvy, jedna z žen předstírala těhotenské nevolnosti a spadla na zem. Muž jí začal pomáhat a v tu chvíli druhá žena stihla vyměnit obálku ležící na stole za jinou, která jí byla podobná. V ní ale byly místo peněz jen nastříhané papíry.

„Obě ženy společně odešly z domu na dosud nezjištěné místo i s obálkou obsahující finanční hotovost ve výši 500 tisíc eur, přičemž tímto společným jednáním způsobili pachatelé škodu ve výši 12 297 500 korun,“ uvedli vyšetřovatelé v dokumentu.

Ženě v současné době hrozí od pěti do deseti let vězení. Vyšetřovatelé předpokládají, že by mohli případ uzavřít do konce března.

Reklama

Doporučované