Hlavní obsah

„Přátelské setkání při skleničce.“ Nejedlý pořádal dýchánek pro lékařské špičky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jednou z akcí, jimiž se po odchodu z Hradu připomněl Martin Nejedlý veřejnosti, bylo otevření kanceláře penzionovaného prezidenta Miloše Zemana v Praze 6.

Reklama

Bývalý poradce prezidenta Martin Nejedlý si nadále udržuje vliv mezi lékařskými a zdravotnickými kapacitami. Minulou středu je pozval do vinotéky na Smíchově na diskrétní akci. Nechyběl například ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řadě lékařských kapacit a vlivných zdravotnických manažerů přišla zkraje února pozvánka: „Milý pane doktore, dovolte mi, abych Vás jménem pana Martina Nejedlého pozvala na přátelské setkání při skleničce dobrého vína.“

Jménem bývalého poradce prezidenta Miloše Zemana oslovila asistentka mimo jiné ředitele největší zdravotní pojišťovny VZP Zdeňka Kabátka, někdejšího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera či jednoho z předních lékařů pražského IKEM.

U vína byli i bývalý kancléř Vratislav Mynář či podnikatel a lobbista Tomáš Hrdlička, který rozšafně objasnil, oč ve vinárně dislokované nedaleko redakce Seznam Zpráv šlo. „Bylo to každoroční poděkování doktorům za to, jak se dobře starali o Miloše,“ sdělil reportérovi.

Mezi prvními hosty ve smíchovském podniku byl právě Zdeněk Kabátek. Minulou středu dorazil krátce po páté odpoledne, kdy akce začínala, a zdržel se necelou hodinu a půl.

„Byl jsem tam ze slušnosti, dal jsem si skleničku a pozdravil,“ přiblížil svoji účast ředitel zřejmě nejvlivnější instituce ve zdravotnictví, jehož rozhodnutí mohou mít každoročně cenu miliard plynoucích do nemocnic a pak k lékařům.

Na to, čím by si Zdeněk Kabátek účast na dýchánku a poděkování za Zemana mohl zasloužit, vysvětlil pak anonymně reportérovi další z pozvaných účastníků. „Pomohl Borisovi Šťastnému s nějakými platbami na VZP,“ uvedl ke Kabátkovým možnostem.

Šťastně nedorazil

Bývalý předseda pražské ODS a dlouholetý poslanec této strany Boris Šťastný je lékař, a když byl manažerem ve vedení firmy Senior Home Group, Hrad ji vybral, aby nonstop pečovala o Miloše Zemana, když se po vážných problémech z podzimu 2021 vrátil z nemocnice do lánského zámku. Seznam Zprávy později zjistily, že VZP uhradila za péči od listopadu 2021 do července 2022 částku 1 770 000 korun.

Zdeněk Kabátek ale popírá, že by mu pomáhal. „Je pravdou, že Borise znám a upravovaly se jeho smlouvy, nedělal jsem to ale přímo já, ale pražská pobočka VZP,“ tvrdí Kabátek. Druhý den pak ještě reportérovi dovysvětlil, že Boris Šťastný převzal prezidenta do péče, která umožňuje navýšení kupříkladu domácí péče, a vlastně nešlo o žádnou zásadní úpravu.

Samotný Boris Šťastný na večírek nedorazil. „O žádné úpravě smluv nevím a s Kabátkem jsem snad několik let nemluvil,“ odbyl také novinářské otázky.

Ten to tady drží

Další, a opět trochu jiné vysvětlení, proč byl do vinárny pozván ředitel VZP, dal také pořadatel akce Martin Nejedlý. „To bylo takové poděkování za to, že drží funkční celý systém zdravotnictví,“ řekl.

Potvrdil pak slova lobbisty Hrdličky, že poděkování Kabátkovi a lékařům se koná každý rok. „Vážím si práce lékařů a chtěl jsem jim vyjádřit poděkování, nevidím na tom nic špatného,“ podotkl bývalý poradce prezidenta.

Foto: Seznam Zprávy

Jiná známá akce Martina Nejedlého se odehrála na podzim na pražském Žižkově. Na oslavu jeho narozenin totiž dorazil ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Veřejnosti však poté vysvětlil, že se jenom musel ve stejné restauraci schovat před deštěm.

Mezi hosty bylo skutečně mnoho vlivných lékařů, mezi jinými profesor Jan Martínek z IKEM. „Nevěděl jsem, že to organizuje Martin Nejedlý ani že tam bude Vratislav Mynář,“ říká gastroenterolog s tím, že pozvání dostal od „kamaráda“ Tomáše Hrdličky. „Říkal mi, že to je setkání doktorů,“ vysvětluje Martínek.

Že by jeho účast mohla souviset i s tím, že další den po dýchánku byl termín na podání přihlášky do výběrového řízení na nového přednostu kliniky hepatogastroenterologie v IKEM, nepotvrzuje. „To výběrové řízení jsme řešili jen okrajově, ptal jsem se jednoho kolegy, zda neví, kdo další se tam chce přihlásit,“ říká profesor Martínek, který druhý den přihlášku podal.

Ve smíchovské vinárně pak zaujala také účast přednosty onkologické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Luboše Petruželky. A to hlavně proto, že na Vojenskou nemocnici si Miloš Zeman jako hospitalizovaný pacient stěžoval Úřadu pro ochranu osobních údajů. Podezíral totiž lékaře, že bez jeho vědomí informovali o jeho zdravotním stavu předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Na akci Martina Nejedlého dorazil podle svědectví několika účastníků i bývalý ministr zdravotnictví za ANO a dnes přednosta Dermatovenerologické kliniky ve Vinohradské nemocnici Petr Arenberger. Na otázky, proč se akce účastnil a co se na místě řešilo, neodpověděl.

Reklama

Doporučované