Hlavní obsah

Lidem mizely peníze uložené u advokátky. Škoda rychle šplhá do nečekané výše

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Škoda v případu pražské advokátky stále stoupá. Snímek je ilustrační.

Reklama

V případu jedné z největších advokátských zpronevěr posledních let roste dramaticky škoda. Pražská advokátka je už více než půl roku ve vazbě, okradených klientů však dál přibývá.

Článek

Advokátku Hanu Sukovou stíhá policie od loňského podzimu kvůli defraudaci peněz, které si u ní klienti uložili do takzvané advokátní úschovy. A advokátka skončila v 76 letech ve vazbě.

Podle zjištění Seznam Zpráv už škoda dosáhla 130 milionů a je velmi pravděpodobné, že stále poroste. Přitom na počátku pracovali pražští kriminalisté s částkou kolem 50 milionů. Policistům se ale od té doby přihlásili další a další podvedení klienti.

„V současné chvíli škoda dosahuje částky 130 milionů korun,“ potvrdila policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Pražská advokátka Suková dál sedí ve vazbě, stejně jako její dcera, která v advokátní kanceláři pracovala jako koncipientka.

Jak už Seznam Zprávy napsaly na základě dobře informovaných zdrojů, advokátka Suková při zatýkání vyšetřovatelům řekla, že se miliony od klientů rozhodla zhodnotit investicemi do jakýchsi patentů. „Obě ženy jsou stíhané pro trestný čin zpronevěry, za což jim hrozí až deset let odnětí svobody,“ dodala policejní mluvčí Siřišťová.

Seznam Zprávy se snažily získat stanovisko obhájkyně advokátky Sukové, ta ale na žádost o vyjádření nereagovala.

Foto: Seznam Zprávy

Loni v říjnu Česká advokátní komora zveřejnila zprávu, že Hana Sukové pozastavuje činnost advokátky.

Suková se jako advokátka zaměřovala výhradně na práci pro realitní kanceláře, spolupracovala s víc než desítkou z nich.

„Jsme z toho absolutně v šoku, měli jsme s ní jen ty nejlepší zkušenosti. A proto jsme ji také klientům s čistým svědomím doporučovali. Udělali jsme spolu obchody za miliardy,“ reagoval loni na podzim Artem Egorov za realitní kancelář Chirš, která se Sukovou spolupracovala 15 let.

Advokátní úschova je běžnou praxí, kdy lidé kupující např. byt vloží peníze na účet spravovaný advokátem – tedy na „neutrální půdu“. A to až do doby, než katastr zapíše změnu vlastníka nemovitosti. Advokát pak peníze vyplatí prodávajícímu.

Je to pojistka proti podvodům, ovšem pouze pod podmínkou, že peníze nezpronevěří právě advokát. Policie i advokátní komora považují za trestné už jen jakkoli na klientské peníze sáhnout. Advokát si nesmí z účtu ani chvíli půjčit, nesmí je převést někam jinam.

„Udělat něco takového, je největší zločin, jakého se advokát při své práci může dopustit,“ prohlásil Robert Němec, předseda České advokátní komory.

Česká advokátní komora také řeší, jak těmto případům do budoucna zabránit. Zvažuje například, že se dohodne s některými bankami, které by poskytovaly ještě více zabezpečená konta. Taková, z nichž by advokát bez vědomí klienta nesměl vyplácet peníze.

V roce 2015 dostal u soudu sedm a půl roku advokát Marián Šťastný, který z úschov a různých půjček utratil dokonce 85 milionů. Jeden z nejznámějších případů advokátské defraudace je pak kauza Miloše Vlasáka, který z realitních úschov zpronevěřil 65 milionů a dostal za to sedm let vězení.

Seznam Zprávy nedávno popsaly další podezřelý případ: lékař Jaroslav Barták, propuštěný loni po 11 letech z vězení, kde seděl za znásilnění, podal trestní oznámení na svého advokáta Jiřího Nohu z Prahy.

Policii předložil výpisy z účtů a nahrávky, které podle Bartáka dokládají, že v prvních letech ve vězení mu advokát Noha zpronevěřil několik milionů. Advokát je podle výpisů poslal na konto firmy, která později zkrachovala. Statisíce korun také vybíral v hotovosti.

Reklama

Doporučované