Hlavní obsah

Za péči sester o prezidenta v Lánech zaplatil Hrad už 1,7 milionu korun

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman si sám pochvaluje zlepšování zdravotního stavu. Bez trvalé přítomnosti sester se však stále neobejde.

Reklama

O Miloše Zemana v Lánech už devět měsíců nepřetržitě pečují ošetřovatelky soukromé firmy. Prezidentská kancelář za to nyní platí 160 až 170 tisíc korun měsíčně, přibližně stejnou částku hradí také zdravotní pojišťovna.

Článek

Celodenní péče zdravotních sester na zámku v Lánech, kterou Miloš Zeman potřebuje od loňské hospitalizace, stála zatím prezidentskou kancelář 1,7 milionu korun. Vyplývá to z informací, jež Hrad poskytl redakci Seznam Zpráv na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Prezident je v péči personálu ze soukromé firmy Senior Home Group od loňského 25. listopadu. Zdravotníci z firmy, kterou většinově ovládá finanční skupina Penta, péči o prezidenta převzali poté, co byla hlava státu převezena do domácího ošetřování v Lánech po několikatýdenním pobytu v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Vyfakturována a zaplacena byla zatím práce sester za 9 měsíců, od listopadu do konce července, srpen bude vyúčtován až na začátku září.

Graf ukazuje, že nejvíce stála Hrad práce zdravotnického personálu v prosinci, v posledních měsících, kdy se stav hlavy státu zlepšil, je už méně nákladná.

Platby z prezidentské kanceláře nejsou jediné, které firma Senior Home Group za péči o Miloše Zemana dostává.

Z dříve získaných informací vyplývá, že část celkových nákladů – nyní jde zhruba o polovinu – hradí zdravotní pojišťovna VZP, jejímž je Miloš Zeman klientem. Celkové měsíční náklady za péči o Zemana jsou tedy zhruba dvojnásobné, přesahují 300 tisíc korun.

Nezanedbatelné úhrady od pojišťovny redakci před časem potvrdil i zástupce vedení firmy, lékař Boris Šťastný.

Senior Home Group měla původně smlouvu s Hradem uzavřenou jen do konce dubna. Nová zakázka pokrývá i zbytek Zemanova funkčního období, tedy do začátku března příštího roku.

Původně byla vybrána bez soutěže s vysvětlením, že jde o zakázku malého rozsahu, kde tendr není nutný. U druhého kontraktu už byla soutěž vyhlášena, nicméně se do ní žádný další uchazeč nepřihlásil.

Miloš Zeman má zajištěnou přítomnost zdravotnického personálu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Návrat kvůli kontrole sondy

Na konci minulého týdne se prezident do Ústřední vojenské nemocnice na několik hodin opětovně vrátil. Jak uvedl mluvčí Jiří Ovčáček, šlo o krátkodobý plánovaný pobyt kvůli kontrole vyživovací sondy, která mu byla loni implantována.

Vyjmutí sondy bude podle vyjádření Hradu přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku.

Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dnů, hospitalizován byl krátce po říjnových sněmovních volbách, panovaly i pochybnosti o tom, zda je vůbec schopen plnit své ústavní povinnosti.

Důvod hospitalizace hlavy státu Pražský hrad dosud detailně neosvětlil. Lékaři nutnost pobytu v nemocnici loni zdůvodnili komplikacemi spojenými se Zemanovým chronickým onemocněním.

Člen prezidentova lékařského konzilia, chirurg Pavel Pafko, pak řekl, že Miloš Zeman má jaterní onemocnění. Sám pacient dříve opakovaně mluvil o tom, že trpěl nechutenstvím.

Sen o rozloučení v Číně

První muž republiky se kvůli zdravotním problémům a omezené pohyblivosti nepouští ani na zahraniční cesty. Z vyjádření jeho spolupracovníků nicméně vyplývá, že se nevzdal svého záměru navštívit ještě jednou komunistickou Čínu.

Podle Rudolfa Jindráka, šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře, bude ale záležet právě na Zemanově aktuálním zdravotním stavu, ale i třeba na aktuální míře napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. V potaz musí Hrad brát i délku letu a možnost mezipřistání. Problém je i v tom, jak hlavu státu, upoutanou na invalidní vozík, dostat do vládního letadla.

„Nějakou formu rozloučení s čínským prezidentem bychom ale určitě rádi udělali,“ řekl v minulých dnech Jindrák.

Reklama

Doporučované