Hlavní obsah

Korupčník z Homolky byl na podmínku propuštěn z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Lékař Michal Toběrný se dostal z vězení na svobodu.

Reklama

aktualizováno •

Lékař Michal Toběrný si odseděl více než třetinu ze šestiletého trestu. S podmínkou ho předčasně na svobodu propustil Městský soud v Praze. Rozhodl v úterním neveřejném zasedání.

Článek

Jeden z hlavních obviněných v korupční kauze kolem Nemocnice Na Homolce lékař Michal Toběrný byl v úterý podmíněně propuštěn z pankrácké věznice, kde si odpykával šestiletý trest. „Můj klient byl propuštěn na svobodu, má stanovenou pětiletou zkušební dobu. Více se k věci nebude klient vyjadřovat,“ potvrdil Seznam Zprávám jeho advokát Roman Lamka.

O propuštění Toběrného rozhodl v neveřejném zasedání pražský městský soud. Podle justiční databáze InfoSoud potvrdil rozhodnutí Obvodní soudu pro Prahu 4, který Toběrného žádost o podmínečné propuštění řešil už zkraje března.

„Včerejšího dne se konalo neveřejné zasedání, v rámci kterého bylo potvrzeno rozhodnutí soudu prvního stupně, pročež bylo vyhověno žádosti odsouzeného o podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová.

Michal Toběrný se na svobodu dostal poté, co si odpykal více než třetinu trestu ve vězení. Pětimilionový peněžitý trest, který mu byl také uložen, už v minulosti zaplatil.

Lékař Toběrný společně s bývalým šéf Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým podle pravomocného rozsudku v roce 2009 ovlivnili za úplatky tendr na nákup gama nože a veřejnou soutěž na chorobopisy. Oba pak v další kauze kolem Homolky čelili ještě jiné obžalobě, avšak v tomto případě soud jejich stíhání označil za neúčelné.

Když na začátku března řešil Toběrného žádost o propuštění Obvodní soud pro Prahu 4, odsouzený lékař řekl, že byl součástí korupčního systému. Tvrdil však také, že by byl dnes první, kdo by na neetické jednání upozorňoval. U soudu také řekl, že bude po svém propuštění pracovat na zkrácený úvazek jako praktický lékař v pankrácké věznici a vedle toho by byl chirurgem na klinice Centrum zdraví Smíchov.

Zatímco Toběrný je již na svobodě, bývalý ředitel Homolky Dbalý si svůj desetiletý trest ve vězení nadále odpykává. Před soudem skončil Dbalý ve všech třech větvích kauzy.

Podle rozsudků si přišel na úplatky převyšující 27 milionů korun za zmanipulované tendry, při kterých vznikla nemocnici škoda přes 150 milionů. Klíčovým důkazem proti němu byly i jeho podrobné poznámky, do nichž si přijímání peněz podrobně zapisoval.

Kauza Homolka

  • Korupční kauzu týkající se Nemocnice Na Homolce rozdělili vyšetřovatelé na tři větve.
  • První se týkala poradenských nebo právních služeb. Ve druhé šlo o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Třetí se pak týkala třeba veřejné soutěže na pracoviště navigované neurochirurgie.
  • Nemocnici měla podle rozhodnutí soudu vzniknout škoda přes 150 milionů korun.
  • Vladimír Dbalý, který vedl tuto nemocnici v letech 2006 až 2012, skončil před soudem kvůli všem těmto případům. Nakonec byl odsouzen k deseti letům vězení. Společně s dalšími odsouzenými se měl podílet na zaplacení škody nemocnici ve výši 112 milionů korun.

Doplnili jsme vyjádření mluvčí pražského městského soudu.

Reklama

Doporučované