Hlavní obsah

Odstupuje starostka, která okradla obec, lhala a lpěla na funkci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Za trestní kauzu se starostka Štěpánka Tichá (uprostřed) na zářijové schůzi zastupitelstva dvěma větami omluvila. Koaliční zastupitelé ji pak odmítli odvolat.

Reklama

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá zpronevěřila 400 tisíc. Od soudu ji zachránilo přiznání a úhrada škody, za což žalobkyně případ podmíněně zastavila. I poté, co se její provinění provalilo, odmítala opustit funkci.

Článek

Obecní pokladnu připravila zpronevěrou o 400 tisíc. Několik měsíců lhala, že žádné policejní vyšetřování jejích činů neběží. A když se vše provalilo, trvala na tom, že funkci neopustí.

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá, která okrádala svou obec přes fiktivní smlouvy na provádění prací, se však nakonec přeci jen rozhodla rezignovat.

„Skončím 30. září. Ještě dnes to vyvěsím na stránky obce,“ potvrdila v úterý Tichá.

Po sérii článků Seznam Zpráv se Tichá stala jednou z nejznámějších starostek v Česku – avšak ne v kladném smyslu slova.

Poslední dva roky Štěpánka Tichá uzavírala smlouvy na různé externí práce pro obec. Šlo třeba o topení v kotelně, o údržbu zeleně a další činnosti. Některé práce vykonávali – ovšem jen na papíře – její matka a syn.

V jiných případech měli pro obec pracovat obyvatelé, kteří o tom vůbec nevěděli. Tichá, která tehdy byla v osobním bankrotu, zfalšovala jejich podpisy a peníze za smyšlenou práci si vzala z obecní pokladny.

Takhle způsobila podle policie zmíněnou škodu 400 tisíc.

Starostka Tichá se na jaře při výslechu přiznala, zaplatila škodu a složila 15 tisíc na konto obětí trestných činů. Čímž splnila podmínky, aby státní zástupkyně případ neposílala k soudu. Žalobkyně stíhání podmíněně zastavila s tím, že v příštích dvou letech nesmí starostka spáchat žádný další trestný čin.

Opoziční zastupitelé ale toto rozhodnutí napadli a snaží se dokázat, že okrádání obce ležící na kraji vojenského cvičiště bylo ještě rozsáhlejší. Podněty na prověření některých veřejných zakázek leží i u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Štěpánka Tichá přiznala, že i tohle byl důvod, proč rezignuje. „Toho honu na mě a mou rodinu už bylo dost,“ řekla.

Starostku se snažili opoziční zastupitelé v září odvolat. Ale její zastánci v zastupitelstvu měli většinu, a tak Štěpánka Tichá na radnici zůstala. Koaliční zastupitelé tehdy vysvětlovali svoji podporu tím, že toho pro obec hodně udělala. A že by se bez ní rozvoj Města Libavá zastavil.

Podle zákona směla ve funkci zůstat. A to právě proto, že nebyla pravomocně odsouzena, ale její případ byl jen podmíněně zastavený.

Reklama

Doporučované