Hlavní obsah

Křetínského manažer domlouval články s obviněným náměstkem IKEM

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Náměstek Jiří Malý se pokoušel udržet Michala Stiborka ve funkci ředitele IKEM.

Reklama

Ještě než rezignoval, hájil ředitel IKEM Michal Stiborek svůj byznys s půjčkami za horentní úroky v rozhovorech. Domlouval je jeho náměstek přímo s členem představenstva mediálního domu Daniela Křetínského, zjistili detektivové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy loni v srpnu rozkryly podnikání tehdejšího ředitele IKEM Michala Stiborka v půjčkách s vysokými úroky, začala se pod ním kývat židle, což ohrozilo i jeho zástupce Jiřího Malého. Oba začali bojovat, aby Stiborek ve funkci zůstal.

Vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která později dvojici obvinila z vydírání podřízených, nyní ukazuje, jak náměstek Malý v kritických dnech využil mediálních kontaktů. Třeba k tomu, aby pro Stiborka zařídil rozhovory v médiích miliardáře Daniela Křetínského.

Servery Blesk.cz a Info.cz je publikovaly den před tím, než ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dotlačil Stiborka k rezignaci. Stiborek v nich tvrdil, že vše je spiknutím proti němu.

Zprávy ze šifrované aplikace

Komunikace zajištěná vyšetřovateli z telefonu Jiřího Malého ukazuje, že publikování rozhovorů zařídil Stiborkův náměstek prostřednictvím Daniela Častvaje - člena představenstva Křetínského mediálního domu CNC. Jak jsme už dříve popsali, Malý si v měsících předtím dopisoval i se samotným Křetínským.

Mluvčímu Křetínského Častvajovi pak podle policejních zjištění poslal Malý první zprávu v den, kdy Seznam Zprávy zveřejnily odhalení o Stiborkově byznysu. A to v 16:35 prostřednictvím šifrované aplikace Signal.

„Dobrý večer, omlouvám se, že se ozývám až teď, ale byl to poměrně perný den. Mohli bychom si zavolat ráno podle vývoje dnešního ČT zpravodajství a ranní novinky na Seznam Zprávy a dohodnout další postup… velmi děkuji, Malý, IKEM,“ napsal Stiborkův zástupce Častvajovi.

Ten reagoval o minutu později. „Dobrý večer, samozřejmě. My jsme dnes nepřebírali tu zprávu. Ráno uvidíme. Klidný večer!“ popřál Malému Častvaj.

Ráno pak podle policejního záznamu skutečně proběhly šifrované telefonáty a následovala zpráva od Častvaje Malému.

„Blesk to může udělat dnes, kdykoliv. Nebylo by to video, ale ‚pouze‘ klasický rozhovor na web a do novin. Časově a místně se přizpůsobí, klidně dorazí k vám,“ uvádí v komunikaci získané policisty Častvaj.

A následně Malému poslal mobilní telefon přímo na šéfredaktora Blesku Radka Laina. Na webu Blesk.cz pak 17. srpna v 16.14 vyšel rozhovor se Stiborkem.

Titulek zněl: „Ředitel IKEM Stiborek se brání: Kauza půjček je moje řízená likvidace!“

„Jen sbírám podněty.“

Daniel Častvaj pro Seznam Zprávy nejprve telefonicky svoji komunikaci s náměstkem Jiřím Malým odmítl komentovat, rozloučil se a zavěsil.

Na následné e-mailové dotazy však odpověděl. Domluvy s Malým potvrdil a odmítl, že by jimi zasahoval do nezávislosti Křetínského redakcí.

„Mým standardním modusem operandi v pozici člena představenstva společnosti Czech News Center je sbírat podněty a informace, vyhodnotit je a v případě, že je shledám jako relevantní (což je v minimu případů), je předat na zvážení konkrétnímu šéfredaktorovi. Zda téma bude zpracováno, či nikoliv, včetně formy, je pak v plné kompetenci redakce a jejího vedení,“ uvedl pro Seznam Zprávy Daniel Častvaj.

Proč GIBS komunikaci sesbíral?

  • Detektivové GIBS analyzovali získané zprávy z Malého telefonu v úředním záznamu, který mají Seznam Zprávy k dispozici. Ten má celkem šest stran a vypichuje i komunikaci s reportérem ČT Jiřím Hynkem a dalšími novináři, ale i lidmi, kteří se věnují PR a mají kontakty do médií.
  • Častvaj je ale jediný člověk z vedení médií, u kterého policisté popisují přímé domlouvání článků. „Mimo jiné spolu řeší i situaci v IKEM, související s mediálními výstupy,“ shrnul GIBS dopisování mezi Malým a Častvajem.
  • V kauze údajného vydírání se komunikací vyšetřovatelé pokoušejí podložit, že Malý se Stiborkem mohli díky mediálním kontaktům splnit výhrůžky, že své oponenty budou diskreditovat - mluví zejména o jejich sokovi v boji o moc v IKEM Ivanu Netukovi.
  • „Prof. Malý byl v kontaktu s novináři či s osobami působícími v oblasti PR komunikace a snažil se přes tyto své kontakty ovlivnit mediální výstupy týkající se IKEM a zároveň mediálně dehonestovat osobu prof. Netuky,“ píše se ve spise.

Jak dodal, uvítal, že tehdejší ředitel IKEM Stiborek (prostřednictvím Malého) projevil zájem prezentovat svůj pohled na zveřejněné informace, a rovněž šéfredaktoři shledali toto téma jako atraktivní.

Obdobně reagoval na dotazy Seznam Zpráv i šéfredaktor Blesku Radek Lain: „Rozhovor s panem Stiborkem vyšel, protože se vztahoval k tehdy aktuálnímu textu, který jste publikovali na vašem webu a ve kterém se objevila obvinění, že poskytoval nevýhodné půjčky,“ uvedl.

„Chtěl jsem, aby se k tomu vyjádřil mnohem více do hloubky, případně si typ svého podnikání obhájil. Pokud by to bylo součástí vašeho textu, tak bychom to v rámci zpravodajské licence převzali od vás. Vzhledem k tomu, že to v tom článku nebylo, rozhodli jsme se s ním spojit po naší vlastní ose,“ napsal Seznam Zprávám šéfredaktor Blesku.

Rozhovor s Michalem Stiborkem předtím vydaly i Seznam Zprávy. Tehdejší ředitel IKEM v něm svoje podnikání zapíral, přiznal ho až pod tíhou předložených důkazů.

Druhý rozhovor ve stejný den

Znovu se Jiří Malý Danielu Častvajovi ozval podle zajištěné komunikace den předtím, než ministr Válek ředitele Stiborka přiměl k rezignaci.

„Dane, dobré ráno, mohl bych poprosit ještě o korespondenční rozhovor na Info? Kolegové by to opět nastavili. Děkuji moc,“ psal Jiří Malý ve zprávě odeslané v 5.45 ráno.

Odpověď od Daniela Častvaje následuje o necelých 30 minut později. „Dobré ráno, Info je určitě možné udělat,“ odepsal Křetínského mluvčí.

Jiří Malý následně rozhovor ještě jednou urgoval. „Dane, prosím, nemáte nějakou čas osu, kdy by to mohlo vyjít? Omlouvám se, jen tlačí lidé z MZ (podle všeho ministerstva zdravotnictví, pozn. red),“ psal Jiří Malý dle policejní analýzy Častvajovi v jedenáct dopoledne.

„Chápu, před chvílí jsem byl v redakci, chtěli to dát zítra, požádal jsem, ať je to co nejrychleji, nejpozději dnes,“ odepsal Častvaj o 20 minut později.

V sedm večer pak skutečně vyšel na portálu Info.cz druhý rozhovor s Michalem Stiborkem. Titulek zněl: „Nejsem žádný lichvář, nikdo mi neprokázal jakékoliv protiprávní jednání. Jde o brutální útok, říká ředitel IKEM Stiborek.“

Ráno přesto ministr zdravotnictví vystoupil na tiskové konferenci a oznámil, že mu Stiborek předal do rukou rezignaci. Jako dočasného ředitele určil Jiřího Malého, který však ve funkci nevydržel. Poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho stíhání, Válek pověřil řízením úřednici samotného ministerstva.

„Postupovali jsme eticky nesporně.“

Daniel Častvaj říká, že postup kolem kauzy byl v Křetínského redakcích v pořádku.

„Zpětně jsem si nyní oba rozhovory přečetl a považuji je za profesionálně vedené. Jsem tedy přesvědčen, že média společnosti Czech News Center postupovala profesně správně a eticky nesporně, když se rozhodla poskytnout prostor oběma stranám sporu,“ shrnul Častvaj a doplnil své vyjádření ještě žádostí.

„Nejsem si ovšem jist, zda lze totéž prohlásit i o přístupu vámi reprezentovaného média k takzvané kauze IKEM. Dovolím si požádat, aby v případě, že budete používat mé citace, jste použil i předchozí dvě věty v nezkreslené podobě.“

Odložený rozhovor

  • Začátkem března, jak také citují policisté ze získaných zpráv, se Jiří Malý ptal přímo Daniela Křetínského, kdy má vyjít „profilovka Netuky“. Tedy článek v časopisu Reflex, který patří pod Křetínského vydavatelství. Z kontextu je zřejmé proč: Malému se nezamlouvalo, že časopis uveřejní pozitivní text o jeho protivníkovi z nemocnice (a podle policie nyní i oběti vydírání) Ivanu Netukovi.
  • Křetínský na to náměstkovi odpověděl, že „to již bylo zastaveno“. Seznam Zprávy dříve položily Křetínskému dotaz i na tento článek. Ve vyjádření ale miliardář tuhle otázku pominul.
  • Až poté, co tento text Seznam Zpráv vyšel, mluvčí Častvaj poslal reakci. Podle ní Křetínský nekomunikuje o tématech s novináři svého mediálního domu. A že za obsah je zodpovědný právě Častvaj, který standardně sbírá podněty a případně je předává konkrétnímu šéfredaktorovi.

Reklama

Doporučované