Hlavní obsah

Korupčník z Homolky chtěl z vězení, ale soud mu žádost zamítl

Foto: ČTK / Šimánek Vít, ČTK

Vladimír Dbalý na starším snímku. Zachytil ho před jednáním soudu v dubnu 2018.

Reklama

aktualizováno •

Za systematickou korupci si bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý odpykal ve vězení víc než třetinu z desetiletého trestu. A tak požádal soud o podmíněné propuštění. Neúspěšně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý, který byl odsouzen na deset let za korupci, se na svobodu nedostane, i když už si odseděl více než třetinu trestu.

Obvodní soud pro Prahu 6 jeho žádost o předčasné podmínečné propuštění zamítl, jak Seznam Zprávám potvrdila mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Vladimír Dbalý se nyní rozhodl, že proti tomu podávat stížnost nebude. „Klient se rozhodl vzdát na místě práva na podání stížnosti s tím, že raději po uplynutí zákonné lhůty podá žádost novou,“ uvedla Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová.

Vladimír Dbalý si odpykává desetiletý trest v rozsáhlé kauze kolem Nemocnice Na Homolce. Podle verdiktu soudu se v tomto případě mimo jiné podílel na systematické korupci.

Vladimír Dbalý, který je od minulého června v ruzyňské věznici, skončil před soudem ve všech třech větvích této kauzy. Podle rozsudků si přišel na úplatky převyšující 27 milionů korun za zmanipulované tendry, při kterých vznikla nemocnici škoda přes 150 milionů. Klíčovým důkazem proti němu byly i jeho podrobné poznámky, do nichž si přijímání peněz podrobně zapisoval.

To, jak detailně si zápisky dělal, vyzdvihla i soudkyně Silvie Slepičková. „S obdivem jsme sledovali, jak podrobně, pečlivě si Dbalý vedl záznamy v elektronickém deníku,“ prohlásila při zdůvodnění rozsudku.

Kauza Homolka

  • Korupční kauzu týkající se Nemocnice Na Homolce rozdělili vyšetřovatelé na tři větve.
  • První se týkala poradenských nebo právních služeb. Ve druhé šlo o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Třetí se pak týkala třeba veřejné soutěže na pracoviště navigované neurochirurgie.
  • Nemocnici měla podle rozhodnutí soudu vzniknout škoda přes 150 milionů korun.
  • Vladimír Dbalý, který vedl tuto nemocnici v letech 2006 až 2012, skončil před soudem kvůli všem těmto případům. Nakonec byl odsouzen k deseti letům vězení. Společně s dalšími odsouzenými se měl podílet na zaplacení škody nemocnici ve výši 112 milionů korun.

Sám Dbalý označoval zápisky za pouhou uměleckou fikci, která měla sloužit jako materiál pro knihu. Policie bývalému řediteli zajistila i majetek za zhruba padesát milionů korun. A to včetně kufru, v němž měl hotovost, zlato a známky za 34,5 milionu. Dbalý tvrdil, že peníze získal sběratelskou činností.

Ve vězení je také další aktér této kauzy lékař Michal Toběrný. Odpykává si tam šestiletý trest a už také požádal o podmíněné propuštění. Soud o jeho žádosti rozhodne na začátku března.

Doplnili jsme nové vyjádření Dbalého advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové.

Reklama

Doporučované