Hlavní obsah

„A končíš, Pepo!“ Lidé se pohádali kvůli starostce, která okradla obec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nezávislá starostka Štěpánka Tichá se na policii ke zpronevěře obecních peněz přiznala. Veřejně ale už několik týdnů opakuje, že nic špatného neudělala.

Reklama

Vyhrocená atmosféra, silná slova a hejtman jako pozorovatel. Tak to vypadalo na veřejném jednání zastupitelstva Města Libavá. To mělo rozhodnout, zda skončí starostka Štěpánka Tichá, která zpronevěřila 400 tisíc z obecní kasy.

Článek

Štěpánka Tichá dokázala, co málokterá starostka. Nebo jakýkoli jiný politik.

V ruce měla už dva měsíce policejní obvinění, že dlouhodobě tunelovala obecní rozpočet. Ale když se jí někdo zeptal, co je na tom pravdy, udiveně a velmi přesvědčivě odpovídala: „To máte špatné informace.“

Jeden den zase vyšetřovateli – mezi čtyřma očima - okrádání obce kajícně přiznala. To aby vyvázla s co nejnižším trestem a udržela si místo na radnici. Ale skoro vzápětí dokázala veřejně opakovat, že se ničeho špatného nedopustila. A při letních obecních slavnostech obcházet obyvatele a u piva a muziky je ujišťovat, že to všechno jsou jen fámy.

Všechno tohle kličkování a lhaní ale končí v úterý úderem šesté večer v zasedacím sále Města Libavá na Olomoucku – jedné z nejmladších vesnic v Česku, kde lidé žili desítky let v sousedství obřího, nepřístupného vojenského prostoru, a teprve od roku 2016 směli vytvořit vlastní obec.

Štěpánka Tichá je tady už druhým volebním obdobím starostkou za nezávislé kandidáty. A právě úterní večer má být podle opozičních zastupitelů jejím posledním ve funkci: Na schůzi zastupitelů přicházejí vyzbrojeni články Seznam Zpráv, které s pomocí dokumentů ze státního zastupitelství podrobně popsaly, jak Tichá okrádala obec o 400 tisíc – tím, že uzavírala smlouvy na fiktivní práce se svou matkou nebo se synem.

Další obyvatelé Města Libavá zase posloužili jako černé duše: Tichá z nich, aniž to tušili, vytvořila pomocí zfalšovaných podpisů obecní brigádníky. Pro jejich odměny sahala rovnou do obecní pokladny.

Opoziční zastupitelé ještě před schůzí navrhují starostku odvolat. Je to poprvé, kdy se Tichá má vyjádřit ke kauze, o níž si zdejší lidé mohli jen číst v médiích. Zato od starostky o ní neslyšeli ani slovo.

„Uvedeného skutku lituju, čin byl řádně nahrazen a napraven a byl pravomocně uzavřen,“ odříkává mechanickým hlasem Tichá, oblečená do výrazných červených šatů.

Hejtman chce rezignaci

Rebelie v zastupitelstvu ovšem končí už za pár minut tím nejprostším způsobem: Zastupitelé zamítají, aby se bod o odvolání starostky dostal na program jednání - čtyři opozičníci jsou pro, pět „starostčiných“ zastupitelů proti. Takže se o starostčině setrvání hlasovat nebude.

Celé to sleduje opálený muž v obleku, který do plného sálu svou vizáží příliš nezapadá. Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) přijel do obce s 570 obyvateli, aby starostce promluvil do duše. Byť velmi krotce a diplomaticky.

Suchánek říká, že „by se nezlobil“, kdyby starostka sama odstoupila. „Měla by udělat zodpovědný krok,“ vysvětluje hejtman a lidé v publiku mu tleskají. Po čtvrthodině se loučí se slovy: „Teď se tady pohádejte sami.“

Lidé začínají vykřikovat: To máte učit naše děti krást? Paní starostko, odstupte!

+4

Opoziční zastupitelé se zvedají a také opouštějí sál. Zastupitelka Oldřiška Valtošová starostce vmete, že jí lhala do očí - to, když ji ujišťovala, že není vyšetřována policií, v době, kdy už byla Tichá obviněna. „Odcházím na protest,“ zvedá se Valtošová.

„Slušný člověk aby chodil kanály. Poděkujte jim!“ ukazuje opoziční zastupitel Vojtěch Smékal lidem kolegy, kteří znemožnili hlasování o starostčině odvolání, a mizí ze sálu. Starostka jeho projev sleduje klidně, s lehkým úsměvem.

„Dovolte, abych vám přednesla závěrečný účet obce…“ otevírá starostka první bod jednání, když její kritici odejdou.

Nebyla odsouzena, takže zůstává

Tichá se na státním zastupitelství k dlouhodobým podvodům už na jaře přiznala a během léta uhradila i škodu. Jenže před lidmi v Libavé i před reportérem Seznam Zpráv vytrvale popírala, že nad ní visí policejní stíhání.

Zřejmě kvůli tomu, aby v obci nečelila ostudě a na zastupitelstvu návrhům na odvolání.

Žalobkyně totiž – a zákon to umožňuje – rozhodla, že kauza kvůli starostčinu přiznání nepůjde k soudu. Stíhání Tiché pouze podmíněně zastavila s tím, že starostka nesmí příštích 15 měsíců spáchat jiný trestný čin. Podle zákona tak Tiché zůstal zastupitelský mandát a tedy i post starostky, protože nebyla pravomocně odsouzena.

Nebyla proto jiná možnost, než se ji pokusit odvolat na zastupitelstvu. Výsledek úterního večera se dal čekat: Když se Seznam Zprávy těchto zastupitelů před několika týdny ptaly, jestli jim nevadí, že Libavou vede žena odsouzená z okrádání vlastní obce, svorně hned pokládali telefon.

Během 45 minut zvládají zbylí zastupitelé projednat všechny položky programu. A začíná diskuze, do které se mohou zapojit lidé. Debatuje se o kvalitě vody, další žena se ptá na rozbité pouliční osvětlení.

Opravdu toho lituju, ale nejsem odsouzena. Je to pravomocně skončeno a nechci odstupovat.
Štepánka Tichá, starostka Města Libavá

Vstává muž v klobouku s ptačími pery. Chce od každého zastupitele vědět, co si o rozkrádání obecního eráru myslí. „Svět není černý a bílý. Každého z nás něco vábí. Podívejte se, kolik je na světě narkomanů,“ říká zastupitel Josef Schmid.

Zastupitel Pavel Stavinoha tvrdí, že nechat starostku ve funkci je menší zlo než ji odvolat. Podle místostarosty Nováka by se starostčiným odvoláním rozvoj obce zastavil. „Copak udělala jen všechno špatně?“ brání starostku zastupitelka Zdeňka Furišová.

A nakonec starostka říká, že se za trestný čin stydí. „Opravdu toho lituju, ale nejsem odsouzena. Je to pravomocně skončeno a nechci odstupovat,“ říká. A část obyvatel tleská.

Zadlužená a stíhaná

Kam peníze vytažené Tichou z obecního rozpočtu mizely, se neví – a ani policie po tom nepátrala. Tichá s manželem byli každopádně v insolvenci kvůli dluhům. Takže pod dohledem soudu odevzdávali většinu výdělků věřitelům.

U Tiché se však nejedná o příběh ženy dohnané k zoufalému činu. Sebevědomé starostce, doteď navenek popírající jakoukoli vinu, její kritici vytýkají i arogantní chování, neprůhledně zadávané veřejné zakázky, podezřelé výběry z obecní platební karty a zatajování důležitých informací o chodu či hospodaření obce, k nimž se nemohou dostat ani sami opoziční zastupitelé.

A když už to v létě vypadalo, že by opozice na pravidelné schůzi mohla starostku konfrontovat s jejím trestním případem, Tichá svolala veřejné jednání na středu ve dvě odpoledne – kdy jsou lidé ještě v práci. Nakonec se vůbec neuskutečnilo, protože se omluvili i její koaliční zastupitelé.

Libavá navíc není chudou obcí, přestože na neznalého návštěvníka může působit trochu neutěšeně – kvůli desítkám let, kdy dělala servis armádě, to není malebná moravská vesnička s upravenou návsí. Ale bohatá je i díky čtyřem stovkám hektarů lesů, jež vlastní.

Jedna z hlavních otázek je, jak mohly zpronevěry starostce dva roky procházet.

První odpověď je, že vládla v obci skoro neomezeně. Sama zadávala veřejné zakázky, vybírala peníze či omezovala přístup k informacím o hospodaření obce. Další pak, že lidé v Libavé – což uznávají opoziční zastupitelé – nejsou často zvyklí šťourat do veřejných věcí. Většina z nich prožila celý život v těsném objetí s armádou: Vojenský újezd jim zajišťoval bydlení, práci i třeba výhodné ceny energií.

Takže vlastně pohodlné živobytí. A také některým přešel do krve tak trochu vojenský režim, v němž je jasně dané, kdo rozkazuje a kdo poslouchá.

V úterý se však ukázalo, že zdejší lidi starostčina kauza rozhýbala.

Jeden z rozčílených obyvatel si bere slovo a chce vědět, proč starostka rozepisovala vymyšlené práce na černé duše? A na co peníze použila? „Já už jsem se vyjádřila,“ odmítá starostka odpovědět. Když začne mluvit o Tiché jako zlodějce, starostka mu bere slovo. „A končíš, Pepo!“ vykřikne.

Schůze zastupitelů končí kolem půl osmé, starostka a zbylí zastupitelé si balí papíry. Zpronevěry lituje, škodu 400 tisíc zaplatila, po dohodě se státní zástupkyní složila peníze na konto obětí trestných činů. Ale proč opakovaně lhala? Proč lidem férově neřekla, že má na krku stíhání?

„Mně jisté orgány řekly, že o tom nemám mluvit,“ naznačuje starostka v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv a tváří se tak trochu tajemně. Ale jaké orgány? To prý nemůže říct. Uznává po chvíli, že kdyby lidem vše přiznala už dřív, mohla si ušetřit hodně problémů. „Nebyla jsem připravena na takový hon,“ říká.

Reklama

Doporučované