Hlavní obsah

Jaký byl guru kutnohorské sekty? Dělal 222 kliků denně a chtěl doma pořádek

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

U Městského soudu v Praze (na snímku obžalovaná Magdaléna Šifferová a advokáti) dnes pokračoval soud s ženami z takzvané kutnohorské sekty.

Guru Richard, který vedl takzvanou kutnohorskou sektu, byl posedlý hygienou, úklidem a tělesným tréninkem. Zaznělo to u Městského soudu v Praze, kde pokračuje hlavní líčení se dvěma ženami, které vůdce sekty zabily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U Městského soudu v Praze zazněly další nové detaily ze zákulisí života takzvané kutnohorské sekty, zejména jejího gurua Richarda Šiffera.

„Měl naučené rituály, jak se starat o domácnost, které se s železnou pravidelností opakovaly,“ četlo se z poznámek učitelky tělocviku Ireny Stejskalové, která je spolu se Šifferovou partnerkou zubařkou Magdalénou Šifferovou obžalována, že gurua zavraždily.

Ženy to nepopírají, uvádějí však, že ho usmrtily na jeho vlastní žádost. Věřily zároveň prý tomu, že po smrti jeho tělo zmizí a čekaly, až se tak stane. Když nezmizelo, šly se samy udat na policii.

Obhajoba dnes chtěla tato tvrzení podložit tím, že nechala předčítat důkazy, jak psychicky labilní Richard Šiffer byl a jak s lidmi dokázal manipulovat.

Četly se tak poznámky, které si Irena Stejskalová, jedna z nejbližších a zároveň nejvěrnějších stoupenkyň gurua, zapsala při pobytu ve vyšetřovací vazbě.

Uvádí v nich například stručný životopis Richarda, tak, jak jí to sám vylíčil. Tvrdil, že údajné léčitelské schopnosti se u nich v rodině dědily po meči. Stěžoval si, že kvůli léčitelskému nadání měl těžké dětství, neboť jeho otec na něj žárlil, protože měl lepší léčitelské schopnosti než on.

O Šifferovi v zápiscích obžalovaná Irena Stejskalová napsala, že byl velmi náročný na pořádek. Jako příklad uvádí to, že vyžadoval každodenní „až fanatické“ mytí podlahy, speciální mytí vany několika procesy po sobě nebo velmi časté mytí oken.

Podobný pořádek vyžadoval i po ostatních členech společenství. Aby prý bylo jednodušší je léčit, nesměli pít kávu a alkohol, měli dbát na to, aby jedli jen kvalitní potraviny, museli se sprchovat studenou vodou a cvičit, konkrétně dělat kliky.

„To cvičení provozoval možná desetiletí. Jednalo se o pánské kliky v rychlém tempu s efektivním dýcháním. Poslední roky jich dělal v jednom zátahu 222,“ napsala obžalovaná učitelka ve vazbě.

Guru Richard se údajně stranil lidí, z bytu moc nevycházel a holdoval hře na playstationu. Od roku 2019 postupně redukoval počet svých klientů, které „léčil“. Bývalá učitelka v písemných poznámkách uvádí, že poslední měsíce před smrtí vypadal vyčerpaně a nic ho nebavilo, dokonce ani počítačové hry.

Strach o maminku

Obhájce Ireny Stejskalové vyžádal i čtení e-mailů, jejichž autorkou je naopak dcera obžalované. Obhájci jimi chtějí doložit, že si už tehdy rodina obžalované všimla, že maminka je zřejmě v sektě nebo že má duševní poruchu.

„Jsem dostala obavy, zda nejde o psychotickou poruchu,“ popisovala dcera chování dnes obžalované matky. „Projevují se u ní spíše zatím jen méně nápadné negativní symptomy – celkové otupení, apatie, oploštění emocí, nechuť k sociálním kontaktům,“ napsala v mailu do centra pro komplexní léčbu psychóz, když hledala pro matku pomoc.

Popsala i to, že je její matka přesvědčená o tom, že jí sousedka čte dopisy nebo že platí jen hotově, aby ji nebylo možné vysledovat podle plateb kartou. Děti obviňovala, že se s ní baví jen ze zištných důvodů a nebylo možné jí to vyvrátit.

Právní zástupci obou obžalovaných se předloženými důkazy snaží dokázat, že ženy nebyly v době, kdy zabily Richarda Šiffera, příčetné. To ostatně tvrdili i znalci z oboru psychiatrie a psychologie, které si objednala obhajoba.

Podle nich obžalované trpěly takzvaným indukovaným bludem. To znamená, že byly ovlivněné člověkem, který měl sám bludné chování. Znalkyně obžaloby a následně i revizní znalci, které si objednal soud, ale tuto hypotézu odmítli s tím, že rozpoznávací a ovládací schopnosti měly ženy zachované, tedy, že byly příčetné.

Tajná nahrávka

Na druhou část dnešního jednání předsedkyně soudního senátu Daniella Sarah Sotolářová vyloučila veřejnost.

„Budeme přehrávat odposlechy, které jsou součástí jiné trestní věci, kdy v této věci ještě nebyla podána obžaloba, a tudíž není dobré, aby se dostaly na veřejnost, “ vysvětlila soudkyně.

Podle informací Seznam Zpráv jde o jediné autentické nahrávky Richarda Šiffera z několika sezení s úzkým kruhem jeho stoupenců z ledna 2022, které pořídili účastníci těchto setkání.

Audio záznamy jsou součástí spisu středočeských kriminalistů, kteří vyšetřují další větev případu. Ten se týká dalšího člena kutnohorského společenství Jiřího H., který zemřel za podivných okolností po zvláštním lesním rituálu u Českého Šternberka v polovině srpna 2022. 

Pět členů Kutnohorské sekty, včetně Jiřího H., tam muselo tehdy několik dní přebývat nahých, aby si vyléčili sexuální poruchy, které jim Richard diagnostikoval. Přesněji, které si vymyslel. Jiří H. byl podle svědeckých výpovědí jednoho dne ostatními na Richardův příkaz mlácen dřevěnou tyčí do hýždí, ledvin a hlavy.

Když tam za dva dny přijeli další členové sekty na inspekci, našli ho v bezvládném stavu. Místo toho, aby zavolali pomoc, naložili ho do auta, odvezli k plaveckému stadionu v Kutné Hoře a teprve tam zavolali záchranku. Bylo už ale pozdě, Jiří H. byl mrtvý.

V souvislosti s jeho smrtí policie obvinila z vydírání a neposkytnutí pomoci šestici lidí. Podle informací Seznam Zpráv je mezi nimi opět zubařka Magdalena.

Doporučované