Hlavní obsah

Otevřela kauzu u rychlobruslařů. Na Nováka pošlu policii, říká

Foto: Profimedia.cz

Trenér, který objevil a vychoval šampionku Martinu Sáblíkovou, má problém.

Reklama

Trenéra rychlobruslařky Martiny Sáblíkové svaz podezírá, že prodražil soustředění mladých závodníků v Alpách o 700 tisíc.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Když se Libuša Steklá probírala účty rychlobruslařského svazu, jedna věc ji hned zarazila: Mladí sportovci měli mít podle dokumentů na zahraničních soustředěních plnou penzi - placenou snídani, oběd i večeři.

Jenomže Libuša Steklá se jako rychlobruslařská trenérka klubu v Hodoníně některých pobytů zúčastnila. Takže věděla, že si sportovci v apartmánech v Alpách vařili sami. Na soustředění jezdil i její syn. „Jednou si s sebou vezli v autě i pytel brambor,“ vzpomíná Steklá.

Takhle začal případ, který Seznam Zprávy otevřely minulý týden: Svaz rychlobruslařů se dostal do sporu s šéftrenérem Petrem Novákem o účty za soustředění v letech 2019 a 2020. Svaz má pochybnosti, že trenér stojící za vzestupem rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové nepředložil reálné náklady.

Podle svazu, jemuž jako podklady předala svá zjištění právě Libuša Steklá, může jít zhruba o 700 tisíc víc, než byla skutečnost.

Zatímco svaz s Petrem Novákem neshodu dlouhodobě řeší, Steklá se chystá zvolit razantnější postup.

„Podám na pana Nováka trestní oznámení. Chci, aby tuhle věc prověřila policie. Ať se vyjasní, jak to celé bylo,“ je rozhodnuta hodonínská trenérka.

Přiznává, že měla v minulosti s Petrem Novákem konflikty, které postupně vygradovaly.

V Hodoníně vede Steklá malý oddíl, před dvěma lety se několik jeho závodníků dostalo dokonce do juniorské reprezentace.

Jenže všeobecná chvála, jak klub vedený amatéry dokáže vychovat nové talenty, se postupně změnila v ostrý ostrý střet s hlavním trenérem svazu Novákem. Libuša Steklá říká, že Petr Novák na ni tvrdě tlačil, aby úspěšné hodonínské závodníky převedla do jeho klubu na Vysočině. Jinak že si už za reprezentaci nezajezdí.

„Vyhrožoval, že mi dokáže, že moji závodníci nikdy nebudou puštěni do velkých závodů a nikdy nedostanou podmínky k trénování. A že si budou muset veškerou přípravu hradit sami,“ vypráví Steklá, že nepřímo se vše točilo kolem peněz. Klub bez úspěšných závodníků stěží dosáhne na dotace, naopak když se oddíl může pochlubit výsledky, lépe se mu žádá u města nebo u kraje o příspěvky.

Jak vidí Novák vztah se Steklou a jaká je jeho verze příběhu, není možné zjistit.

Reprezentační šéftrenér od prvního článku, který Seznam Zprávy o případu před týdnem zveřejnily, nekomunikuje napřímo. Odpovědí na reportérovo opakované volání na Novákovo číslo je obsazovací tón - nelze vyloučit, že si telefonní číslo novináře šéftrenér zablokoval.

Novák však nezvedá telefon ani při volání z jiných čísel a neodpovídá na zaslané SMS zprávy. Jediným jeho výstupem k věci bylo tiskové prohlášení z minulého úterý, v němž Petr Novák pochybnosti svazu odmítl, problém označil za administrativní nedorozumění.

Prověřila účty - a byl to šok

Libuša Steklá si dala práci a ověřila účty, které k soustředěním v Itálii dostala od vedení svazu. Podle ní svazu chybí důvěryhodné doklady o zaplacení ubytování. Trenérka Steklá říká, že Petr Novák svazu dodal pouze jednoduchá potvrzení z hotelu o počtu strávených nocích a ceně. Bez účtenek o zaplacení.

Steklá pak obeslala italský hotel s dotazem, kolik vlastně stojí ubytování pro skupinu lidí (na soustředění jezdilo osm až jedenáct sportovců). Zároveň ceny porovnávala přes aplikaci Booking.com. Výsledek? Ubytování v apartmánech, kde bydleli rychlobruslaři po pěti nebo po šesti, se dalo podle ní pořídit levněji o desítky eur na noc. Navíc bez jídla.

Takže sečteno: Za čtyři soustředění rozdíl činil zmíněných 700 tisíc.

„Pro mě to byl obrovský šok. Osobně se mě to hodně dotklo, protože v podstatě Novák i na mou osobu jako na účastníka soustředění vykázal něco, co nebylo vůbec pravdou,“ říká Steklá.

Rychlobruslařský svaz pak začal s trenérem Novákem jednat, chtěl po něm průkazné doklady, kolik zaplatil v Itálii za ubytování a za jídlo. Předložené tabulky z hotelu - ač opatřené podpisem a razítkem - jsou pro svaz málo.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ potvrzuje dnes už bývalý místopředseda svazu Václav Musil.

Svaz opakuje, že na vyjasnění sporu pracuje. „Řeší se to,“ říká generální sekretář svazu Jindřich Pařík.

Prověrka financování soustředění však trvá už druhým rokem, a stále bez výsledku. „Ve vedení svazu není moc velká ochota toto šetření dotáhnout do nějakého závěru,“ myslí si trenérka Steklá s odkazem na to, že Novák je mezi rychlobruslaři - pokud jde o sportovní výsledky - ikonou.

Novák tvrdí, že náklady vyúčtoval správně a svazu tyto doklady předal. Minulé úterý rozeslal novinářům už zmíněné prohlášení, v němž přiznává, že mohlo dojít nanejvýš k nějakým administrativním chybám. Jinak ale podle Nováka bylo o mladé sportovce vždy dobře postaráno.

„Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení,“ napsal Novák. S upozorněním, že nic dalšího už k této věci neřekne a je tedy zbytečné mu pokládat další otázky.

Prohlášení trenéra Petra Nováka

Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení.

Vím, že podobným problémům čelí mnoho sportovních odvětví, která se snaží zajistit důstojné podmínky výchovy mládeže. Snaží se složitě pohybovat v nastavených mantinelech, improvizovat a získat pro rozvoj sportu maximum. Dělají to s nejlepším svědomím a stejně to mám také já.

Na konci roku mi končí smlouva a cítím tlaky uvnitř hnutí, aby mi kontrakt prodloužen nebyl. Načasování celé záležitosti tak za mě není náhodné. Osobně budu spokojený, pokud se celé toto téma spravedlivě uzavře a české rychlobruslení se opět bude moct soustředit na potřebný sportovní rozvoj.

Svaz: Nemluvte s novináři

Seznam Zprávy už také minulý týden popsaly způsob, jakým finance na sportovní soustřední ve svazu řešily. Petr Novák podle výpovědí funkcionářů dostával od svazu před soustředěním tisíce eur v hotovosti. Ubytování a další výdaje v Itálii platil hotově. Podle svazu to bylo jednodušší než bankovním převodem nebo platební kartou.

Svaz na své internetové stránky napsal, že kauza má „nešťastné načasování“ - vzhledem k tomu, že v únoru začínají zimní olympijské hry, kde chce Novákova hlavní hvězda Martina Sáblíková zaútočit na další medaile.

„V žádném případě se nikdy nejednalo snahu Nováka nebo Sáblíkovou nějak poškodit. Pouze mu znemožnit zneužívání státních peněz a ustát tlak na likvidaci mého syna a klubu v Hodoníně,“ říká Steklá o své motivaci proti uznávanému trenérovi vystoupit.

Svaz minulý čtvrtek klubům rozeslal výzvu, ať členové neposkytují novinářům žádná vyjádření o finančních sporech s Petrem Novákem. Svaz slibuje, že se jimi bude zabývat, ale až po sezoně. Tedy na jaře.

„Dejme prosím tímto přístupem všem sportovcům možnost se plně soustředit pouze na sportovní přípravu zejména na olympijské hry. To je nyní absolutní priorita. Chceme být úspěšní!“ stojí v e-mailu podepsaném předsedkyní svazu Marcelou Bradovou.

Reklama

Doporučované