Hlavní obsah

Blažek na koberečku. Premiér reaguje na jeho posezení s Nejedlým

Pavel Blažek se snažil schůzku vysvětlit premiéru Fialovi.

Reklama

aktualizováno •

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vysvětloval premiérovi Petru Fialovi (ODS) svou pětihodinovou schůzku s poradcem exprezidenta Martinem Nejedlým v jedné z pražských restaurací. Podle Fialy není tento typ setkání „vhodný“.

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek strávil včerejší večer s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Ministr se na pražském Žižkově zúčastnil oslavy, kterou Nejedlý pořádal v jedné z tamních restaurací.

Poté, co ho přímo na místě konfrontovali redaktoři Seznam Zpráv, začal tvrdit, že schůzka byla zcela náhodná - a že se k Nejedlému stolu šel schovat před bouřkou.

S jeho vysvětlením ale tentokrát není spokojený ani premiér Petr Fiala (ODS), který má pro Blažkovy „kauzy“ obvykle pochopení.

„Pan ministr pana premiéra o okolnostech a obsahu tohoto setkání informoval. Pan premiér nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně. V tomto duchu také o celé situaci s ministrem spravedlnosti mluvil,“ napsal redakci mluvčí vlády Václav Smolka.

Fiala přitom svého ministra za předchozí kontroverze dosud veřejně nekritizoval.

Například poté, co se Blažek prostřednictvím ministerských pravomocí dožadoval informací z vyšetřování bytové kauzy, v níž detektivové prověřují jeho spolupracovníky, premiér řekl, že pouze vykonává činnost ministra spravedlnosti.

A když Seznam Zprávy před nedávnem upozornily na to, že Pavel Blažek získal utajený spis brněnské bytové kauzy, a to přes svého spolustraníka, Fiala na to reagoval tak, že Blažek neudělal nic, co by mělo oslabit jeho pozici ve vládě.

„Byla obrovská bouřka“

Seznam Zprávy zastihly Blažka kolem půl desáté večer, když si ze setkání před Tavernu Olympos odskočil zakouřit. Stalo se tak poté, co je na setkání obou mužů upozornil jeden ze čtenářů.

Ministr byl nejprve zaskočen. Následně na přímý dotaz připustil, že uvnitř sedí právě s Nejedlým. „Prosím vás, tomu vy nebudete věřit… Já tady bydlím za rohem,“ začal Blažek vysvětlovat, co v restauraci dělá se Zemanovým poradcem, jehož BIS považovala za bezpečnostní riziko kvůli jeho vazbám na Rusko.

„Byla obrovská bouřka, já bydlím tady za rohem a tady jsme se potkali. To je všechno,“ řekl Blažek s tím, že šlo o náhodu.

„Vždycky člověk přeci ví, o čem se bavit má a o čem nemá. Opravdu tady neřešíme vůbec nic, co by bylo jakkoliv zajímavé veřejně,“ zdůraznil ministr Blažek.

Prozradit, o čem s Nejedlým celou tu dobu mluvili, ale už ministr nechtěl. „O všem možném,“ odvětil na dotaz. „Pořád je co si vykládat,“ neupřesnil obsah konverzací ministr.

Reportéři SZ vyzpovídali i Nejedlého, a to při odchodu z restaurace. Jak sám řekl, šlo prý o akci v jeho oblíbeném podniku, kam pozval pár přátel.

„A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ vysvětloval to poradce Miloše Zemana.

Ministr Blažek vysvětluje své setkání s Martinem Nejedlým.Video: Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované