Hlavní obsah

Odvolací soud vysvětlil, proč zrušil osvobozující verdikt nad Babišem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu.

Reklama

Odvolací pražský vrchní soud dokončil rozhodnutí, v němž vysvětluje, proč zrušil zprošťující rozsudek nad bývalým premiérem Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odsoudit bývalého premiéra Andreje Babiše a tehdejší manažerku Agrofertu Jana Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, v níž oba čelí obžalobě, bude nejspíše „problematické“.

Ve svém rozhodnutí, které mají Seznam Zprávy k dispozici, to připouští odvolací senát Evy Brázdilové, jenž zrušil zprošťující nepravomocný rozsudek. Udělal to proto, že soudce Jan Šott, který bude muset kauzu znovu řešit, nehodnotil některé důkazy správně. Což ale neznamená, že bude Babiš odsouzen.

Soudce Šott má nyní podle vrchního soudu odpovědět na dvě klíčové otázky:

1) Zda došlo v kauze Čapí hnízdo k trestnému činu.

2) A pokud ano, tak jestli obžalovaní věděli, že o padesátimilionovou dotaci nemohou žádat, a uvedli úmyslně dotační úřad v omyl.

Podle soudkyně Brázdilové to ale nebude jednoduché prokázat. „V případě posuzování Farmy Čapí hnízdo jako malého nebo středního podniku by otázka sousedního a relevantního trhu nebyla jednoduchá a minimálně z hlediska subjektivní stránky by byla poměrně problematická,“ uvedla v rozhodnutí Brázdilová.

V této souvislosti přitom soudkyně připomněla Babišovo vystoupení v březnu 2016 v Poslanecké sněmovně, při kterém vysvětlil, proč Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky pro získání dotace.

Podle vrchního soudu se však soudce Šott bude muset zabývat také dalšími důkazy. Vytkl mu třeba, že do hodnocení důkazů nepromítl závěry bruselského úřadu pro vyšetřování podvodů OLAF.

Ten případ uzavřel v prosinci 2017 s hodnocením, že přidělením padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo byla porušena evropská legislativa. Navíc podle OLAF došlo k podvodu a zpronevěře fondů Evropské unie.

„Soud prvního stupně této zprávě OLAF věnoval pozornost, do hodnocení důkazu ji nepromítl,“ konstatovala Brázdilová.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch přitom v odvolání trval na své verzi, že Andrej Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 účelové vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky.

S tím přitom soudce Šott při zdůvodnění osvobozujícího rozsudku nesouhlasil. Podle něho chtěl Babiš jen umožnit členům své rodiny podnikat. Kauzu tak musí znovu posoudit Městský soud v Praze.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Reklama

Doporučované