Hlavní obsah

Mezi obviněnými v kauze kutnohorské sekty je i psychiatrička

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Zubařka obžalovaná z vraždy gurua Richarda je i mezi obviněnými v druhé větvi případu. A není jedinou lékařkou, kterou policie vyšetřuje.

Reklama

Státní zástupce nevyhověl stížnostem obviněných v druhé kauze kutnohorské sekty. Ta se týká smrti jednoho z členů, který zemřel po surovém lesním rituálu. Seznam Zprávy zjistily, že mezi obviněnými je i psychiatrička.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco Městský soud v Praze rozplétá případ vraždy vůdce kutnohorské sekty, policie pracuje na druhé větvi tohoto případu. V něm čelí už od loňského listopadu obvinění šest bývalých členů tohoto společenství, a to z trestných činů neposkytnutí pomoci a vydírání. Jde o smrt devětapadesátiletého Jiřího H. - též člena sekty. Zemřel poté, co se účastnil lesního rituálu u hradu Český Šternberk.

Všichni vyšetřovaní si proti obvinění podali stížnost. „Stížnosti jsem zamítl, takže vyšetřování pokračuje. Teď je tam nějaké znalecké zkoumání,“ uvedl pro Seznam Zprávy žalobce Aleš Postupa z Krajského státního zastupitelství v Praze.

A proč jsou členové sekty obviněni z vydírání? Zákon totiž pod termínem vydírání zahrnuje i případy, kdy tím pachatel způsobí těžkou újmu na zdraví nebo i smrt. V takových případech hrozí obviněným buď pět až 12 let vězení nebo v případě smrti osm až 16 let.

Seznam Zprávy už informovaly o tom, že mezi obviněnými je i zubařka Magdalena Šifferová. Právě ona spolu s bývalou učitelkou Irenou Stejskalovou čelí u soudu obžalobě z vraždy vůdce kutnohorské sekty Richarda.

Ukazuje se ale, že není jediná lékařka, která je v druhé větvi této kauzy vyšetřovaná a obviněná. Jak reportérce potvrdil zdroj, který je s případem dobře obeznámen, mezi obviněnými je též psychiatrička působící v Praze a Kutné Hoře.

Tu už dříve Seznam Zprávy oslovily při natáčení reportáže do pořadu Terén, bylo to v době, kdy ještě nebyla obviněná. Zapojení v sektě nechtěla komentovat. „K tomu se nebudu vyjadřovat,“ uvedla tehdy. Později už telefon nezvedala a nereagovala ani na SMS s dotazem k jejímu obvinění.

Lesní rituál a mrtvý na parkovišti

Podle informací, které zveřejnil server iRozhlas.cz a které se shodují s tím, co vypátraly Seznam Zprávy, se předloni v polovině srpna konal u Českého Šternberku zvláštní rituál. Na příkaz vůdce sekty Richarda při něm někteří členové pobývali v lese několik dní nazí. Jiřího H. mlátili dřevěnou tyčí, až z toho začal kolabovat. Místo toho, aby zavolali záchranku, naložili ho do auta a odvezli k plaveckému stadionu v Kutné Hoře. Teprve tam zalarmovali záchrannou službu, muž ale zemřel.

Reportérka Seznam Zpráv hovořila s otcem zesnulého Jiřího H. Podle něj jeho syn zemřel po převozu do nemocnice na embolii. „Přivezli ho pozdě,“ domnívá se Jiří H. starší.

Policejní prověřování trvalo přes rok, než padla obvinění. Podle žalobce je případ složitý. „To prověřování bylo opravdu velice komplikované i tím, že jde o takovou uzavřenou skupinu, která drží pohromadě. Policie musela vynaložit dost velké úsilí, aby případ dovedla k zahájení trestního stíhání,“ vysvětlil již dříve Aleš Postupa.

Úmrtí gurua Richarda a Jiřího H. ale nejsou v kauze kutnohorské sekty jediná. Předloni v srpnu, jen čtyři dny před smrtí Jiřího H., zemřel i další člen tohoto společenství, šestapadesátiletý František J. Našli ho zastřeleného na parkovišti u středočeských Kozojed. Zda šlo o sebevraždu, nebo ne, policie stále nepotvrdila.

„V daném případu zatím nebylo nijak rozhodnuto, neboť stále probíhá jeho prověřování,“ uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Vražda gurua u soudu

Případ kutnohorské sekty je šokující především tím, k čemu všemu se členové společenství, často vysokoškolsky vzdělaní lidé, nechali guruem Richardem zmanipulovat. Ženy, které před soudem čelí obvinění z jeho vraždy, se k činu přiznaly. Tvrdí ale, že jej zabily na jeho příkaz a čekaly prý, že po smrti jeho tělo zmizí. To jim totiž měl předtím sám namluvit. Hájí se také tím, že guru s nimi léta manipuloval, Magdalenu Šifferovou, která byla jeho partnerkou, měl navíc psychicky, fyzicky a sexuálně týrat.

Soud už vyslechl i názory odborníků z oboru psychologie a psychiatrie. Znalci obhajoby zastávají názor, že obžalované trpěly takzvanými indukovanými bludy. To znamená, že byly pod totálním vlivem člověka, který sám měl bludné uvažování, a tudíž měly zcela vymizelé ovládací schopnosti. Znalkyně obžaloby s tím ale nesouhlasí. Podle ní ženy dobře věděly, co dělají.

Soudní senát si proto nechal vypracovat další posudek. Jednání mělo znovu pokračovat tento týden, nakonec bylo ale zrušeno.

Reklama

Doporučované