Hlavní obsah

Na Telegramu, kde se šířilo lživé video s Pavlem, má podporu Babiš

Foto: Telegram, Seznam Zprávy

V aplikaci Telegram se šíří příspěvky proti Petru Pavlovi a na podporu Andreje Babiše.

Reklama

Na českých a slovenských účtech chatovací aplikace Telegram má z prezidentských kandidátů podporu Andrej Babiš. Právě na této platformě se o víkendu začalo šířit manipulativně sestříhané video s generálem Petrem Pavlem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poté, co vláda po invazi Ruska na Ukrajinu nechala zablokovat proruské dezinformační weby, přesunuli jejich provozovatelé část svých aktivit na méně regulované kanály Telegramu. Vyplynulo to z analýzy, kterou loni v březnu publikoval na webu Investigace.cz datový analytik a vysokoškolský pedagog Josef Šlerka. Podle něj největší boom už ustal, přesto se Telegram stal dalším z důležitých dezinformačních kanálů.

„To, co můžeme vidět, je, že se skutečně tvrdé jádro antisystémového hnutí z velké části přesouvá do prostředí Telegramu,“ řekl pro Seznam Zprávy Josef Šlerka.

Výhodu této aplikace podle Šlerky noví uživatelé vidí především v tom, že Telegram je vlastníkem „méně moderovaný“, tedy obsah není tak hlídaný, a zajišťuje majitelům účtů poměrně velkou anonymitu.

Seznam Zprávy zanalyzovaly nejvýznamnější z těchto účtů v českém a slovenském prostředí Telegramu.

Ukázalo se, že skupiny sdílející obvykle proruský obsah nebo třeba dezinformace o covidu-19, píší i o prezidentských volbách a podporují Andreje Babiše. Je tam zřetelná i podobnost s kampaní předsedy hnutí ANO, který se snaží vykreslit Petra Pavla jako člověka, který by zatáhl Česko do války. Telegramové účty Pavla označují za „válečného štváče“.

Jak informovaly Seznam Zprávy stejná situace je i na proruských webech, kde se Andrej Babiš těší také podpoře, a rovněž v řetězových e-mailech. Na otázku Seznam Zpráv, jak si tuto podporu vysvětluje, Babiš minulý týden neodpověděl. Tvrdil, že neví, o čem reportérka mluví. „Nemám k tomu, co říct. Já chápu, že děláte kampaň proti Babišovi,“ reagoval Babiš.

Nejúspěšnější telegramové skupiny v Česku a na Slovensku, kde je tato platforma ještě oblíbenější, mívají od tisíců až po desetitisíce členů. Prorusky orientovaný účet neČT24, který minulou sobotu začal šířit lživé video s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem, má přes 13 tisíc členů. Příspěvek byl sestříhán tak, aby to vypadalo, že generál Pavel chce vstoupit do války s Ruskem. Ve skutečnosti, jak je patrné z originálu videa, řekl pravý opak.

V podobném tónu jsou i další příspěvky, které účet neČT24 sdílí. Zdůrazňují, že Petr Pavel má být ten, kdo chce poslat české vojáky bojovat na Ukrajinu.

Další publikovaná zpráva je třeba o tom, že policie vyšetřuje falešnou SMS psanou jménem prezidentského kandidáta Pavla. Ta vyzývala lidi, aby se dostavili na pobočku české armády, kde dostanou výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Autor u příspěvku naznačuje, že kdyby se problém týkal Babiše, policie by tak aktivní možná nebyla. „Zabývala by se policie případem, kdyby byl na jeho místě například Babiš?“ píše účet neČT24, aniž by předložil nějaký důkaz toho, proč by tomu tak mělo být.

Kolik přesně je v Česku uživatelů Telegramu, není známé. Analytik Josef Šlerka odhaduje, že jde o půl milionu lidí. Velký vliv na prezidentské volby tedy tato aplikace mít nemusí. Jde jen o další kanál, kde se dezinformace šíří. Význam je podle Šlerky jiný a pro volby důležitý.

„Spočívá v tom, udržet lidi ve varu, to tvrdé antisystémové jádro. Jde o jakousi emotivní choreografii těchto lidí,“ vysvětlil Šlerka.

Do české volby promlouvá i Slovensko

Asi nejúspěšnějším účtem v českém a slovenském prostředí Telegramu je profil slovenského konspirátora Dannyho Kollara. Má více než 55 tisíc členů. Danny Kollar, pravým jménem Daniel Bombic, na svém účtu šíří například konspirace o koronaviru, antisemitské příspěvky a proruskou propagandu. Slovenská policie na něj kvůli tomu vydala mezinárodní zatykač.

Šiřitel hoaxů, který žije dlouhodobě v Londýně, komentuje především slovenskou politiku. Je otevřeným podporovatelem krajně pravicového slovenského politika Mariana Kotleby. Teď se ale rozhodl promluvit i do českých prezidentských voleb. Před prvním kolem zveřejnil na telegramu odkaz na video, ve kterém údajně „analyzuje české prezidentské volby“. Mluví v něm o všech kandidátech, kteří se ucházeli o český prezidentský úřad, a nakonec vyjádří podporu Andreji Babišovi. „Dáme nejmenší zlo. Nejmenší zlo je Andrej Babiš,“ říká ve videu svým fanouškům. Příspěvek má 22 tisíc zhlédnutí.

Foto: YouTube.com / Dee Kay, Seznam Zprávy

Konspirátor Daniel Bombic na Telegramu vystupující pod jménem Danny Kollar vyjádřil podporu Andreji Babišovi.

Dezinformace: „Babiš mluvil s Putinem?“

Další významné konspirační účty na českém Telegramu mají většinou od několika tisíc po nižší desítky tisíc členů. Buď vytvářejí vlastní obsah nebo šíří příspěvky z jiných skupin. Své profily v této aplikaci mají i známé weby či postavy dezinformační scény. Část z těchto účtů vysílá do světa prostřednictvím Telegramu buď přímo lži nebo manipulace na adresu generála Pavla a zároveň pozitivní příspěvky o Andreji Babišovi.

Jeden z významných účtů, který má více než 21 tisíc členů, je CZ24.NEWS. To je stránka, kterou loni vláda na doporučení Vojenského zpravodajství nechala s dalšími jedenadvaceti weby zablokovat. Zpravodajci uváděli, že tyto weby hybridně působí ve prospěch Ruska. Podle serveru SimilarWeb mívá CZ24.NEWS měsíčně milionovou návštěvnost.

Z článků, které sdílí na Telegramu, je patrné, kterému z kandidátů je nakloněn. Upozorňuje například na to, že Babiš nechce válku. „Chci mír! Žádnou válku! Andrej Babiš se na ČT ostře vymezil proti zatahování ČR do války,“ hlásá jeden z titulků sdílených tímto účtem v aplikaci Telegram.

Jak funguje Telegram

O Telegramu se říká, že je něco mezi chatovací aplikací a sociální sítí. Uživatelé si přes něj mohou posílat zprávy, fotografie, videa a soubory až do velikosti 2 GB. Zároveň mohou vytvářet skupiny až do 200 tisíc členů. Aplikaci Telegram založili Rusové Pavel a Nikolaj Durovovi. Bratři ji začali vyvíjet v roce 2012 jako výzkumný projekt. Na trh byla uvedena o rok později. V tu samou dobu její význam vzrostl díky tomu, že přes ni předal informace o tajných programech Národní bezpečnostní agentury USA whistleblower Edward Snowden.

Proti prezidentskému kandidátovi Petru Pavlovi šíří příspěvky například skupina s názvem Česko slovenská domobrana s šesti tisícovkami členů. Přesdílela třeba i manipulativně sestříhané video s generálem Pavlem. Skupina o sobě píše, že je „česko slovenským zpravodajem od nás i ze světa.“ A zdůrazňuje, že není politicky korektní. „Nenecháme si zavřít pusu. Jsme proti genocidě (jakékoliv) a proti válce,“ píšou o sobě majitelé účtu.

Česko slovenská domobrana vedle útoků na Petra Pavla pak sdílí například odkaz na videorozhovor kouče Tomáše Lukavce s Andrejem Babišem nebo video sestříhané z odpovědí Babiše pro média s názvem: „Já chci mír! Babiš prozradil svůj program.“

Foto: Telegram / Družba, Seznam Zprávy

Zpráva, která má bez jakýchkoliv důkazů naznačovat, že si Andrej Babiš mohl volat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Příkladem příspěvku, který má vykreslit předsedu hnutí ANO jako někoho, kdo možná tajně jedná s Vladimirem Putinem, je zpráva zveřejněná na česko slovenském účtu Družba s téměř sedmi stovkami členů. Informace publikovaná v polovině loňského prosince je uvozena titulkem „!!Volal si, nebo se setkal Babiš s Putinem?!!“ a píše se v ní, že se Babiš při návštěvě Maďarska sešel s maďarskou prezidentkou Katalinou Novak i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem a poté odjeli „do soukromého bytu prezidentky v Segedínu“.

Ve zprávě se zdůrazňuje, že toto setkání bylo bez přítomnosti kamer a je zakončena tajemnou větou: „Takže s kým jsou fyzicky uvnitř, případně, jestli s někým nevedou videohovor, zůstává záhadou.“

Reklama

Doporučované