Hlavní obsah

Ředitel VZP si polepšil. Příjem se zvedl skokově a v tichosti

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Reklama

Ředitel největší zdravotní pojišťovny dostal přidáno o zhruba 63 procent. VZP nejprve odmítala výši platu Zdeňka Kabátka sdělit. Udělala to až na žádost podanou podle informačního zákona.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řediteli největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP Zdeňku Kabátkovi se už před více než dvěma lety zvýšil o téměř dvě třetiny plat. Místo 225 tisíc, které měsíčně bral od svého nástupu do čela VZP v roce 2012, činí nyní jeho pravidelný měsíční příjem 355 tisíc korun.

K tomu mu navíc správní rada každý rok schvaluje roční odměnu, která v posledních letech činila přes 1,2 milionu. Pro srovnání: plat prezidenta Petra Pavla je okolo 341 tisíc měsíčně a premiér Petra Fiala pobírá zhruba 274 tisíc.

Novou výši platu schválila řediteli Kabátkovi správní rada VZP v prosinci 2021. Až dosud se o tom nevědělo - VZP neměla zájem ani ochotu to veřejnosti sdělit. Seznam Zprávy se na aktuální výši Kabátkova příjmu ptaly opakovaně, z tiskového oddělení pojišťovny však odpověď nepřicházela.

A i když Seznam Zprávy poslaly kvůli Kabátkovu platu žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím, nejprve ji Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla. Do zdůvodnění napsala, že zveřejnění by znamenalo neoprávněný zásah do ředitelova soukromí.

„VZP ČR je pak toho názoru, že by bylo v rozporu s ochranou dotčené osoby, kdyby byly žadateli bez zřejmého smyslu a účelu tyto údaje poskytnuty,“ uvedl v rozhodnutí šéf právního odboru VZP Karel Kvasnička.

Doplnil, že navíc nemají Kabátkův souhlas, aby Seznam Zprávám výši platu poskytli. „VZP ČR nedisponuje souhlasem dotčené osoby k poskytnutí informací,“ napsal Kvasnička.

Jenže po několika dnech VZP otočila.

Minulé pondělí se po tiskové konferenci reportérka Seznam Zpráv zeptala Kabátka na plat jeho náměstka Jana Bodnára, o němž redakce napsala, že užívá byt s regulovaným nájmem určený pro nemocné.

Kabátek se odmítl vyjádřit, ale den poté už právní oddělení VZP poslalo e-mail. „Informace požadované v žádosti v případě, že proti rozhodnutí podáte odvolání, budou poskytnuty,“ uvedla právnička VZP Iveta Pelcová.

Tento čtvrtek pak právní oddělení výši platu Zdeňka Kabátka poskytlo. „Aktuální měsíční smluvní mzda ředitele je 355 000 korun,“ napsal šéf oddělení Kvasnička.

Ředitel Kabátek pak přiznal, že souhlas, aby VZP výši jeho nového platu poskytla, dal on sám. „Myslím si, že je zřejmé, jaký výsledek mělo moje zapojení do této diskuze, pokud máte pocit, že je správné zveřejnit můj plat, udělejte to,“ napsal Seznam Zprávám Kabátek.

Roční odměny ředitele Kabátka:

RokOdměna (v milionech Kč)
20231,574
20221,309
20211,282
20201,282
20191,14
20181,215
20171,3
20161,2
20151,17
2014Odměny se vzdal

Jak bylo zmíněno, správní rada odhlasovala zvýšení platu šéfa VZP v listopadu 2021. Návrh podal její tehdejší člen Petr Zimmermann, který je shodou okolností stejně jako Kabátek řadovým členem ODS.

„Plat ředitele se neměnil od roku 2012, pojišťovna měla dobré výsledky a mzdy všude rostly o vyšší desítky procent,“ zdůvodnil Zimmermann, proč zmíněný návrh podal.

V čele VZP je Zdeněk Kabátek od prosince 2012. Letos na podzim mu bude končit další čtyřletý mandát.

Zatím má v čele největší tuzemské zdravotní pojišťovny silnou pozici. Pouze v lednu 2021, kdy se nechal ředitel Kabátek přednostně očkovat proti covidu, ho tehdejší ministr Jan Blatný vyzval, aby vyvodil důsledky. Jenže šéf VZP rezignovat odmítl a poté ho podržela správní rada.

Reklama

Doporučované