Hlavní obsah

Mladé Češky zemřely v Alpách. Obžalovaný se částečně přiznal

Pořad Terén Kristiny Cirokové o případu horských průvodců z letošního června.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českobudějovický soud začal rozplétat případ úmrtí dvou žen v Alpách. Obžalovaní jsou dva muži, kteří vedli výpravy na ferraty. Jeden z nich se u soudu k činu přiznal. Jde o první případ tohoto druhu, který řeší česká justice.

Článek

Podle kriminalistů muži porušili řadu pravidel pro pohyb na horách a neměli ani potřebná profesní oprávnění. O tom, co přesně se na výpravách na ferraty v rakouských Alpách před čtyřmi a třemi lety stalo, Seznam Zprávy informovaly v červnu v pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Obžalovaný Dalibor Urban, který byl organizátorem obou výprav, dnes u českobudějovického soudu přiznal vinu u prvního případu. Na ferratu Wildfrauensteig vedoucí na vrchol Bosrucku v rakouských Alpách v červenci 2019 sám nejel. Přestože mělo jít o placený výlet s horským průvodcem, poslal za sebe kamaráda z Českého Krumlova Jana Linharta, který takové oprávnění neměl. Výstupu na tuto horu se účastnila i čtyřiadvacetiletá Dagmar.

Podle předpovědi mělo pršet a přijít bouřky, což podle obžaloby Linhart věděl. „Ignoroval i připomínky turistů na toto téma,“ řekla státní zástupkyně Libuše Zemanová. Linhart před soudem řekl, že celou situaci konzultoval s Urbanem a počasí se mělo zhoršit kolem 16:00. „A v tu dobu už jsme měli být z ferraty zpátky. Když se na situaci dívám zpětně, tak beru jako chybu, že tam horský průvodce nebyl,“ řekl Linhart.

Bouřka a kroupy skutečně přišly. Při sestupu dolů zřejmě nejen fyzicky, ale i psychicky vyčerpaná Dagmar na promoklém terénu uklouzla, zřítila se z výšky 150 metrů a na místě zemřela. „Přiznávám vinu, poslal jsem na výpravu (jako vedoucí) nekvalifikovanou osobu,“ uvedl dnes u soudu Urban. Víc k události vypovídat nechtěl.

Rakouské úřady se tehdy nedozvěděly, že šlo o komerční zájezd. Vůdce výpravy podle českých kriminalistů klienty přesvědčil, aby o tom před nimi nemluvili. Případ tudíž rakouská policie uzavřela jen jako tragickou nehodu.

Foto: ČTK

Dalibor Urban (druhý zleva) a Jan Linhart (čtvrtý zleva) u českobudějovického soudu.

Přestože Dalibora Urbana kvůli tomuto selhání Český spolek horských průvodců vyloučil ze svých řad a dal podnět i na živnostenský úřad, muž dál v oboru podnikal. A o rok později se stala další tragédie.

Pod hlavičkou Happy Bus Dalibor Urban zorganizoval v srpnu 2020 zájezd na rakouskou ferratu Drachenwand. Sám vedl patnáctičlennou skupinu lidí, čímž podle policie nerespektoval doporučení Unie asociací mezinárodních horských průvodců, které stanovuje maximálně šest klientů na jednoho horského vůdce. Se skupinou šla i pětadvacetiletá Radka. V lezení na ferraty byla nezkušená. A opět nebylo ideální počasí. Tentokrát turisty naopak trápilo asi 30stupňové horko.

Radka podle svědků vylezla na vrchol z posledních sil. Při sestupu do údolí zřejmě z únavy zakopla a zřítila se z padesátimetrového srázu. Pád nepřežila. Urban situaci neviděl, protože žena byla za ním. Ale je přesvědčený, že zakopla. „Byla to nešťastná náhoda,“ řekl.

Podle obžaloby Urban ale ignoroval, že žena nemá mimo jiné vhodnou obuv, a při pohybu na ferratě nevěnoval pozornost jejímu kritickému stavu. „Postupovala jen s pomocí ostatních účastníků a přitom jen výstup (na vrchol) trval čtyři hodiny,“ uvedla Zemanová.

Urban před soudem uvedl, že žena byla začátečnice. Trasu podle něj ale zvládala a on se jí po úvodní pasáži ptal, jestli se chce vrátit. „Chtěla pokračovat. Nesouhlasím s tím, že by pak byla na pokraji zhroucení, jak uvádí obžaloba,“ uvedl Urban.

„(Urban) požadoval po účastnících, aby zamlčeli, že jsou platícími účastníky zájezdu,“ uvedla Zemanová. Urban tuto verzi popřel. Uvedl, že nikoho k podobné výpovědi nenabádal.

Ani tentokrát se ale rakouské úřady hned nedozvěděly, že šlo o komerční akci. Informovala je o tom až se zpožděním jedna z účastnic zájezdu. „Kontaktovala jsem rakouskou policii, abych jim sdělila pravdu a pod jakým vlivem jsme po úmrtí Radky všichni byli,“ uvedla pro pořad Terén s tím, že si nepřála uvádět své jméno.

O tom, jak to na zájezdu probíhalo, řekla zároveň i Radčiným rodičům. Ti se spojili i s rodinou Dagmary a nakonec společně podali trestní oznámení.

Reklama

Doporučované