Hlavní obsah

Náměstek Maláčové se přiznal a má podmínku. Za machinace s IT zakázkou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Odsouzený Jan Baláč dnes říká, že byl naivní, když si myslel, že dokáže dát do pořádku miliardové IT systémy na ministerstvu práce.

Reklama

Jana Baláče zatkla před třemi lety policie kvůli tendru v hodnotě mnoha set milionů na systém pro vyplácení dávek. Podle soudu si ale nevzal úplatek ani nezpůsobil státu škodu.

Článek

Jan Baláč se před třemi lety zdál být ideálním kandidátem na ministerského náměstka. Špičkové vzdělání na zahraničních školách, zkušenosti z byznysu, mladý a nadšený. Navíc člen sociální demokracie a kamarád tehdejší ministryně Jany Maláčové.

V pondělí dostal od soudu podmíněný trest za manipulace s více než půlmiliardovou IT zakázkou, kterých se dopustil během působení na ministerstvu.

Jan Baláč se soudem uzavřel dohodu o vině a trestu. To znamená, že verdikt padl bez dlouhých soudních líčení, výslechů svědků a předkládání důkazů.

Bývalý náměstek se přiznal a soud k tomu přihlédl při vyměřování trestu. Jan Baláč nesmí v příštích třech letech spáchat žádný zločin, jinak půjde na dva roky do vězení. Navíc musí zaplatit půlmilionovou pokutu a má pětiletý zákaz pracovat ve státní správě.

„Ve své pozici náměstka pro IT jsem vždy jednal v dobré víře a v zájmu občanů i státu. Bohužel moje jednání v jednom případě nebylo v souladu s pravidly. Nesledoval jsem žádný vlastní prospěch, mým úmyslem nebylo způsobit státu škodu,“ řekl u soudu Jan Baláč.

Seznam Zprávy dopodrobna popsaly Baláčův příběh loni v prosinci. Nastoupil na horké místo náměstka zodpovědného mimo jiné za IT.

To je post, o který málokdo v posledních letech stojí.

Je to ve zkratce proto, že posledních deset let se ministerstvo práce potýká s těžkými problémy při vypisování zakázek na nové IT systémy, které jsou potřebné pro vyplácení například dávek v nezaměstnanosti. Jedná se o strategické aplikace, bez nichž by stát nemohl fungovat. Ostatně i proto stojí miliardy.

Věčný a miliardový problém – IT na ministerstvu práce

První průšvih v téhle oblasti vytvořil v roce 2011 ministr Jaromír Drábek z TOP 09, kdy – jak později řekl i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – nelegálně a bez soutěže rozdal tyto zakázky konkrétním firmám.

Vše měla napravit ministryně za ČSSD Michaela Marksová. Ačkoli od roku 2014 slibovala, že aplikace vysoutěží a spustí, nepodařilo se jí dokončit ani jednu. Zároveň Nejvyšší kontrolní úřad ve své zdrcující zprávě z té doby popsal, že státu tím utíkají stamiliony, zakázky se prodražují a existuje podezření, že si někteří lidé na ministerstvu z nich přihrávají malé domů.

Když nastoupila v roce 2018 do funkce ministryně Jana Maláčová, vybrala za náměstka zodpovědného za IT Jana Baláče. I Maláčová slíbila, že systémy dokončí. Nestalo se.

Jana Baláče dostala před soud důležitá zakázka na jednu z hlavních aplikací. Ministerstvo mělo na stole dvě nabídky: první od nadnárodní společnosti DXC Technology s cenou 267 milionů, druhou od dosavadní dodavatelské firmy OKsystem – za 829 milionů.

To je rozdíl, který okamžitě uhodí do očí.

Ministerstvo se rozhodlo, že společnost DXC Technology cenu takzvaně podstřelila, tedy záměrně nabídku stlačila pod náklady. Jen proto, aby zvítězila.

Bylo jasné, že z toho vznikne vleklý spor u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a také u následných soudů. A že tahle pře na roky zmrazí i vývoj a spuštění dalších aplikací, protože jsou na sebe navázané – nefunguje jedna, nemůže pořádně běžet ani druhá.

Tehdy do kauzy vstoupil náměstek Baláč. Ve své kanceláři se sešel se zástupcem společnosti DXC Technology Robertem Baxou a s dalšími ministerskými úředníky. Když oficiální jednání skončilo, Baxa požádal náměstka o „tři minuty o samotě“.

Jan Baláč souhlasil a během těch „tří minut“ nabídl Baxovi, že když nebude firma DXC Technology dělat v této zakázce problémy, proplatí ji ministerstvo sporné miliony, o které se s ní hádá v jiném obchodu. A zároveň bude mít firma dál možnost ucházet se o jiné zakázky na ministerstvu.

Jenže to jsou, řečí trestního zákoníku, pletichy při veřejné soutěži. Baxa z firmy DXC Technology si navíc schůzku tajně nahrál a předal záznam kriminalistům.

„Byl jsem naivní. Vážně jsem nevěděl, kde je ta hrana. A teď vidím, že moje řešení bylo za ní. Od začátku se hájím, že moje jednání nebylo vůbec společensky škodlivé,“ vysvětloval exnáměstek loni před Vánocemi, když Seznam Zprávy celý jeho příběh podrobně popsaly.

Jan Baláč od začátku říká, že chtěl jen odblokovat stav, kdy se bez sporné zakázky ministerstvo nehne dál v budování nových IT systémů. Zdůrazňuje, že za to nepožadoval od firmy DXC Technology žádný úplatek. Říká, že se zkrátka zachoval jako manažer soukromé společnost – a neuvědomil si, že státní správa je svázaná jinými pravidly.

Že Jan Baláč není korupčník a ani nezpůsobil státu žádnou škodu, nakonec uznali i policisté.

V původním textu o zahájení trestního stíhání sice bez podrobností zmiňovali, že ve hře mohl být nějaký úplatek. Závěrečná dohoda o vině a trestu, s níž souhlasil i státní zástupce, už ale žádné informace o korupci neobsahovala.

Hlavním svědkem policie byl právě manažer DXC Technology Baxa. Právě on však několik let působil na ministerstvu práce – a to právě jako náměstek spravující IT systémy. Zároveň byl hlavním architektem nových aplikací. Připisují se mu tedy všechna zpoždění s nasazením systémů a stamilionové nehospodárné výdaje popsané i Nejvyšším kontrolním úřadem.

Také Seznam Zprávy například už dříve popsaly, jak Baxa poslancům znepokojeným z průtahů v roce 2017 tvrdil, že systém je už před ostrým startem. Není však hotový dodnes. Nadto původní cena měla být 106 milionů, ministerstvo však za něj dosud utratilo už 270 milionů. A plánuje, že na něj vynaloží ještě 430 milionů.

„Vyrobil nereálné termíny. Celé to byl smyšlený příběh,“ zhodnotil loni Baxovu éru na ministerstvu Robin Povšík, další tehdejší náměstek ministryně Maláčové.

Když Robert Baxa nuceně z ministerstva v roce 2018 odešel, nastoupil právě do společnosti DXC Technology, která za jeho působení v úřadu dostala několik zakázek.

Roberta Baxy se Seznam Zprávy opakovaně snažily na tuto věc ptát, nikdy se k ní však nevyjádřil. Stejně jako ke své roli svědka v trestní kauze exnáměstka Baláče.

Kromě Baláče byl obžalován také Karel Macek, dnes už bývalý šéf bezpečnosti informací na ministerstvu práce. Podle policie právě u něj celá kauza začala: Macek jako první na schůzce v restauraci řekl zástupci firmy DXC Technology, že by se měla ze sporu s ministerstvem stáhnout.

Mackův případ teď čeká na soudu na zahájení.

Reklama

Doporučované