Hlavní obsah

O svéprávnosti Redla už nebude rozhodovat soud v Plzni

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michal Redl v době, kdy soud loni v červnu řešil, zda skončí ve vazbě.

Reklama

Po bezmála jednom roce, co podnikatel Michal Redl požádal soud o omezení svéprávnosti, padlo rozhodnutí, že se změní místo, kde bude vynesen verdikt. Soud se přesune z Plzně do Zlína, místa Redlova bydliště.

Článek

Zda je hlavní obviněný rozsáhlé korupční kauzy Dozimetr Michal Redl svéprávný, či ne, a zda tedy může čelit stíhání a případnému trestu, už nebude rozhodovat plzeňský soud jako dosud, ale soud ve Zlíně. Tedy tam, kde Redl celý život žije.

„V rámci uvedené věci došlo k postoupení k Okresnímu soudu ve Zlíně, a to z důvodu jeho místní příslušnosti,“ potvrdil Seznam Zprávám místopředseda Okresního soudu Plzeň-město Jan Špalek.

Právě zlínský soud se tak bude zabývat Redlovou žádostí o omezení svéprávnosti, kterou podal už loni v listopadu, ale plzeňský soud o ní dosud nerozhodl.

Pokud by soud žádosti vyhověl, mohlo by to mít vliv na Redlovo aktuální obvinění v kauze Dozimetr. Už v roce 2007 se totiž Redl kvůli svému špatnému psychickému stavu vyhnul obžalobě, když jej chtěli policisté dostat k soudu kvůli kauze úvěrového podvodu v případu odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře. Jenže tehdy státní zástupkyně Petra Pavlánová jeho stíhání přerušila, protože dvě znalkyně objednané policií došly k závěru, že Redl trpí vážnou depresí.

Následně si Redl úředně přesunul své bydliště do Plzně a zdejší soud pak od roku 2008 opakovaně rozhodl, že jeho svéprávnost je omezena.  Seznam Zprávy loni na podzim upozornily na to, že prvně o svéprávnosti Redla rozhodovala plzeňská soudkyně Vlasta Chaloupková, jejíž manžel přitom jako správce konkurzní podstaty řešil případ firmy Technology Leasing. A právě z ní podle policie pomáhal Redl jako jeden z bílých koní vyvádět desítky milionů korun pro Krejčíře.

Mluvčí zlínského soudu Petr Prokopius Seznam Zprávám řekl, že spis s Redlovou žádostí zatím do Zlína nepřišel. Z toho důvodu tak případ Michala Redla nebyl přidělen ani žádnému soudci. „Plzeňský soud nám tento případ do současné doby nepostoupil,“ uvedl Prokopius.

Redlův advokát Pavel Pechanec uvedl, že nemá svolení klienta cokoliv komentovat. „Nebyl jsem klientem zbaven mlčenlivosti, proto se nebudu k ničemu vyjadřovat,“ uvedl advokát Pavel Pechanec.

Od loňského června Michal Redl čelí stíhání v kauze Dozimetr, ve které policie prověřuje korupci a systematické ovlivňování veřejných zakázek. Před tím, než skončilo prověřování této kauzy, si však detektivové nechali vypracovat znalecký posudek na jeho zdravotní stav.

Seznam Zprávy letos v dubnu popsaly, že podle tohoto dokumentu Redl dokáže vnímat trestní řízení. Tedy nic nebrání tomu, aby byl obžalován. To, zda ho bude chtít policie poslat v této kauze před soud, by se přitom mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

„Vyšetřování bylo policejním orgánem již ukončeno, avšak návrh na další procesní postup mi doposud policejní orgán nepředložil,“ napsal žalobce Adam Borgula.

Reklama

Doporučované